Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Субота, 20 січня 2018 

min
max

20.01 – 243 роки від дня народження Ампера Андре-Марі (1775-1836).

Французький фізик і математик, творець основ електродинаміки.

Андре-Марі Ампер, народився 20 січня 1775 року в Ліоні в сім’ї комерсанта. У прекрасній бібліотеці його батька були твори відомих філософів, учених і письменників. Юний Андре міг цілими днями просиджувати там з книгою, завдяки чому він, ніколи не відвідував школу, зумів придбати великі і глибокі знання. У 11 років він вже взявся за читання знаменитої 20-томної «Енциклопедії» Дідро і Д’Аламбера і за три роки простудіював її всю.

Коли книг батька стало недостатньо, Андре Ампер почав відвідувати бібліотеку Ліонського коледжу. Однак багато праць великих учених були написані латинською мовою, якої він не знав. Протягом кілька місяців Андре самостійно вивчив латинь, і твори класиків науки XVII-XVIII ст. стали йому доступні. І ось результат наполегливих занять. До 12 років Ампер самостійно розібрався в основах вищої математики — диференціальному численні, навчився інтегрувати, а в віці 13 років вже представив свої перші роботи з математики в Ліонську академію!

У 1793 р. в Ліоні спалахнув заколот, який був жорстоко придушений. За співчуття бунтівникам був страчений і її батько Андре Ампера. Майно родини було конфісковано, і юнак став заробляти на життя приватними уроками математики. Щоб продовжувати наукові заняття, йому доводилося працювати, починаючи з четвертої години ранку.

У 1802 р. Андре Ампер виповнилося 27 років. Він починає викладати фізику і хімію — спочатку в Ліоні, а через два роки — в знаменитій Політехнічній школі (Еколь політехнік) в Парижі. Ще через 10 років Ампер обирається в Паризьку академію наук, а з 1824 року він — професор Нормальної школи (Еколь нормаль) — головного вищого навчального закладу Парижа.

Починаючи з 1820 року, коли набула популярність відкриття Ерстед дії струму на магнітну стрілку, Ампер цілком присвячує себе проблемам електродинаміки. У тому ж році він відкриває магнітну взаємодію струмів, встановлює закон цієї взаємодії (пізніше названий законом Ампера) і робить висновок, що «всі магнітні явища зводяться до чисто електричних ефектів». Відповідно до гіпотези Ампера, будь-який магніт містить в собі безліч кругових електричних струмів, дією яких і пояснюються магнітні сили.

Минуло ще два роки, і Ампер відкрив магнітний ефект котушки зі струмом — «соленоїда». Саме Амперу належить заслуга введення в науку термінів «електростатика», «електродинаміка», «електрорушійна сила», «напруга», «гальванометр», «електричний струм» і навіть «кібернетика». Ампер запропонував прийняти за напрямок постійного електричного струму те, в якому переміщається «позитивна електрика». Класична праця Ампера «Теорія електродинамічних явищ, виведена виключно з досвіду» (1826 р.) внесла величезний внесок в науку про електрику. Ось чому Ампера згодом стали називати «Ньютоном електрики».

В останні роки життя Ампер захопився геологією і біологією, активно брав участь в дискусіях про еволюцію в світі живих організмів. На питання одного зі співрозмовників, чи дійсно він вважає, що людина походить від равлика, Ампер відповів: «Я переконався в тому, що людина виникла за законом, загальним для всіх тварин».

Ампер помер від запалення легенів 10 червня 1836 у віці 61 року. На його надгробному пам’ятнику викарбувані слова: «Він був так само добрий і так само простий, як і великий».

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4389 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4343 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook