Період публікації:

від

до

Категорія:

Довідник професій в професійно-технічних навчальних закладів України

 

min
max

Шановні юнаки і дівчата!

Соціальний та економічний розвиток нашого суспільства зумовлює необхідність забезпечення високоякісної освіти, основною метою якої є виховання всебічно розвинутої особистості фахівця, конкурентоспроможного на ринку праці.

Сучасний ринок праці потребує фахівця нового типу, найяскравішими рисами якого повинні бути: професійна гнучкість та мобільність, тобто здатність у разі потреби швидко перекваліфікуватися чи змінити професію; висока професійна підготовка та уміння постійно поновлювати знання; висока  дієвість знань, тобто здатність використовувати набуті знання, уміння на практиці; самостійне та критичне мислення.

Життя і праця потребують нових знань і вмінь з підприємництва, навичок ділової активності. Це підтверджує досвід країн з розвинутою економікою, в яких малий і середній приватний бізнес та підприємництво є найефективнішою організаційно-економічною формою реалізації активності людського фактора.

ЮНІ ДРУЗІ! Ви знаєте, що вправними руками майстрів у нашому суспільстві створюється все: вирощується хліб, видобувається нафта і вугілля, плавиться сталь, зводяться нові міста.

Виходячи на самостійний життєвий шлях, подумайте про професію, яка забезпечить вам належний життєвий рівень.

Якщо вибрана професія вам до душі й до вподоби, тоді праця принесе задоволення і радість, стане невичерпним джерелом поступу і творчого зростання.

Суспільство завжди було й буде зацікавленим у повному поєднанні інтересів і бажань випускників шкіл з потребами держави у висококваліфікованих робітниках.

Жодній талановитій людині робітнича професія не зашкодила стати вченим, інженером, митцем, педагогом і т.д. Навпаки, саме вона виховувала волю, мужність, терпіння, давала силу і життєвий досвід.

У системі професійно-технічної освіти Львівщини діє 59 навчальних закладів (21 вище професійне училище, 2 Міжрегіональні вищі професійні училища, 2 вищі професійні художні училища, 1 Міжрегіональний центр професійно-технічної освіти художнього моделювання та дизайну, 25 професійних ліцеїв, 1 художнє професійно-технічне училище, 7 навчальних закладів при установах виконання покарань) та 2 позашкільні навчальні заклади: Львівський  державний Палац естетичного виховання учнівської молоді та Львівський державний  Будинок техніки. 19 навчальних закладів розміщені у м. Львові.

За галузевим спрямуванням, професійно-технічні навчальні заклади (ПТНЗ) області розподіляються на ті, які готують спеціалістів для промисловості (35%), сфери послуг (25%),  агропромислового  комплексу (19%), будівництва (17%),  транспорту (4%).

У порівнянні з показниками по Україні Львівщина займає четверте місце за кількістю навчальних закладів і друге – за кількістю учнів, які в них навчаються.

У професійно-технічних навчальних закладах області проводиться підготовка учнів із 136  робітничих професій та 17 спеціальностей за освітньо-кваліфікаційним рівнем „молодший спеціаліст”. Заклади профтехосвіти швидко реагують на зміни ринку праці шляхом впровадження нових професій конкурентоспроможних на ринку праці.

Понад 54% учнів одночасно із професією здобувають повну загальну середню освіту, 81% юнаків і дівчат навчаються за складними, інтегрованими та наукоємними професіями, 90%  здобувають дві та більше професій, що підвищує мобільність випускників на ринку праці.

10 професійно-технічних навчальних закладів Львівщини налагодило співробітництво з країнами Європейського союзу. Основними результатами міжнародної співпраці стало проведення спільних навчальних та виховних заходів, обмін досвідом у сфері професійної підготовки, обмін делегаціями викладачів та учнів, ознайомлення із культурою та традиціями регіонів, ознайомлення з матеріально-технічним та навчально-методичним забезпеченням різних професій, підвищення кваліфікації майстрів і викладачів, створення умов для проходження виробничої практики учнів за кордоном.

На базі провідних ПТНЗ функціонує ряд навчально-практичних центрів галузевого спрямування, де учні здобувають практичні навички роботи за новітніми технологіями із застосуванням сучасних матеріалів, техніки, обладнань відповідних галузей економіки (будівельна, хлібопекарського та готельно-ресторанного бізнесу): за сприяння  компанії «Хенкель Баутехнік (Україна)», «Кнауф», міжнародного благодійного Фонду Роберта Боша, ТзОВ «Снежка Україна».

Учні ПТНЗ можуть проявити свої здібності на обласних конкурсах фахової майстерності, переможці яких беруть участь у відповідних Всеукраїнських конкурсах. Переможці Всеукраїнських конкурсів фахової майстерності нагороджуються стипендіями Президента України.

Професійно-технічна освіта спрямовує роботу не тільки на те, щоб дати фах, а й допомогти розкрити молодим людям свої здібності, створити умови для розвитку і становлення особистості. Учні активно залучаються до проведення професійних свят, виставок, показів, конкурсів, а також до різних напрямів технічної та художньо-прикладної творчості, художньої самодіяльності. Понад 5 тисяч учнів щорічно відвідують близько 250 гуртків технічної та художньо-прикладної творчості з урахуванням їхніх нахилів, здібностей та побажань. Понад 7 тис. учнів відвідують близько 300 гуртків художньої самодіяльності.

Саме випускники професійно-технічних навчальних закладів області найчастіше стають на виробництві висококваліфікованими фахівцями, раціоналізаторами, винахідниками.

ДОРОГІ ДРУЗІ! Вибирайте вподобаний фах у професійно-технічних навчальних закладах м. Львова та області!

Від усієї душі зичимо вам сміливо і впевнено виходити на широку дорогу життя, ставати фахівцями своєї справи, справжніми творцями нового, примножувати досягнуте.

Приходьте на навчання в професійно-технічні навчальні заклади!

Пам'ятайте, що ваша праця, ваш фах, національна свідомість та гідність потрібні народові й Україні.

З питань вступу просимо звертатись безпосередньо у приймальні комісії навчальних закладів.

Кваліфіковану консультацію можна отримати в Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Львівській області.

Контактні дані:

  • Наша адреса: 79005, м. Львів, пл. Є.Петрушевича, 2.
  • Телефон: 276-45-63, 276-97-61, 276-97-62

Управління професійно-технічної освіти, координації діяльності вищих навчальних закладів і науки департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Львівській області

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook