Період публікації:

від

до

Категорія:

Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій – Doctor Honoris Causa Львівської політехніки (фото)

Опубліковано: Четвер, 07 квітня 2016 

min
max

«Нашого цвіту – по цілому світу!». За приблизними підрахунками, нині за межами України проживають 20 мільйонів етнічних українців. Є свідчення того, що після Революції гідності, після анексії Криму і окупації частини Донбасу з боку Російської Федерації у світі побільшало тих, хто почав називати себе українцем.

Діяльність українських громад (діаспор) на різних континентах координує Світовий Конгрес Українців. Організація заснована 1967 року (наступний рік ювілейний) у Нью-Йорку під назвою Світовий Конгрес Вільних Українців. 1993 року назва змінена на сучасну – Світовий Конгрес Українців.

З 2008 року це неприбуткове, позапартійне і позаконфесійне громадське об'єднання очолює адвокат з Монреаля Євген Чолій. Перед тим він пройшов чимало сходинок громадської роботи на ниві гуртування українців у різних діаспорних організаціях, відзначений багатьма нагородами. У лютому цього року за поданням колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Євгена Чолія номіновано на звання Doctor Honoris Causa Львівської політехніки.

З цієї нагоди 3 квітня Євген Чолій прибув до Львова з дружиною Анною, аби отримати цю почесну відзнаку. Наш поважний гість взяв участь у Святій літургії в Соборі Святого Юра, мав бесіди з Митрополитом Львівським Ігорем Возьняком, міським головою Львова Андрієм Садовим, ректором Національного університету «Львівська політехніка» професором Юрієм Бобалом, зустрівся з депутатами Львівської обласної ради.

4 квітня в актовій залі головного корпусу Львівської політехніки відбулося урочисте засідання Вченої ради університету. Голова ради, ректор університету професор Юрій Бобало, президент СКУ Євген Чолій, проректори, директори інститутів під звуки оркестру увійшли до залу у професорських мантіях. Прозвучав гімн «Гаудеамус».

Ректор Юрій Бобало запрошує виголосити промову для обґрунтування пропозиції щодо кандидатури Євгена Чолія директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою Ірину Ключковську.

Народився Євген Ярославович 1959 року. Його батьки – з Івано-Франківщини, належали до другої хвилі еміграції. Виїхали до Канади 1944 року. Євген Чолій – визнаний у Канаді правник у сфері комерційних судових справ, колективних позовів та справ банкрутства. Ірина Ключковська розповіла про життєвий, службовий, громадський шлях номінанта, зазначивши, що з його обранням на посаду президента СКУ діяльність цієї міжнародної інституції піднялася на новий якісний щабель.

Нині СКУ співпрацює з діаспорними громадами у 34 країнах світу. Конгрес опікується інтересами українців у країнах їх постійного проживання, дбає про збереження ідентичності, мови, культури, традицій українців. Особливо помітна і значима міжнародна діяльність Світового Конгресу Українців.

Світова українська спільнота чимало зробила для здобуття Україною незалежності, зміцнення нашої державності, поширення правдивої інформації про Україну. Активісти, керівники українських діаспорних громад, особисто Євген Чолій докладають чималих зусиль для утвердження євроінтеграційних устремлінь України, запровадження для наших громадян безвізового режиму.

Нині для СКУ постали нові виклики через анексію Криму, агресію Росії на Сході України. Світове українство активно протидіє зухвалій агресивній політиці путінської Росії. Діаспорні організації через свої уряди і парламенти добиваються продовження санкцій проти Російської Федерації, вимагають звільнення усіх українських політв'язнів, надають своїй Батьківщині чималу фінансову та гуманітарну допомогу.

Вагомою підставою для надання Євгену Чолію звання Doctor Honoris Causa Львівської політехніки є багаторічна і плідна співпраця університету, Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою зі Світовим Конгресом Українців. Ірина Ключковська нагадала, що у стінах Львівської політехніки проходили щорічні збори СКУ, зібрання світових жіночих українських організацій, десятий ювілей конгрес СКУ 2013 року.

Настає урочистий момент. Євген Чолій стверджує присягу Почесного доктора Львівської політехніки. Після цього ректор Юрій Бобало вручає йому диплом Doctor Honoris Causa.

Євген Чолій виголошує промоційну докторську промову. Він почав її словами: «Я щасливий і гордий тим, що моє ім'я долучилося до когорти видатних вчених, починаючи від Марії Кюрі-Склодовської». Він висловив за це сердечну подяку ректорові університету Юрію Бобалу, всім членам Вченої ради. Відзнака ця не лише його особиста, а й усіх керівників діаспорних організацій, визнання ролі СКУ у суспільно-політичних і культурних процесах у сучасному світі. У Львівській політехніці, за словами Євгена Чолія, як ніде розуміють потреби світового українства і завжди гостинно відкривають двері перед його структурами.

Говорив пан Чолій і про величезну наукову просвітницьку діяльність Міжнародного інституту освіти, культури і зв'язків з діаспорою, який глибоко вивчає світове українство, видає книжки і підручники для вивчення української мови як іноземної.

Він також чимало говорив про нинішню непросту ситуацію, в якій перебуває Україна. Промовець нагадав відому істину: без України Росія не є імперією. Події останніх років примушують СКУ змінювати стратегію, вести більш наступальну роботу у протидії шовіністичним, імперським устремлінням Кремля. Очільник СКУ сказав, що від 2008 року він відвідав 33 країни світу. Останнім часом він нагадує європейським лідерам про необхідність активніше допомагати Україні. Адже події на Сході України – не локальний конфлікт. Україна захищає не лише свій суверенітет і територіальну цілісність, а й європейські цінності, стримує просування Росії на Захід. Доповідач нагадав, чим закінчилася недалекоглядна політика умиротворення Гітлера у 30-40-х роках минулого століття.

Закінчив Євген Чолій промову на теплій ноті. Він, окрім усіх інших, подякував за жертовність і розуміння його громадської роботи дружині Анні та своїм трьом дітям.

Почесного доктора Львівської політехніки привітали Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні Роман Ващук, директор представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук, почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька-Юсипович, народний депутат України Оксана Юринець.

Після засідання Євген Чолій провів прес-конференцію і відповів на численні запитання журналістів, які здебільшого цікавилися конкретною допомогою світового українства нашій державі в умовах російської агресії.

За інформацією прес-служби Національного університету «Львівська політехніка»

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno Опубліковано: Середа, 30 жовтня 2019 На базі Львівської політехніки відкрили сучасну технологічну лабораторію Tech LabInno. Лабораторія покликана стати централізованим місцем інновацій для навчання, обміну досвідом у реалізації стартапів, створення умов прототипування та нових винаходів, яке працює у форматі FabLab. Участь у заході взяв...

Переглядів: 633 Коментарів: 0

Вища освіта

Першокурсниками Національного університету «Львівська політехніка» стали понад 5 тисяч абітурієнтів Першокурсниками Національного університету «Львівська політехніка» стали понад 5 тисяч абітурієнтів Опубліковано: Понеділок, 02 вересня 2019 Сьогодні, 2 вересня, у День знань, відбулась урочиста посвята першокурсників у студенти Національного університету «Львівська політехніка». Зазначимо, що цьогоріч на перший курс в університет вступили понад 5 тисяч абітурієнтів. Участь в урочистостях взяв перший заступник голови Львівської обласної...

Переглядів: 605 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook