Період публікації:

від

до

Категорія:

Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Субота, 20 жовтня 2018 

min
max

17.10 – 82-річчя від дня народження Івана Федоровича Драча (1936–2018).

Український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч

Іван Драч народився 17 жовтня 1936 року в селі Теліжинці. Закінчив в рідному селі середню школу й одразу почав викладати російську мову та літературу в семирічці сусіднього села. Потім працював інструктором Тетіївського райкому ЛКСМУ, служив в армії з 1955 по 1958 рік. Пізніше вступив на філологічний факультет Київського університету, але навчання не за­кінчив, бо показав себе надто вільнодумним і був виключений через творчі та політичні погляди.

У вересні 1961 р. зміг відновитися на заочний відділ. Пізніше, залишивши навчання, став працювати в редакції газети "Літературна Україна", куди йому допоміг улаштува­тися Павло Загребельний. Закінчив Вищі сценарні курси в Москві. Тоді ж написав перші вірші, деякі з них були критичними по відношенню до радянської влади.


В 1962 році вийшла збірка "Соняшник" – перша збірка поета. В 1965 році вийшла друга збірка "Протуберанці серця". За три десятиліття поет видав чимало збірок, працював над перекладами, сценарі­ями (під час роботи на кіностудії ім. О. Довженка), літературно-критичними статтями.

До того ж часу відносяться перші контакти Івана Драча з українськими дисидентами. Однак після їх розгону та арештів радянським режимом Іван Драч написав відкритий лист, у якому каявся в своїх зв'язках з дисидентами (травень 1966 р.), після чого стосунки Івана Драча і офіційної влади суттєво покращились.

І. Драч неодноразово у різкій формі засуджував буржуазний націоналізм, підтримував діяльність комуністичної партії, як у виступах, так і в поезії. Разом з тим, 30 червня 1966 ЦК Компартії України схвалив постанову про серйозні недоліки в організації виробництва кінофільмів на Київській кіностудії ім. О. Довженка, в якій піддавалися критиці кінострічки "Криниця для спраглих" (автор сценарію Драч, режисер Іллєнко).

У середині 80-х років Драча було обрано до правління Київської організації Спілки письменників України, потім – головою правління. Значного резонансу набули драматичні поеми "Дума про Вчителя", "Соловейко- Сольвейг" та "Зоря і смерть Пабло Неруди", що з’явились спочатку в різних книжках, а потім ви­дані збіркою.

У 1976 році Драч отримав Державну премію УРСР ім. Т. Г. Шевченка за збірку поезій "Корінь і кро­на". У 1983 році – Державну премію СРСР з літератури за збірку віршів російською мовою "Зеле­ные врата".

Після початку Перебудови відновив контакти в дисидентських колах. На І з'їзді Народного Руху України за перебудову 7-10 вересня 1989 р. був обраний його головою. З 28 лютого по 4 грудня 1992 р. він був співголовою НРУ разом з В'ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем.

Пізніше очолив громадську організацію – Товариство "Україна-Світ". Весною 1990 року обраний депутатом Верховної Ради України від Артемівського виборчого округу. З березня 1998 по квітень 2002 року – Народний депутат України 3-го скликання. На парламентських виборах 31 березня 2002 року Іван Драч виступав у списку "Нашої України". Таким чином, він втретє стає членом Парламенту України.

І. Драч помер уранці 19 червня 2018 р. у лікарні в "Феофанія" після важкої хвороби. Заповідав поховати його в рідному селі Теліженцях.

Був одружений із Марією Драч, з якою прожив більшу частину свого життя, у них двоє дітей – Максим та Мар'яна Драч. У 2009 році Максим загинув, батько заповідав поховати себе поруч із могилою сина. 


 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4392 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4344 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook