Період публікації:

від

до

Категорія:

Відкрито книжкову виставку, присвячену Євгенії Ярошинській

Опубліковано: Понеділок, 22 жовтня 2018 

min
max

До 150-ти річчя від дня народження Євгенії Іванівни Ярошинської (18 жовтня – 1868), української письменниці, фольклористки, педагога і громадської діячки у приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Жанрово-стильове багатство малої прози Євгенії Ярошинської» (експонується з 15 жовтня до 02 листопада в приміщенні абонементу).

Довідка

Євгенія Іванівна Ярошинська народилася в селі Чуньків Кіцманського повіту Буковини (нині Заставнівський район Чернівецької області). Талановита письменниця, фольклорист, етнограф, педагог і громадсько-культурний діяч, людина надзвичайно сильної волі, непереборного ентузіазму.

Друкуватися почала у 1886 р. Як і більшість буковинських письменників того часу (Ю. Федькович, С. Воробкевич, О. Кобилянська), свою літературну діяльність розпочала німецькою мовою. На шлях української літератури Ярошинська стає перш за все під впливом першої україномовної газети краю "Буковина", яка згуртувала навколо себе прогресивних українських діячів культури.

Як фольклорист — продовжує збирати і популяризувати народну творчість у слов'янському світі. Вона спілкується з видатними фольклористами: українцем Володимиром Гнатюком, чехом Франтішеком Ржегоржем (1857—-1899)— фольклористом, етнографом, дослідником українського народного побуту і мистецтва, невтомним популяризатором української літератури в Чехії. Йому Ярошинська допомагала збирати для чеського музею наперстків у Празі зразки буковинського народного одягу й мистецтва.

Творча спадщина Є. Ярошинської складається з трьох повістей («Понад Дністром», «Перекинчики», «Рожі а терне»), кількох десятків оповідань, нарисів, творів для дітей, фольклорно-етнографічних розвідок, підготовлених збірників народних пісень, публіцистичних творів, перекладів, листів.

21 жовтня 1904 р. у віці 36-ти років Євгенія Ярошинська несподівано пішла з життя від перитоніту. Померла у місцевому шпиталі, похована в м.Чернівці.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook