Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Субота, 17 лютого 2018 

min
max

17.02 – 148 років від дня народження Івана Івановича Труша (1869-1941).

Український живописець-імпресіоніст, майстер пейзажу і портретист, мистецький критик і організатор мистецького життя в Галичині.

Іван Іванович Труш народився 17 січня 1869 року в селі Висоцькому Бродівського повіту на Львівщині. Батько його був бідним малоземельним селянином і на прожиття заробляв кравецтвом. За свідченням художника, він зробив великий вплив на розвиток його мистецьких нахилів. Прекрасний знавець народних звичаїв і пісень, він часто розповідав синові чудові українські перекази і легенди, прищепив пристрасну любов до краси, природи, навколишнього світу.

Закінчивши початкову школу у Висоцькому, Труш вступає до Бродівської реальної гімназії. Вчитися було нелегко, бо заробляти на життя доводилося самому. Юнак дає приватні уроки, малює на замовлення невеликі портрети. В гімназії Труш виділяється неабиякими здібностями до малювання, блискучими знаннями античної і європейської класичної літератур. У шкільні роки Труш пише свої перші етюди з натури і твердо вирішує присвятити себе живопису.

У 1891 Труш їде до Кракова і вступає в Академію красних мистецтв. Його семестрові свідоцтва рясніли найвищими оцінками і похвалами професури, срібними і бронзовими медалями за академічні постановки і пейзажі. Матеріальні труднощі, про які художник згодом говорив як про «безперервне голодування», необхідність перебиватися уроками і випадково замовленими портретами не завадили Трушу наполегливо підвищувати свою освіту. Він відвідує відомі художні майстерні та галереї Мюнхена та Відня.

У 1897 році Труш відмінно закінчує Краківську Академію, переїжджає до Львова і відразу ж активно включається в його громадське і мистецьке життя. Пристрасно захоплений ідеєю відродження національної культури, Труш у 1898 році виступає одним із ініціаторів першого об’єднання західноукраїнських художників у «Товариство для розвою руської штуки», в тому ж році на сторінках «Літературно-наукового вісника» він починає свою плідну діяльність публіциста і літературно-художнього критика. Художник був засновником «Товариства прихильників української, науки і штуки», журналів «Будучність», «Артистичний вісник». Іван Труш організував Першу всеукраїнську художню виставку у Львові.

Пензлеві Івана Труша належать портрети відомих українських письменників, громадських діячів, з якими він був близько знайомий і підтримував дружні стосунки:
В. Стефаника, Лесі Українки, М. Лисенка, М. Гнатюка, М. Павлика, І. Франка. Художник створив десять портретів великого Каменяра, глибоко відтворивши внутрішній світ поета в різні роки життя.

Неперевершені роботи митця і в жанрі пейзажного і побутового живопису. Українська природа, сповнена задушевної поезії і особливої краси, була провідною темою творчості художника. «Етюди з природи, – писав він, – були для мене відпочинком ... вікном у моє художнє майбутнє і початком планів на задумані мої твори». Такі його серії як «Квіти, «З життя пнів», «В обіймах снігу», «Копиці», «Луки і поля», «Самітна сосна», деякі пейзажні цикли, які Труш називав «поемами», створювались протягом майже сорока років і складаються з величезної кількості етюдів з натури, цілого ряду великих полотен а також з багатьох повторень і варіантів. Природа в картинах Труша живе завжди складним, напівприхованим від звичайного ока життям.

В дев’яностих роках художник кілька разів відвідує Київ, викладає у рисувальній школі О. Мурашка. Захоплений своєрідною красою Києва, І. Труш створює в 1900 – 1904 роках серію невеликих етюдів – «Володимирська гірка», «Софійський собор», «Андріївська церква», «Михайлівський собор», «Пам’ятник Богдану Хмельницькому», «Дніпро під Києвом». Видів Дніпра митець написав за своє життя дуже багато, він варіював улюблені мотиви, шукав оригінальні творчі прийоми. Є у доробку майстра і жанрові картини: «Трембітарі», «Гуцулка з дитиною», «Гром», «Йордан на Гуцульщині».

Ім’я Івана Труша стоїть в ряду найвидатніших українських живописців кінця XIX – початку XXстоліття. Все своє життя він присвятив розвиткові українського національного мистецтва. Пейзажі Труша пройняті хвилюючою любов’ю до рідного краю, поетичні сцени з гуцульського життя, глибоко психологічні портрети видатних художників є дорогоцінним вкладом в історію українського образотворчого мистецтва.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4391 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4343 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook