Період публікації:

від

до

Категорія:

МОН бореться з монополією на виготовлення документів про освіту

Опубліковано: Четвер, 17 березня 2016 

min
max

Діяльність Міністерства освіти і науки з 2014 року спрямована на припинення приватної монополії. «Монополіст отримував надприбутки за рахунок держави і сімей, діти яких навчаються в навчальних закладах різних рівнів». На цьому наголосив Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти 16 березня 2016 року.

Сергій Квіт зазначив, що у 2015 році Міністерству вдалося децентралізувати виготовлення дипломів про вищу і професійно-технічну освіту. Сьогодні кожний університет друкує дипломи за власним дизайном і сам обирає друкарню. При цьому Державне підприємство «Інфоресурс» надає навчальному закладу номер і серію документу, які вважаються захистом виданого диплому. Таке рішення дозволило суттєво знизити ціну на виготовлення документів. В одному навчальному закладі економія склала майже 467 тисяч гривень. До прикладу, у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка виробництво документів про вищу освіту було здешевлено у 2,65 рази. «Завдяки цьому кроку монополіст «Державний центр прикладних і інформаційних технологій» втратив 43 млн гривень», – підкреслив Міністр.

За словами Міністра, цього року буде децентралізовано виробництво студентських квитків, адже станом на 1 вересня 2015 року вартість студентського квитка становила 72 гривні. Для порівняння: виготовлення найдорожчої банківської картки коштує не більше 34 гривень. Також розглядається питання виготовлення на місцях свідоцтв про базову освіту і атестатів про загальну середню освіту.

Сергій Квіт пояснив, чому Міністерство вимушене було підвищити ціну за використання Єдиної бази з питань освіти в розрахунку на одного студента. Питання про захист документів про освіту призвело до того, що у 2000 році з’явилося дві приватні структури: ЗАТ Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій (НДІ ПІТ) і Державний центр прикладних і інформаційних технологій (ДЦ ПІТ). НДІ ПІТ було створено як певна «прокладка», аби легітимізувати право приватної структури на використання всіх інформаційних баз.

Державне підприємство «Інфоресурс» було створено у 2011 році, воно поглинуло НДІ ПІТ та стало опікуватися Єдиною державною базою з питань освіти (ЄДБО). Міністр підкреслив важливість функціонування бази та зазначив, що через ЄДБО держава взяла на себе зобов’язання обліку перед суспільством та відслідковує шлях здобуття освіти – від учнів до студентів і випускників. Завдяки цій базі ніяка випадкова людина, що не закінчила школу, не може вступити у вищий навчальний заклад або отримати диплом про вищу освіту, не маючи загальної середньої.

Однак, досі права на ЄДБО залишаються у власності приватної фірми, а Міністерство має ліцензійну угоду і сплачує цій компанії за програмне забезпечення щороку 1 млн 107 тис. грн із 6 млн 87 тис. загального бюджету на діяльність ДП «Інфоресурс». Із загального бюджету ще 260 тис. йде на криптозахист бази. 4 млн 720 тис. грн – це витрати на функціонування ДП «Інфоресурс». Після позбавлення приватної структури монополії на виготовлення документів про вищу і професійно-технічну освіту зменшилися надходження до «Інфоресурсу», а це може позначитися на роботі державного підприємства. Адже бюджет ДП «Інфоресурс» має складати 6 млн грн на рік. Саме тому було прийнято рішення, що до закінчення терміну ліцензійної угоди на програмне забезпечення з приватною структурою на І півріччя 2016 року збільшити ціну вищим навчальним закладам за використання Єдиної державної бази з питань освіти в розрахунку на одного студента на 87 копійок. «Збільшуючи вартість підтримки бази на одного студента в квартал, ми надаємо можливість заощадити близько 100 грн на документах про освіту, гарантуємо контроль і прозорість, достовірність інформації від абітурієнта до студента і випускника», – підкреслив Сергій Квіт.

Питання виготовлення документів про освіту, їх обліку, збереження і поновлення виробничих баз – це, вважає Міністр, без перебільшення, питання національної безпеки, які свого часу були передані на вирішення приватній структурі. «Міністерство не збирається займатися лобіюванням приватних інтересів за рахунок держави і українських сімей. Тому вирішуватиме питання з програмним забезпеченням ЄДБО», – наголосив Міністр.

Немає коментарів

Схожі статті:

МОН пропонує для громадського обговорення проект Наказу «Про деякі питання документів про загальну середню освіту» МОН пропонує для громадського обговорення проект Наказу «Про деякі питання документів про загальну середню освіту» Опубліковано: Четвер, 04 жовтня 2018 МОН пропонує для громадського обговорення проект Наказу «Про деякі питання документів про загальну середню освіту». Наказ розроблено відповідно до частини п’ятої статті 34 Закону України «Про загальну середню освіту» та з метою своєчасного виготовлення документів про загальну середню освіту у 2019 році...

Переглядів: 707 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

У 2017 році усі випускники школи з порушеннями розумового розвитку отримають документи про освіту нового зразка У 2017 році усі випускники школи з порушеннями розумового розвитку отримають документи про освіту нового зразка Опубліковано: Середа, 11 січня 2017 Уряд передбачив кошти на друк додатків до свідоцтва про базову загальну середню освіту за спеціальною програмою для випускників із порушеннями розумового розвитку. Відповідну постанову було прийнято на засіданні КМУ сьогодні, 11 січня 2017 року. «У вересні ми прийняли постанову, яка передбачає, що...

Переглядів: 1345 Коментарів: 0

Випускникам шкіл
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook