Період публікації:

від

до

Категорія:

Урочиста академія з нагоди вшанування І.Я.Франка на Стрийщині (фото)

Опубліковано: Понеділок, 30 травня 2016 

min
max

27 травня 2016 р. в Державному навчальному закладі «Вище професійне училище м. Стрий» відбулась урочиста академія з нагоди вшанування  100-річчя від дня смерті І.Я. Франка та 90-річчя унікальної ботанічної пам’ятки – Дуба Івана Франка, посадженої громадою Стрийщини.

Стрияни завжди берегли світлу пам’ять про Мойсея України. У далекому 1926 році на території училища (подвір’ї колишньої «Руської бурси»), з нагоди десятиріччя смерті Івана Яковича Франка громадськість посадила дуб, який символізує могутність та безсмертя. Урочисте посвячення пам’ятного каменя та посадженого дуба, якому в ці дні виповнюється 90 років, зробили священики о.Йосип Савицький, о.Степан Хирівський, о. Микола Ліщинський, о.Роман Височанський і о.Микола Матковський. Ця визначна подія відбулася за участі багатьох українців Стрия та Стрийщини.

За своє коротке життя Франко з допомогою літератури став учителем, виховником нації, яка давно втратила державність і звикла бути слугою у власному домі. Не маючи в руках гетьманської булави, а маючи зброю, якої боялися у всі віки і всі народи – слово.

З Божим благословенням звернулися до почесної громади синкл у справах мирян Стрийської єпархії української греко-католицької церкви о. Олег Овсяник, парох парафії Всіх Святих Українського народу о. Іван Барабаш,  сотрудник парафії Успіння святої Богородиці м. Стрия о.Андрій Бінас.

Директор ДНЗ «ВПУ-34 м.Стрий» Іван Пилипів радо вітав численних гостей, які прибули на свято – заступника голови Львівської обласної державної адміністрації Юрія Підлісного, заступника міського голови Стрия Романа Волинця, методиста Навчально-методичного центру професійно-техніченої освіти у Львівській області Світлану Василину, завідувача міського відділу освіти м.Стрия Оксану Матвіїв, керівника відділу культури і туризму Стрийської районної державної адміністрації Юлію Курилишин, Голову Союзу українок, заступника директора краєзнавчого музею «Верховина» Зеновію Ханас, членів спілки письменників України, просвітян – подружжя Надії та Ізидора Гнатівих, директорів Вищих професійних училищ м.Стрия Олега Капала, Олега Кізиму, директора Стрийського коледжу ЛНАУ Василя Дмитришина та чоловічий муніципальний хор «Каменяр».

Франко простував собі та своєму народові «в духові шлях» - «у безвість віків», щоб упасти на цьому шляхові, так і не сягнувши землі обітованої. А проте і по смерті промовлятиме він «до всіх народів і до всіх віків». З «його духа печаттю» прямувати нам « у мандрівку століть» - «навстрічу сонцю золотому.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Опубліковано: Понеділок, 16 грудня 2019  9 - 13 грудня  в  рамках  Всеукраїнського тижня права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва проведені заходи, спрямовані на формування в учнів активної життєвої позиції щодо реалізації своїх прав. 10-11 грудня відбулися зустрічі учнів із співробітником Головного територіального управління юстиції...

Переглядів: 802 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Опубліковано: Четвер, 18 жовтня 2018 17 жовтня 2018 року ГС Асоціація будівельників «Будіндустрія» разом із німецькою компанією «Вольфсхойер» організували семінар із складання пічок від Олени Бистрової, за участі німецького спеціаліста Даніела Райцінгера на тему: «Технологія складання хлібопічок з шамотних плит». У семінарі взяли участь...

Переглядів: 635 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook