Період публікації:

від

до

Категорія:

«Вчителеві-предметнику»: анотовані інформаційні огляди періодики Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Понеділок, 20 серпня 2018 

min
max

Учителеві-предметнику

(тижнева оглядова інформація літератури  13-19 серпня 2018 р.)

«З питань методики викладання навчальних предметів у школі»

Українська мова та література

Бондаренко, О. М. Звуки мови. Вимова приголосних звуків та їх позначення на письмі [Текст] : 5 клас / О. М. Бондаренко // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2018. - N 19/20/21. - С. 10-14.

У статті вміщено конспект уроку української мови у 5-му класі. Метою навчального заходу є: сформувати у школярів уявлення про фонетичну систему української мови; учити учнів розрізняти приголосні звуки, правильно вимовляти і передавати на письмі дзвінкі та глухі приголосні; удосконалювати учнівські навички розрізняти тверді й м’які приголосні; розвивати навички орфоепічної грамотності; виховувати пізнавальний інтерес до рідної мови. Типологічно представлений навчальний захід - урок засвоєння нових знань.

Варварчук, В. М. Лінгводидактичні ігри на уроках української мови [Текст] / В. М. Варварчук // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2018. - N 19/20/21. - С. 74-82.

Навчальною практикою доведений позитивний вплив лінгводидактичних ігор та інших форм ігрової діяльності (шаради, кросворди, лото, ребуси та ін.) на розвиток творчих здібностей школярів, на збагачення їхнього словникового запасу, на процес зацікавлення навчання загалом. В опублікованому матеріалі подано чимало прикладів з царини ігрової діяльності на тему «Фонетика. Графіка. Орфоепія», як-от: ігри «Замініть звук», «Чиє слово довше?», «Утворіть нове слово», «Скоромовки», «Чи знаєте ви алфавіт», а також завдання-жарти, метаграми, логогрифи, лінгвістичні загадки, загадки-жарти тощо.

Пудло, Д. С. Микола Куліш "Мина Мазайло" [Текст] : урок-конкурс: 11 клас / Д. С. Пудло // Вивчаємо українську мову та літературу. - 2018. - N 19/20/21. - С. 35-47. - Бібліогр.: 10 назв.

Увазі педагогів-словесників представлено розробку уроку-конкурсу (КВК) з української літератури в 11-му класі на тему: «Сатиричне викриття бездуховності обивателів, що зрікаються свої мови, культури, родового коріння у п’єсі Миколи Куліша «Мина Мазайло». Цільовий блок навчального заходу містить низку актуальних компонентів щодо мети уроку - у навчальному, розвивальному й виховному розрізах. Методична панорама уроку охоплює широкий спектр засобів і форм, серед яких: гра «Алфавіт», бесіда з елементами розповіді, прийом «Драбинка успіху», словникова робота, лінгвістичні ігри (наприклад, «Лінгвістична вікторина»), інтелектуальна розминка, методи «Зміни позицію», «Прес», «Лист до себе» та ін. Типологічно вказаний навчальний захід є комбінованим уроком із використанням ІКТ. 

Фізика

Всеукраїнський конкурс «Учитель року - 2018» [Текст]: додаток до листа МОН України від 03.07.2018 р. № 1/9-415 // Фізика в шк. України. - 2018. - № 15-16. - С. 27-31.

З 21 по 28 квітня 2018 року в м. Івано-Франківськ відбувся третій (заключний) тур Всеукраїнського конкурсу «Учитель року - 2018» у номінації «Фізика». Конкурсні випробування проходили на базі навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа-ліцей № 23» а також «Українська гімназія «№ 1 м. Івано-Франківськ. Оснащення та технічну підтримку конкурсного випробування «Практична робота» на волонтерських засадах забезпечило публічне акціонерне товариство «Електровимірювач» м. Житомир.

Методичні рекомендації щодо викладання фізики та астрономії у 2018/2019 навчальному році [Текст]: додаток до листа МОН України від 03.07.2018 р. № 1/9-415 // Фізика в шк. України. - 2018. - № 15-16. - С. 3-9.

У методичних рекомендаціях названі навчальні програми й розподіл навчального часу, за яким здійснюється навчання фізики й астрономії в старших класах. Навчання здійснюють за відповідними підручниками рівня стандарту. У программах старшої школи «Фізика» (авторський колектив під керівництвом В. М. Локтєва) та «Фізика і астрономія» (авторський колектив під керівництвом О. І. Ляшенка) наведено орієнтовний авторський перелік демонстрацій та лабораторних робіт, що можуть реалізуватися у формі практикуму або окремих фронтальних робіт. Учитель самостійно обирає форму проведення експериментальних робіт і визначає необхідний для цього час.

Ятвецька Л. І. Орієнтовне тематичне планування навчального матеріалу з фізики [Текст]: 10 клас / Л. І. Ятвецька, В. М. Ятвецький // Фізика в шк. України. - 2018. - № 15-16. - С. 9-27.

Орієнтовне тематичне планування має 2 варіанти, які складено на основі навчальних программ «Фізика та астрономія. 10-11» (рівень стандарту та профільний рівень) авторського колективу під керівництвом О. І. Ляшенка, «Фізика. 10-11» (рівень стандарту та профільний рівень) авторського колективу під керівництвом В. М. Локтєва), розміщених на веб-сайті МОН України. Тематичне планування розроблено на компетентнісних засадах з урахуванням принципів наступності та системності щодо загальноосвітніх завдань курсу фізики та астрономії старшої школи.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4390 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4343 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook