Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка -- педагогам-практикам

Опубліковано: П`ятниця, 19 липня 2019 

min
max

Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Олени Власенко «Громадянська освіта і патріотичне вихованнях» (Власенко Олена Громадянська освіта і патріотичне виховпння [Текст] / О. Власенко // ЗАВУЧ. - 2019. - № 5(648). - С. 20 - 27. - Бібліогр.: 7 назв).

У жовтні 2017 року наказом МОН затверджено навчальну програму інтегрованого курсу для 10-х класів «Громадянська освіта», що базується на глобальних цілях ООН, Практичній  пропозиції щодо розвитку компетентностей для демократичного громадянства в Концепції НУШ.. У січні 2018 р. міністерство оприлюднило для обговорення проект Концепції розвитку громадянської освіти, проте багато фахівців висловили своє невдоволення, зокрема відсутністю визначення терміна «громадянська освіта» і плутаниною між громадянською освітою та патріотичним вихованням. У статті автор робить спробу розібратися, що ж таке громадянська освіта.

Емі Гутман, відомий теоретик громадянської освіти, дає таке визначення «громадянська освіта»: «культивування чеснот, знань і навичок, необхідних для участі в політичному    житті».

Цілі громадянської освіти:

1. Формування вільної особистості, яка визнає загальнолюдські  та національні  цінності й керується морально-етичними критеріями та почуттям відповідальності у власній поведінці.

2. Виховання поваги  до людської гідності й дотримання прав людини, демократичних цінностей, верховенства права, справедливості, неупередженості, рівності.

3. Формування громадянської компетентності учнівської молоді, що забезпечує її активну громадянську позицію, здатність відповідально реалізувати свої права та обов’язки в конкретній ситуації, налагоджувати соціальне партнерство в розв’язанні суспільних проблем.

4. Виховання громадянської свідомості особистості, орієнтованої на демократичні пріоритети й злагоду в суспільстві, почуття приналежності до свого народу, спільних історичниї, політичних і культурних цінностей держави.

5. Виховання толерантності, інклюзії та поваги до культурного різноманіття, різних поглядів, релігій, звичаїв і культур, уміння розумітимя з іншими людьми задля досягнення суспільно значущих цілей.

6. Розвиток політичної, правової. економічної, соціальної, культурної, недійної грамотності школярів, гнучкості й адаптивності, комунікабельності, готовності до співпраці, здатності розв’язувати  конфлікти й запобігати дискримінації.

Громадянські компетентності

За О. Пометун, громадянська компетентність - це здатність людини активно, відповідально й ефективно реалізувати громадянські права й обов’язки задля розвитку демократичного суспільства. Таке визначення відповідає компетентністному підходу в освіті.

Мета і завдання  громадянської освіти віддзеркалені в усіх навчальних предметах, але особливу увагу приділено соціально-гуманітарному циклу, адже саме ці предмети формують уявлення про суспільство і допомагають набути громадянських компетентностей.                               

Підготувала Оксана Северин 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4463 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4411 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook