Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львові відбувся семінар щодо реалізації прав особливих дітей (фото)

Опубліковано: Середа, 24 травня 2017 

min
max

Сьогодні, 24 травня, у Львові на базі Навчально-реабілітаційного центру «Мрія» відбувся обласний навчально-методичний семінар на тему: «Реалізація прав дітей з особливими освітніми потребами (в тому числі з інвалідністю), які навчаються у закладах освіти за інклюзивною моделлю, щодо отримання корекційно-розвивальних занять (послуг) в умовах навчально-реабілітаційного центру».

З вітальним словом до учасників семінару звернулася директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Любомира Мандзій. «Наша держава бере курс на інклюзію. Кабінет Міністрів уперше за часи Незалежності спрямував кошти на додаткові послуги для дітей з особливими освітніми потребами. Гроші розподілено між областями, зокрема Львівщина отримала 4 млн 168 тис. 400 грн», - розповіла головна освітянка області.

Вона поінформувала, що змінилися принципи фінансування навчальних закладів: «Держава нині забезпечує видатки лише на заробітну плату педагогічних працівників. Утримання ж навчальних закладів та технічного персоналу відбувається з місцевого бюджету. Школи-інтернати та навчально-реабілітаційні центри перейшли повністю на утримання обласного бюджету».

Також Любомира Степанівна зазначила, що 23 травня 2017 року Верховна Рада підтримала проект змін до Закону «Про освіту» і дозволила дітям з особливими освітніми потребами навчатися у звичайних школах. «Важливо, що таке нововведення дозволить особливим дітям отримувати освіту, проживаючи у сім’ї, де вони завжди зможуть знайти підтримку і розуміння», - наголосила п. Мандзій.

На завершення свого виступу директор департаменту освіти закликала учасників семінару до співпраці й конструктивної роботи: «Давайте спільними зусиллями реагувати на ті виклики, які стоять перед нами щодо забезпечення права дітей з особливими потребами отримувати якісну освіту саме в інклюзивних умовах».

Катерина Островська, доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри корекційної педагогіки та інклюзії факультету педагогічної освіти Львівського національного університету імені Івана Франка, виступила із доповіддю: «Інклюзія чи інклюзивне навчання: шлях дитини з неповносправністю впродовж життя».

За її словами, інклюзивне навчання – це система освітніх послуг, яка забезпечує реалізацію права на освіту осіб з особливими освітніми потребами та їхню соціалізацію та інтеграцію в суспільство.

Катерина Олексіївна назвала основні завдання, які стоять перед спеціалістами, а саме:

  • розроблення методів ранньої психолого-педагогічної діагностики рівня розвитку дітей з особливими потребами шляхом систематизації вітчизняного та зарубіжного досвіду та створення технологічної карти психолого-педагогічної діагностики дітей з порушенням психофізичного розвитку;
  • розроблення індивідуального маршруту навчання та соціалізації дітей з особливими потребами у дошкільних установах на основі лонгетюдного вивчення процесу формування їх інтелектуальних та соціальних навичок;
  • розроблення маршруту психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими потребами в інклюзивному середовищі.

Заступник директора департаменту - начальник управління Ігор Гайдук розповів про порядок використання коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

«Субвенція спрямовується на проведення додаткових корекційних розвиткових занять, послуг, що визначаються індивідуальною програмою розвитку дитини, а також на придбання спеціальних засобів корекції розвитку дитини», - поінформував Ігор Григорович.

Зазначимо, що додаткові корекційно-розвиткові заняття (послуги) проводяться (надаються) фахівцями із числа працівників загальноосвітнього навчального закладу та у разі потреби – додатково залученими фахівцями, з якими загальноосвітнім навчальним закладом або відповідним органом освіти укладаються трудові договори. Оплата праці зазначених фахівців здійснюється за ставками погодинної оплати праці. Придбання спеціального обладнання здійснюється для кожної дитини, враховуючи її нозологію.

Головний спеціаліст департаменту Марія Васюник-Кулієва ознайомила присутніх з організацією інклюзивного навчання в закладах освіти Львівщини. За її словами, виконавча влада 27 районів та міст Львівської області запровадила інклюзивне навчання в закладах освіти, забезпечуючи реалізацію державної політики в освітній галузі щодо втілення ідей інклюзивної моделі навчання. Відтак, 158 учнів навчаються у ЗОШ на інклюзивному навчанні, яке організовано в 65 ЗНЗ.

Також Марія Іванівна поінформувала, що на Львівщині планують впровадити пілотний проект щодо забезпечення доступності до професійної освіти дітям з особливими освітніми потребами (в тому числі з інвалідністю). Відтак, у 2016-2017 навчальному році у трьох професійно-технічних навчальних закладах області планується відкриття спеціалізованих груп з професій: «Кравець», «Кухар», «Взуттєвик» з індивідуального пошиття взуття». Професійна підготовка осіб з інвалідністю здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету в межах обсягів державного замовлення з урахуванням медичних показань і протипоказань для подальшої трудової діяльності.

Директор Навчально-реабілітаційного центру «Мрія» Галина Пирч розповіла про діяльність закладу, презентувала його здобутки та досягнення.

Опісля педагогічні працівники НРЦ «Мрія» провели учасникам семінару майстер-класи з корекції мовлення, лікувальної фізкультури, корекції розвитку (з елементами музичної психотерапії та розвивального руху за методикою В. Шерборн), корекції розвитку (корекції пізнавальної сфери), корекції розвитку (з елементами мистецтво-терапії), логоритміки, а також заняття практичного психолога (піскова терапія).

Немає коментарів

Схожі статті:

На Львівщині відбувся обласний семінар з питань діяльності логопедичної служби На Львівщині відбувся обласний семінар з питань діяльності логопедичної служби Опубліковано: П`ятниця, 15 листопада 2019 З нагоди святкування Міжнародного дня логопеда у четвер, 14 листопада, на базі Сокальського інклюзивно-ресурсного центру відбувся Міжвідомчий обласний семінар з питань діяльності логопедичної служби на тему: «Сучасні форми і методи роботи вчителів-логопедів, спеціалістів міжвідомчих установ з подолання...

Переглядів: 1099 Коментарів: 0

Соціальний захист дітей

Відбувся обласний семінар-практикум для методистів закладів позашкільної освіти Відбувся обласний семінар-практикум для методистів закладів позашкільної освіти Опубліковано: Четвер, 14 лютого 2019 13 лютого 2019 року в КЗ ЛОР “Навчально - реабілітаційному центромі І-ІІ ступенів Святого Миколая” м. Брюховичі відбувся обласний семінар-практикум для методистів закладів позашкільної освіти «Інклюзивна освіта в закладах позашкільної освіти: реалії сьогодення. Педагогічний барометр». Програмою...

Переглядів: 252 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook