Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформація про міжнародну співпрацю професійно-технічних навчальних закладів Львівської області в 2016 році

 

min
max

Департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації надіслав запит до ПТНЗ Львівської області з метою отримати дані про заходи, проекти, здійснюванні в рамках міжнародної співпраці. На основі отриманих даних з 56 ПТНЗ, що функціонують в Львівській області, лише 17 навчальних закладів здійснювали міжнародну співпрацю в 2016 році.

Узагальнену інформацію про цю співпрацю подаємо нижче.

Міжрегіональне вище професійне училище автомобільного транспорту та будівництва м.Львова

 

Німецько-український проект «Партнерство у сфері професійно – технічної освіти». Організатором проекту є Освітній центр Баварської економіки (BBW). Метою проекту є зменшення структурних причин міграції молодих фахівців через поліпшену і сильніше зорієнтовану на попит професійно – технічну освіту та розширити можливості для працевлаштування на місцевому рівні шляхом кращої співпраці підприємств та професійно – технічних навчальних закладів за рахунок введення нових змістовних наповнень навчання.

Проведені заходи:

Травень 2016 р. – зустріч з менеджером Освітнього центру Баварської економіки Оаною Стеопан щодо участі у проекті;

Серпень 2016 р. – відбувся перший семінар з проектного планування на 2016 р.

Вересень 2016 р. – у МВПУ АТБ м. Львова відбулась зустріч творчої групи училища з координатором освітнього центру Баварської економіки (BBW) п. Андрієм Янівим в рамках проекту у сфері професійно-технійчної освіти в Україні. Під час зустрічі було визначено напрямки майбутньої співпраці.

Жовтень 2016 р. - підписання угод про співпрацю з партнерами німецько-українського проекту «Партнерство у сфері професійно-технічної освіти в Україні».

Грудень 2016 р. – комунікаційний тренінг для партнерів проекту з Львівської області, який проводив німецький експерт Набіл Аль Амри.

Державний навчальний заклад «Новояворівське вище професійне училище»

 

В рамках міжнародної співпраці в 2016 р. навчальний заклад заключив угоду з державною установою «Регіональний центр професійної освіти» м. Хенгело (Нідерланди) щодо адаптації учнів училища до європейських освітніх стандартів і вимог.

В жовтні 2016 р. учні та працівники «Регіонального центру професійної освіти» м. Хенгело відвідали ДНЗ «Новояворівське ВПУ», провели ряд майстер-класів з теоретичного та виробничого навчання для учнів училища. Планується продовжувати співпрацю згідно договору наступні 10 років.

Державний навчальний заклад «Львівське вище професійне художнє училище»

 

1) 26.01.2016 р. – відкритий урок з учнями столярного відділення на тему «Антисептики. Обробка деревини від шкідників»

Проводить: Крістоф Юнґганс, менеджер проекту з підготовки столярів-реставраторів

2) 25.02.2016 р. – семінар з учнями столярного відділення на тему «Столярні елементи в архітектурних напрямках»

Проводить: Крістоф Юнґганс, менеджер проекту з підготовки столярів-реставраторів

3) 24-28.10.2016 р. – Тиждень професійної освіти ремісничого профілю

24.10.2016 р. – відкриття теоретично-практичного семінару, «круглий стіл» на тему: «Проектування, виготовлення, засклення та фахово правильний монтаж вікон з ізолювальними склопакетами за європейськими стандартами»

Мета «круглого столу»:розглянути теоретичні аспекти щодо конструкції, виготовлення та монтажу вікон із врахуванням будівельної фізики

Керівник: Крістоф Юнґганс, менеджер проекту з підготовки столярів-реставраторів

Учасники: майстри виробничого навчання ХПТУ ім. Й. Станька, Новояворівського ВПУ, Львівського ВПУДБ, Львівського ВППУ та Ставропігійського ВПУ

24-28.10.2016 р. - теоретично-практичний семінар «Проектування, виготовлення, засклення та фахово правильний монтаж вікон з ізолювальними склопакетами за європейськими стандартами»

Мета: виконанням визначеного виробничого завдання: виготовлення, засклення та фахово правильний монтаж вікон з ізолювальними склопакетами за європейськими стандартами

Керівники:Крістоф Юнґганс, менеджер проекту з підготовки столярів-реставраторів; Пигель Іван Іванович, Яблонський Юрій Орестович, Білецький Степан Мар’янович - майстри виробничого навчання столярного відділення Львівського ВПХУ.

Учасники: майстри виробничого навчання ХПТУ ім. Й. Станька, Новояворівського ВПУ, Львівського ВПУДБ, Львівського ВППУ та Ставропігійського ВПУ

25.10.2016 р. – конференція: «Суспільне та економічне значення ремісництва»

Мета конференції: висвітлити характерні особливості розвитку ремісництва від давнини до сучасності, апелювати до досвіду учнів та педпрацівників столярної галузі, закликаючи до відродження та реформації столярної справи.

Доповідачі:

Криворучко К.В. – директор ДНЗ «Львівське ВПХУ» («Загальні тендерніції розвитку столярної справи у Львівській області»)

П. др. Юрґена Д. Вікертзаступник голови правління Фонду Ебергарда Шьока («Суспільне та економічнезначенняремісництва для демократії, прогресу та добробуту»)

Крістоф Юнґганс, менеджер проекту з підготовки столярів-реставраторів («Соціально-економічне значення промислу для демократії, прогрес та благополуччя. Приклади майстерності ремісників у наданні послуг в галузі реставрації/оновлення)

Учасники:викладачі, майстри виробничого навчання, учні столярного відділення ДНЗ «Львівське ВПХУ» та закладів Львова та Львівської області (Стрийське вище художнє професійне училище, Дрогобицький професійний політехнічний ліцей, Золочівський професійний ліцей, Львівське вище професійне училище побутового обслуговування, Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг, Львівське вище професійне політехнічне училище, Львівське професійне училище харчових технологій, Львівське вище професійне училище дизайну  будівництва).

28.10.2016 р.- зустріч роботодавців Львівщини, представників місцевих органів влади із керівниками училищ будівельного профілю.

Вступне слово:

Любомира Мандзій- директор департаменту освіти та науки ЛОДА 

Роман Филипів- директор департаменту економічної політики

П. др. Юрген Д. Вікерт- заступника голови правління Фонду Ебергарда Шьока

Мета: обговорити труднощі та перспективи співпраці ПТНЗ Львова із роботодавцями (присутні – директори,заступники підприємств: ПАТ «Львів-Реставрація», ТзОВ «Мазур», ТзОВ «ТТрембіта», ПП Архітектурна майстерні «Ренесанс», ВАТ фірма «Галбуд», ПП «Техноліс», ТзОВ «Wood - технік» та інші).

Результати заходів: сприяння розвитку столярної галузі в Україні, поширення педагогічних напрацювань, представлення теоретичних та практичних знань, вмінь та навичок педагогічним працівникам та учням столярної справи училищ з метою підготовки високо-кваліфікованих компетентних фахівців, столярів-реставраторів, які будуть конкурентоспроможними на сучасному ринку праці, оскільки володітимуть передовими знаннями, новітніми техніками та технологіями столярної справи.

Перспективи: узагальнення результатів проекту, мультиплікація досвіду на ПТНЗ України спорідненого профілю.

ДНЗ Львівське ВПУ харчових технологій

 

У січні 2016 року укладено угоду про співпрацю в галузі освіти та забезпечення кваліфікованими кадрами між Тюрінгійськоюгенцією Європейських Програм (ThAEP)  та Львівським ВПУ харчових технологій.

Метою співпраці є створення умов для професійного зростання випускників навчальних закладів профтехосвіти, які після успішного завершення навчання продовжують подальшу професійну освіту , професійну кар'єру  та підвищують свою кваліфікацію в землі  Тюрінгія (ФРН).

ThAEP:

- забезпечує  підтримку при відборі кандидатів та їх розподілі по підприємствах для укладення угод про дуальну освіту;

- перевіряє рівень необхідних професійних знань і навичок учнів , які є учасниками освітньої програми;

- забезпечує фінансування витрат на відрядження  учасників програми в Німеччину під час стажування і навчання;

- надає фінансову підтримку училищу при вивченні учнями німецької мови.

На базі ЛВПУХТ створюється Центр освітніх програм для випускників ПТНЗ_, завданням якого є:

  • Організація вивчення учнями ПТНЗ німецької мови з метою досягнення рівня В-2 (отримання сертифікату)
  • Проведення відбору випускників, які бажають пройти стажування та продовжити професійне навчання в Німеччині за дуальною системою;
  • Надання консультацій та допомога учням у підготовці пакету документів для реалізації освітньої програми стажування та навчання в Німеччині.

Впродовж 2016 року в освітній програмі взяли участь 18 випускників ПТНЗ м Львова, в т.ч. 10 з ЛВПУХТ. З них троє пройшли 4 місяці стажування в готельно-ресторанних комплексах і 15 осіб на сьогодні продовжують навчання в  Тюрінгії (ФРН).

Державний навчальний заклад «Львівське вище професійне училище побутового обслуговування»

 

У 2016 році укладений договір із Товариством з обмеженою відповідальністю «EWL» (Польща) щодо стажування учнів та працівників училища за професіями «Кравець», «Закрійник», «Складальник верху взуття», «Взуттьовик з індивідуального пошиття взуття», дія якого закінчилася у грудні 2016 року.

Вище професійне училище № 35 (м. Стрий)

 

В рамках міжнародної співпраці у  червні 2016 було підписано договір між нашим навчальним закладом та чеським підприємством MONTEGROUPS.R.O. щодо можливості проходження виробничої практики учнів училища.

8-9 лютого 2017р здійснена робоча поїздка директора училища Кизими О.З. в Чеську Республіку, де проведено ряд зустрічей. Зокрема, з метою запозичення зарубіжного досвіду навчання учнів, відбулася зустріч з представниками адміністрації та викладачів професійно-технічної школи в Брно, яка здійснює підготовку робітників для автомобільної галузі промисловості. Також, більш детально обговорено і досягнуто домовленостей про проходження практики нашими учнями на базі виробничих потужностей підприємства MONTEGROUPS.R.O., які тісно співпрацюють з заводом «Шкода».

Окрім того, налагоджується співпраця з підприємствами Польщі та Норвегії. Проте,  є ряд труднощів, що виникають при налагодженні міжнародних зв’язків,які  пов’язані із  неврегульованою нормативно-правовою базою міждержавної освітньої співпраці.

Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва

 

На виконання листа департаменту освіти і науки  Львівської  облдержадміністрації №05-09/1207 від 03.04.2017 р. адміністрація Львівського вищого професійного училища дизайну та будівництва надає інформацію про проекти, заходи, котрі реалізовувались ПТНЗ в рамках міжнародної співпраці у 2016 році та реалізовуються з початку року:

-підписана угода про співпрацю між ДНЗ «Львівське вище професійне училище дизайну та будівництва» та Державною школою будівництва та геодезії ім.Лопачинського, м.Люблін, Республіка Польща (директор Гражина Кубай-Белц);

-8, 9 грудня 2016 р. на базі Львівського вищого професійного училища дизайну та будівництва  проводилась міжнародна ювілейна науково-практична конференція «Кнауф і професійна освіта України: перше десятиліття (досвід, реалії, перспектива», де були присутні керівники вищезгаданих навчальних закладів.

Вище професійне училище № 19 (м. Дрогобич)

 

18 серпня 2016 року була укладена угода «Про партнерство і співпрацю» із ГО «Європейська інтеграція України».

Основні завдання даної співпраці полягають у встановленні європейських цінностей та стандартів в системі освіти, активному залученні фахівців для реалізації проектів у сфері культури та пропагування училища в Європі.

Новороздільський професійний ліцей будівництва та побуту

 

В рамках міжнародного  співробітництва ліцей спільно з Дослідно - механічним заводом  «Карпати»( м. Новий Розділ) у 2016 році розпочали співробітництво з Німецьким Союзом зварювання і споріднених процесів (DVS).В квітні2016р. директор з міжнародної  співпраці DVS п.Х.Г.Гросс відвідав  ДМЗ «Карпати» і  Новороздільський ПЛБП.

З метою запозичення передового досвіду з підготовки високо кваліфівкованих зварників європейського  рівня директор ліцею Б.Токар та директор ДМЗ «Карпати» Г.Бевз на запрошення німецької сторони  взяли участь у роботі міжнародної конференції зварників у місті Таллін (Естонія), що відбувався  у червні 2016р.

Метою співпраці є створення сучасної  школи зварників на  базі ліцею з  проходженням практики та наступним працевлаштуванням на Новороздільському ДМЗ «Карпати» та підприємствах регіону і України.

ДНЗ «Львівське вище професійне училище торгівлі та сфери послуг»

 

На основі угоди з Малопольським воєводством (Республіка Польща)

про співпрацю було реалізовано наступні заходи:

  1. Участь учнів училища у ІІ Міжнародному конкурсі кулінарів «Смак гостинності 2016» в місті Мішленіца у Малопольській школі гостинності 15.04.2016р.
  2. Участь делегації учнів та майстрів виробничого навчання 17-19 березня 2016року у Міжнародній освітній виставці «Фестиваль змагань в Малопольщі» в торговому центрі «ЕХРО – КRAKIV». Виставка фінансована за сприяння Євросоюзу в рамках проекту «Модернізація професійного навчання в Малопольщі».
  3. Організація з 31.10 по 04.11.2016р. семінару-тренінгу на тему «Успіх можна спланувати» з викладачами та учнями за сприяння фонду Горста Рогуша (Німеччина).

Стебницький професійний ліцей

 

В рамках міжнародної співпраці навчальний заклад у вересні 2016 року приймав участь у IV Фестивалі ремесел у Комплексі економічно-обслуговуючих шкіл м.Плєшев, РП. На фестивалі Стебницький професійний ліцей презентував робітничі професії, за якими здійснюється підготовка у закладі. Учні ліцею ознайомилися з системою освіти РП, освітніми закладами м.Плєшев, відвідали підприємства громадського харчування.

Новороздільський професійний ліцей

 

Працівники ліцею приймають участь в українсько-польському проекті «Активна молодь на ринку праці – підвищення якості професійної освіти в українських навчальних закладах з використанням методів моделювання». Реалізатором проекту є ФРМД Малопольський інститут Місцевого Самоврядування та Адміністрації в Кракові разом з Західноукраїнським Регіональним Навчальним Центром (м. Львів).

Проект спів фінансований у рамках програми «Співпраця задля розвитку 2016/2017» Міністерства закордонних прав республіки Польщі.

Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу

 

 

  • Співпраця з навчальним центром «Фонд Горста Рогуша» (Німеччина)

Фонд Горста Рогуша бере на себе витрати на проведення семінарів та проводить для учасників училища безкоштовні заходи. Для підприємців-початківців він проводить у співпраці з училищем інформаційні заходи та заходи по підвищенню кваліфікації, які становлять інтерес і для професій з інших галузей та інших цільових груп, а також несе витрати на це.

  • Співпраця з організації стажування студентів з професій «кухар», «офіціант», «бармен», «покоївка» в готелі та ресторані бази «Галіон» (Республіка Польща).
  • Співпраця з об’єднанням готельно-економічних шкіл м. Битов (Республіка Польща).

Організація навчальних проектів в сфері ресторанного та готельного господарства, обмін групами студентів, участь в спільних професійних конкурсах. Обмін делегаціями учнів та викладачів.

  • Проект «Навички для працевлаштування» (підписано Меморандум про взаєморозуміння з представниками Канади).
  • АЕНТ, Європейська асоціація готельно-туристичних шкіл (Люксембург).

Участь в міжнародних семінарах, нарадах, практикумах, конференціях, конкурсах, що проводяться за річним планом асоціації в різних країнах Європи.

Вище професійне училище № 20

 

ВПУ № 20 приймає участь у міжнародному проекті «Партнерство у сфері професійно-технічної освіти», який проводить німецький центр освіти BBW (Billdundswerk der Bayerischen Wirtschaft gGmbH) за підтримки уряду землі Баварія (Німеччина). Головна мета проекту: зменшити структурні причини вимушеної міграції з України через поліпшену і сильнішу зорієнтовану на попит професійну освіту. Проект розрахований на три роки.

Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей

 

Червоноградський професійний гірничо-будівельний ліцей у рамках міжнародної співпраці приймає участь у проекті «Школа нових шансів» з товариством «Чайня» м.Томашів Любенський, Республіка Польща.

Проект передбачає допомогу у придбанні сучасного зварювального обладнання на умовах програми РІТА за рахунок фонду. Метою проекту є покращення якості навчання учнів професій електротехнічного напрямку.

Міжрегіональний центр ПТО художнього моделювання і дизайну м.Львова

 

МЦ ПТО ХМД м. Львова бере участь в українсько-польському проекті «Активна молодь на ринку праці», який реалізується ФРМД Малопольським інститутом місцевого самоврядування та Адміністрації в Кракові з Західноукраїнським Регіональним Навчальним Центром у рамках програми «Співпраця задля розвитку 2016-2017» Міністерства закордонних справ Республіки Польщі.

Також налагоджена співпраця з Фондом Горста Рогуша (Німеччина) «Підприємство на стійких засадах» з метою проведення тренінгів з розвитку підприємницьких здібностей учнів ПТНЗ.

В 2016 – 2017 р. навчальний заклад уклав договір із ТОВ Тайм2Ворк (м. Ополе, Республіка Польща) про намір співпраці з метою реалізації заходів, спрямованих на делегування учнів для проходження стажування у польських роботодавців.

Дрогобицький професійний політехнічний ліцей

 

  • Польська Республіка

Стажування учнів на місцях практики. Обмін делегаціями учнів та викладачів, спільні майстер-класи національних кухонь, ознайомлення із культурою та традиціями регіонів. Участь в міжнародних фестивалях в т.ч. фестиваль паштетів та виробів з гуски (учнів в кількості – 17 осіб, працівників – 21 осіб).

  • Чеська Республіка

Стажування учнів на місцях практики. Обмін делегаціями учнів та викладачів, ознайомлення із культурою та традиціями регіонів. Участь в міжнародному фестивалі різдвяний стіл (учнів в кількості – 7 осіб, працівників – 4 особи).

  • Словацька Республіка

Стажування учнів на місцях практики. Обмін делегаціями учнів та викладачів, ознайомлення із культурою та традиціями регіонів. Участь в міжнародних фестивалях (учнів в кількості – 4 особи).

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook