Період публікації:

від

до

Категорія:

До Дня Соборності України у Будинку вчителі відкрито тематичну виставку

Опубліковано: П`ятниця, 18 січня 2019 

min
max

До Дня Соборності України у Львівському обласному Будинку вчителя відкрито тематичну виставку «Українські педагоги у формуванні ідеї Соборності України», присвячену педагогам, які впродовж століть виховували в українців свідомість, що Галичина, Наддніпрянська Україна, Слобожанщина, південні регіони – це єдина соборна Україна, автохтонне населення якої – українці.

Матеріали виставки показують, що ідеї Соборності України зародились ще у XVI-XVIII ст. у братських школах Галичини, коли територія Україна була розділена між Польщею та Московською державою, і звідси ширились на схід. Особливого розквіту ця ідея Соборності зазнає у другій половині ХІХ ст., коли галицька інтелігенція спільно з інтелігенцією Наддніпрянської України створили у Львові товариство «Просвіта», Наукове товариство імені Шевченка, діяльність яких потім поширилась на терени України, що перебувала у складі Російської імперії.

Експонуються короткі життєписи, портрети видатних українських педагогів, які брали участь у формуванні ідеї Соборності України: Софії Русової, Івана Огієнка, Бориса Грінченка, Івана Стешенка, Олени Степанів, Григорія Ващенка, Констянтини Малицької, о. Володимира Кальби. На виставці експонуються твори видатних українських педагогів другої половини ХІХ та ХХ століть: С. Русової, Я. Яреми, Г. Ващенка, проф. О. Вишневського. Виставка ілюстрована цитатами з Першої відозви Головної Руської Ради, проголошеної у Львові 10 травня 1848 року, з програми «Молодої громади», створеної М. Міхновським, І. Липою, Б. Грінченком, С. і О. Русовими у Києві-Харкові у 1898 році, Г. Ващенка і його твору «Виховний ідеал», в яких підкреслена і обґрунтована ідея соборності.

Цікавий матеріал вміщує стаття А. Чернова (м. Полтава) «Українська оаза серед похмурої пустелі», в якій описано процес українізації школи після повалення самодержавства на прикладі Полтавської гімназії ім. І. Сташенка.

На виставці експонуються матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (2005 р.) про перший педагогічний конгрес у Львові у 1935 році, а також твори В. Парубія «Україна в Європі» та професора О. Вишневського.

Виставка триватиме до 29 січня.

Немає коментарів

Схожі статті:

У Будинку вчителя відкрито тематичну виставку, присвячену Дню знань У Будинку вчителя відкрито тематичну виставку, присвячену Дню знань Опубліковано: Вівторок, 11 вересня 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя відкрито розгорнуту тематичну виставку, присвячену Дню знань. Виставку відкриває стаття доктора педагогічних наук, професора П. Сікорського «Як швидко і якісно зреалізувати ідеї концепції «Нова українська школа». Автор подає короткий аналіз причин провалу попередніх...

Переглядів: 334 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Виховний захід "Мандрівка Україною потягом" в НРЦ  «Левеня» Виховний захід "Мандрівка Україною потягом" в НРЦ «Левеня» Опубліковано: Середа, 22 січня 2020 22 січня 2020 року в Комунальному закладі Львівської обласної ради "Навчально-реабілітаційний центр "Левеня" відбувся виховний захід до Дня Соборності України під назвою "Мандрівка Україною потягом" для вихованців старших груп. Метою заходу було розширити знання дітей про свою державу, формувати почуття...

Переглядів: 607 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook