Період публікації:

від

до

Категорія:

УПА - 75!

Опубліковано: Субота, 18 листопада 2017 

min
max

Під таким заголовком 12 жовтня 2017 року відбулося свято  у Новороздільській ЗШ I-IIIст.№3.
 Захід підготували і провели учні 11 класу під керівництвом  класного керівника Попович О.Є. та музичного керівника Попика В. І. з єдиною метою: щоби ще раз і ще раз прочитати, заглибитися, осягнути сторінки нашої багатостраждальної історії.

Змістовною і цікавою була презентація про героїв УПА та їхні вчинки. І, звичайно, линули пісні «Ой у лісі на полянці…», «Карабіне, карабіне…», «У саду незабутня груша», «Я -  патріот», «Десь там далеко на Волині…» та інші.
       Сьогодні ми маємо свою державу. Над нашими головами тріпотить вільно синьо-жовтий прапор. Тому ми повинні пам’ятати, що за це поклали свої голови мільйони українців і, на превеликий жаль, ще й сьогодні гинуть воїни, захищаючи свою країну.

      Під час заходу згадували вояків УПА та її організаторів. Адже ця армія не має аналогів у світовій історії. УПА вела нерівну герїчну боротьбу з ворогом, який переважав її в десятки чи навіть сотні разів, ця армія вкрила себе невмирущою славою,створивши Українську Державу.

     Тарас Боровець(Бульба) восени сформував на Поліссі загони «Поліської Січі». З 1943р. головнокомандуючим УПА стає Роман Шухевич(Чупринка). Довго його шукала радянська влада, та все ж таки 05 березня 1950р. генерал УПА загинув. Більше ніж півстоліття українська нація не знала, де покоїться прах її лицаря-захисника, легендарного хорунжого УПА Тараса Чупринки (Романа Шухевича). Куди НКВС поділи тіло героя, залишилось таємницею до 01 грудня 2004 р. 09 березня 1950р. труп Романа Шухевича вивезли на лівий берег річки Збруч, на окраїну лісу біля м. Скали –Подільської Тернопільської області, де його було спалено. Після цього прах було зібрано в брезент і кинуто з мосту у зазначену річку. Ось так розправлялась радянська влада з нашими національни героями. Піввіку мовчала історія, мовчали люди, а коли називали імена героїв, то говорили з острахом, пошепки. Нині до нас повернулися і продовжують повертатися пласти правди, а з ними імена борців за незалежність, за право на життя, за свободу й віру. Ми пишаємося подвигами наших прародичів і хочемо, щоб ім’я українця кожен носив із гордістю.
Горить в народі і буде горіти
Любов животворна до героїв УПА,
Тиранам несила вогню погасити
І в пітьмі нам світить лише ваша повстанча тропа.

Олена Попович,

 класний керівник 11 класу

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook