Період публікації:

від

до

Категорія:

Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Неділя, 16 Червня 2019 

min
max

16.06 – 102 роки від дня народження Ірвінга Пенна (1917-2009).

Американського фотографа.

Народився в Плайнфілді, Нью-Джерсі 16 червня  1917. У вісімнадцять років Ірвінг записався на чотирирічний курс рекламного дизайну до Олексія Бродовича в Школу мистецтв при Філадельфійському музеї мистецтв. Одночасно з навчанням професії Пенн бігав кур'єром в Harper's Bazaar, а потім допомагав художникові малювати ескізи взуття, був підмайстром.

У 1938 році він закінчив навчання і став арт-редактором журналу Ліги Юніорів, а потім перейшов на аналогічну посаду в розкішний універмаг Saks Fifth Avenue. Але у віці двадцяти п'яти років, відомий якимсь позивом, він звільнився і на свої невеликі заощадження відправився до Мехіко, де цілий рік займався живописом, перш ніж остаточно усвідомити своє дійсне покликання.

Повернувшись до Нью-Йорка, Пенн успішно пройшов співбесіду і потрапив до арт-редактора Vogue Олександра Лібермана, який прийняв Ірвінга на роботу як свого асистента. 26-річний дизайнер мав власне уявлення про те, як має виглядати обкладинка, але не знаходив розуміння у штатних фотографів журналу. Тоді Ліберман порадив йому самому взяти в руки фотокамеру і 1 жовтня 1943 року на обкладинці «Vogue» з'явилася перша фотографія Ірвіна Пенна. Цю дату можна вважати другим днем народження фотографа.

Для фотографій Пенна характерний використання різноманітних, винайдених ним самим, прийомів, колекцію яких він постійно поповнював. Наприклад, поміщав свою модель в кут, що імітує, по думки фотографа, замкнутий простір. Деякі моделі відчували себе спокійно, іншим представлялося ніби вони в капкані або тюремній камері. Пенн був одним з перших, хто став фотографувати модель на однорідному білому або сірому фоні. Іноді він використовував якийсь пристрій, скажімо, всаджував модель на мотоцикл. Придбавши в магазині на Третій Авеню старовинний килим, він використовував його протягом кількох місяців, на його тлі фотографувалися Джон Д'юї і Альфред Хічкок, — різні частини килима відрізнялися по тону і узору і фотограф міг підбирати для кожної моделі свій певний шматочок фону.

Великим успіхом користувалася серія фотографій привезених Пенном з відрядження в Перу. Студія, яку він орендував у місцевого фотографа, виглядала дуже екзотично: підлоги з кам'яної плитки, малюнки на стінах, якийсь незрозумілий столик, на який спиралися ліктем позуючі моделі. Фотограф зробив в цій студії близько 200 портретів місцевих жителів, зокрема «Дітей з міста Куско» («Cuzco Children»), яка була надалі продана за $175000.

Інший проект Ірвіна Пенна був серією портретів представників різних професій, вдягнутих в робочу уніформу і з атрибутами своєї професії в руках. Кожна модель розтащовувалася на білому тлі і освітлювалася збоку: це освітлення характерне для багатьох портретних робіт Пенна.

У 1953 році, відкриваючи власну студію, Ірвін Пенн сказав фразу, що стала знаменитою: «Зйомка тістечка теж може бути мистецтвом». І він дійсно вмудрявся робити витвори мистецтва, знімаючи самі непоказні об'єкти — купу недопалків або набір якихось на перший погляд несумісних предметів. Але найулюбленіший його жанр — це портрет. Пенн працює самозабутньо, захоплюючи за собою своїх моделей. «Я пам'ятаю відчуття, що віддаю більш ніж маю, що у цей момент я був більш ніж я є насправді, розповідав не свою історію, а щось більше», — описував свої відчуття один з фотографованих.

Фотограф прославився тим, що протягом багатьох років він знімав для модного журналу Vogue. Крім фото в Vogue (американському, британському і французькому виданнях), роботи Пенна знаходяться в багатьох найбільших колекціях, включаючи Музей сучасного мистецтва в Нью-Йорку, музей Метрополітен, галерею американського мистецтва Addison, Балтиморський музей мистецтв. Його персональні виставки проводилися, зокрема, в нью-йоркському Музеї Метрополітен і Національній галереї у Вашингтоні. У 1958 році журнал Popular Photography назвав Пенна одним з десяти найбільших фотографів світу.

Фотограф випустив щонайменше шість книг.

Помер 7 жовтня 2009 року у віці 92 роки у власному будинку на Мангеттені.

 

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook