Період публікації:

від

до

Категорія:

Конкурс наукових і науково-популярних робіт «Історія, яка нас об’єднує»

 

min
max

Організатори: Львівська обласна державна адміністрація та Львівська обласна рада

Мета: допомога молодим історикам у дослідженні складних та контраверсій них питань української історії, актуалізація суспільного обговорення цієї проблематики, крізь призму правдивого висвітлення подій минулого, для консолідації та розвитку українського суспільства.

Тема цьогорічного конкурсу: «Незвичайні долі звичайних людей на зламі історії». Вітаються дослідження, присвячені історичній антропології, історії повсякдення, мікроісторії.

Зокрема:

Людина у вирі ХХ ст. Об’єктом дослідження, можуть бути, як відомі історичні діячі, так і ті, кого відносять до так званих «пересічних людей». Цікавою є доля людини в контексті доби. Просимо оминати добре досліджені постаті, або, якщо Ви наполягаєте саме на такій особі, Ви повинні переконати, що Ваше дослідження буде принципово новаторським.

Репресії у ХХ ст. Просимо звернути увагу на репресованих НКВД та нацистами (1920-х–1950х рр). Спеціальна увага – долям депортованих людей, попереднім біографіям розстріляних у 1939–1941 роках, знищених Голодомором та Великим терором, долям, що змінені. Можна запропонувати тему, пов’язану із дослідженням механізмів функціонування репресивної системи, людей, які її забезпечували, колективного портрета/портретів репресованих на різних етапах, стратегій виживання та моделей поведінки на допитах тощо. Цікавими були б дослідження, пов’язані із військовополоненими: обставинами полону, статусом і ставленням до військовополонених у різні періоди ХХ ст., їх життя у полоні, долі і соціалізація після повернення.

Історія повсякдення ХХ ст. Пропонуємо обрати теми, пов’язані із певними аспектами історії повсякдення та побуту (харчування, дозвілля тощо), а також теми комплексного вивчення повсякденного життя українських (польських, єврейських тощо) родин у певний період на певній території.

Боротьба за ідею у ХХ ст. Дослідження участі людей у різноманітних визвольних рухах (УПА, Армія Крайова, Червоний партизанський рух, дисидентський рух у повоєнний період тощо): вивчення структур цих рухів, регіональної та часової специфіки їх діяльності, зв’язку із іншими рухами тощо.

Учасники Конкурсу: студенти та аспіранти вищих навчальних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації незалежно від форм власності та підпорядкування.

Заявки на участь у Конкурсі приймаються 

  • Сайт: http://www.memory.gov.ua/news/istoriya-yaka-nas-obednue
  • За адресою: м. Львів, вул. Винниченка,14, Департамент з питань культури, національностей та релігій ЛОДА (відділ мистецтв та розвитку культурних проектів),
  • Е-mail:  uklviv@ukr.net,   storythatunites@gmail.com.
  • Телефон: (032) 261-22-27; 0977008318 Факс: (032) 261-25-93; з позначкою «Конкурс».
  • Детальніша інформація про умови участі тут.

Реєстрація заявок для участі у Конкурсі здійснюється Департаментом з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації з дня опублікування офіційного повідомлення.

Додаток: Протокол. Засідання конкурсної комісії про конкурс наукових і науково-популярних робіт «історія, яка нас об’єднує» (07.12.2015)

Дослідження стипендіатів публікуються на сайті «Історична правда» та рекомендуються до фахових видань.

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook