Період публікації:

від

до

Категорія:

Унятицька школа відзначила 110-річчя (фото)

Опубліковано: Вівторок, 23 травня 2017 

min
max

19 травня відзначала 110-річний ювілей Унятицька школа Дрогобицького району на Львівщині.

Директор школи Макар С.І., вчителі, учні щирими посмішками та душевною теплотою зустрічали хлібом-сіллю гостей свята та делегацію з міста-побратима Маскатін (штат Айова, США) Вaльтера Конлона, Шілу та Девіда. Разом з ними прибули: Книшик С.І. – начальник управління департаменту освіти і науки Львівської ОДА, Шутко В.А. – голова Дрогобицької РДА, Русин П.П. – начальник відділу освіти м. Хуст, Бичко З.М. – колишній професор Ягеллонського університету, Стецівка В.І. – заступник голови Дрогобицької районної ради, Щерба Р.М. – активний учасник АТО, керівник апарату Дрогобицької РДА, Стецко І.Т. – керівник відділу освіти Дрогобицької РДА, Павлюх С.Б. – методист відділу освіти, Бейзик Р. – районний депутат, Матолінець М.В. – сільський голова, Фиштик Й.І. – головний редактор радіо «Франкова земля», заслужений діяч мистецтв України, віце-президент Дому Європи у Києві, Яким С.С. – поет, Звір Б.І. – директор Дрогобицького механічного коледжу, Шиміна Рома – голова комітету міст-побратимів Дрогобицького району, Дрогобича і міста Мускатин (США).

Свято розпочалося з молитви біля фігури Матері Божої, яку відслужив отець Мирослав, а після цього директор познайомив присутніх з історією школи та здобутками у наш час.

У своєму вітальному слові Книшик С.І. привітала вчителів та учнів зі святом, побажала нових звершень та перемог, нагородила директора школи грамотою. Зі словами щирих вітань та побажань виступили Бичко З.М., Ліщинський О.Й. (наймолодший син Йосипа Ліщинського – колишнього директора школи), Шутко В.А., Добрянський Б.В., Русин П.П., Стецівка В.І., Стецко І.Т., Матолінець М.В. та випускники школи.

Шкільний сад зустрів гостей тихим шелестом листочків та стоголосим співом птахів. Присутні познайомилися з ходом проведення акції «Садимо сад України» та алеєю Пам'яті Героїв Небесної Сотні. Учасники свята посадили свої іменні деревця, бо любов до рідної природи – це те, з чого починається любов до України.

Свято продовжувалося у новозбудованому актовому залі. Степан Іванович представив презентацію школи, повідомив про родинні зв’язки колишнього директора школи Йосипа Ліщинського та письменника Богдана Лепкого. У відеозаписі прозвучала пісня «Журавлі» у виконанні Квітки Цісик, яка навіяла сум, спогади... Марія Андрухів передала відеовітання з Ягеллонського університету, в якому керівником кафедри української літератури працював Богдан Сильвестрович Лепкий. Також прозвучала майданна пісня «Подай руку Україні» у виконанні Марії Андрухів – студентки Ягеллонського університету, та Святослава Андрухіва – учня 4 класу Дрогобицької СЗШ № 4.

Приємним подарунком для гостей був виступ шкільного театру «Франкова родина». В Андріївських вечорницях учасники шкільного театру показали красу і велич української пісні. Роль господаря вечорниць виконував Макар С.І., господиня – Мазурчак С.Ф., кума – Федьків Л.Є., Стецько – Білас Віталій, Уляна – Стремецька Вікторія, Степан – Волошин Олег, художній керівник – Яворська Є.А. У масових сценах були задіяні такі учні: Бермес Мар'яна, Кулик Іванна, Кравець Ігор, Хомяк Сніжана, Поковба Анна, Грищук Маріанна, Габак Вікторія, Писуляк Марія, Коваль Ірина, Криса Марта, Черхавська Діана, Стап'як Юрій, Літковський Дмитро та ін. Усіх присутніх частували смачними пампухами, варениками.

Окрасою свята стали танцювальні композиції «Ніхто, крім нас» і «Перлина» у виконанні учнів школи під керівництвом Наталії Галелюки, виступи Божени Савки (авторська пісня «Мова калинова») та випускниці школи Ілони Рудницької (пісні «Скрипка грає», «Рідна мати моя»).

Перекладачем свята для американських друзів була Яворська Н.В., вчитель англійської мови. Учні теж мали можливість поспілкуватися з гостями.

Голова батьківського комітету Ігор Габак привітав гостей та вчителів з ювілеєм і подарував святковий торт. Тепла зустріч у стінах рідної альма-матер залишила незабутні враження та повернула учасників свята у роки щасливого шкільного дитинства.

Свято рідної школи продовжується. Приємною несподіванкою став новий фасад. Як повідомив голова райдержадміністрації Шутко В.А., будівництво універсальної котельні на тверде паливо буде закінчено. На ювілейному святі директор школи Макар С.І., головний редактор радіо «Франкова земля», заслужений діяч мистецтв України, віце-президент Дому Європи у Києві Фиштик Й.І. та колишній професор Ягеллонського університету Бичко З.М. звернулися до керівництва області і держави про необхідність більш детального вивчення творчості Б. Лепкого, а також перепоховання його останків в Україну (похований у чужому гробовці на Раковецькому цвинтарі у Кракові). Дані пропозиції будуть направлені в органи державної влади для прийняття відповідних рішень.

Немає коментарів

Схожі статті:

Перебування делегації Унятицького НВК на Хустщині (фото, відео) Перебування делегації Унятицького НВК на Хустщині (фото, відео) Опубліковано: Вівторок, 14 листопада 2017 Закарпаття – це край особливої краси і чарівності, який недарма вважають скарбницею світового значення. На осінніх канікулах учні та вчителі Унятицького НВК І-ІІ ступенів Дрогобицького району відвідали цей чудовий край із акцією «Садимо сад України», яку запровадив директор НВК Макар С.І. Адже, крім...

Переглядів: 631 Коментарів: 0

Відділи освіти

День знань в Унятицькому НВК (фото) День знань в Унятицькому НВК (фото) Опубліковано: Середа, 06 вересня 2017 День знань – це особливе свято! Адже воно знаменує початок нових знань, досягнення нових успіхів на шкільній ниві. Це зустріч з друзями і вчителями, радість від спілкування, знайомство з новими навчальними предметами, пізнання невідомого і цікавого. Перший дзвоник – це завжди хвилююча подія, особливо...

Переглядів: 794 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook