Період публікації:

від

до

Категорія:

У Винниках відзначать 100-річчя встановлення першого в Західній Україні пам’ятника Шевченку

 

min
max

У місті Винники, що біля Львова, відзначать100-річчя встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку, який був першим на території Західної України.

Нещодавно під час розширеної наради у Львівській облраді оговорили відзначення цієї події. Зокрема, було підтверджено, що на відзначення ювілею з обласного бюджету виділять 149 тисяч гривень. Із них – на облаштування прилеглої території до пам’ятника та благоустрою – 97 тисяч гривень. Решту – на святкові заходи, підготовку друкованої продукції на цю тематику, концерт тощо.

Нараду провів заступник голови облради Василь Пісний. У нараді взяв участь секретар Винниківської міськради Богдан Голіян. Наступна нарада з цього питання відбудеться в серпні.

Сторіччя пам’ятника Тарасу Шевченку святкуватимуть 28-29 вересня.

Довідка:

Урочисте відкриття пам’ятника Т. Шевченка у Винниках відбулося 28 вересня 1913 року, коли наш край був ще складовою частиною великої Австро-Угорської імперії. Автором пам’ятника був архітектор Олександр Лушпинський, а виконали його в майстерні Яворського. Виготовлення та встановлення пам’ятника обійшлося громаді Винник приблизно у 865 корон.

«Відкриття пам’ятника – то була велика подія, з якою мали святкувати 100-річчя з дня народження Кобзаря, – розповіла заввідділом історико-краєзнавчого музею Винник Лариса Караваєва в радіоефірі «Зустріч на Князя Романа. – Проект пам’ятника було доручено відомому скульптору Олександру Лушпинському. Виготовили його у Львові, а встановили у Винниках. Звичайно, це було зроблено на кошти громади. Найбільша заслуга тут місцевої «Просвіти», яку ще з 1985-го року очолював о. Г. Гірняк. Саме «Просвіта» збирала кошти. Читальня тоді налічувала 142 члени. Вони проводили концерти до дня народження Кобзаря, Шевченкові дні, вистави, фестини тощо. Зібрані за фестини кошти йшли на побудову будинку «Просвіти» і на спорудження пам’ятника. До комітетів, які займалися збором коштів, входили ще такі відомі діячі Винник як Володимир Левицький та Антін Рак. Завдяки Левицькому, гроші на пам’ятник Кобзареві надходили навіть із Наддніпрянщини.

Як розказують нам архівні документи, тоді – 28 вересня 1913 року – до Винник з’їхалося і зійшлося кілька тисяч людей з довколишніх сіл, 500 осіб привіз зі Львова поїзд, призначений спеціально для запрошених, ще 20 прийшли зі Львова пішки. Були на відкритті й молодіжні товариства «Соколи» та «Січ», гімназисти. З Лисинич прибув духовий оркестр», – розповіла Лариса Караваєва.

Пам’ятник був зруйнований польськими вояками і повністю відновлений у 1925 році. У 2010 році громада Винник та меценати ще раз реставрували монумент.

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook