Період публікації:

від

до

Категорія:

Візитна картка ДНЗ «ВПУ-34 м. Стрий» - музей «Народна світлиця»

Опубліковано: Середа, 21 Червня 2017 

min
max

У п’ятницю, 16 червня 2017 р. на базі ДНЗ «ВПУ-34 м. Стрий» відбувся обласний семінар завідувачів музеїв професійно-технічних навчальних закладів Львівщини на тему: «З досвіду роботи музею «Народна світлиця» Державного навчального закладу «Вище професійне училище № 34 м.Стрий» за ініціативи директора училища Івана Пилипіва та методиста НМЦПТО у Львівській області Світлани Василини.

Зразковим для інших відтепер буде «Народна світлиця» - музей ДНЗ «ВПУ-34 м.Стрий». Він став другим на Львівщині зразковим експонатом. А свідоцтво вручив заступник директора Департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Ігор Гайдук.

За доброю традицією робота семінару розпочалась з молебню у капличці Івана Хрестителя гуртожитка училища, яку відправив голова катехитичної комісії Стрийської Єпархії о.Андрій Бінас.

Продовжила знайомство з навчальним закладом  випускниця 2017 н.р., юний екскурсовод Загоруйко Андріана, ознайомлюючи з історією рідної Альма-матер, свідком якої є унікальна ботанічна пам’ятка – Дуб Івана Франка, посаджена громадою Стрийщини.

Відкрила семінар методист НМЦПТО у Львівській області, Світлана Василина, яка наголосила на тому, що патріотичне виховання молоді є наріжним каменем будівництва нашої держави, а музеї ПТНЗ – осередками патріотичного та національного виховання. Директор ДНЗ «ВПУ-34 м. Стрий» Іван Пилипів розповів про будівничих музею: викладачів Ігоря Кобрина, Галини Гошовської, педагогічного, учнівського та батьківського колективів. «Зберегти унікальність національної культури Бойківщини та Наддністрянщини та визначити основні напрями роботи музею упродовж десяти років було кропіткою працею на громадських засадах Галини Гошовської», -  згадує директор.

Родзинкою семінару стала екскурсія з елементами майстер-класу професійного спрямування, яку коментувала заступник директора з навчальної роботи Ірина Заблоцька. Особливий наголос ставився на тому, як викладачі та вихователі зацікавлюють учнів у позаурочний час. Так, викладач спецдисциплін Євгенія Липецька презентувала свої плетені вироби (декоративна таця, черевичок, горнятко)  із нетрадиційного матеріалу-газетного паперу. Викладач кравецького відділення  Софія Чушак за лічені хвилини продемонструвала, як за допомогою вишивки зі звичайного повсякденного одягу можна зробити святковий. Зацікавила історією власної вишиванки викладач інформатики Оксана  Шмілик, а також  розповіла про важливу роль інформаційних технологій у пропагуванні національних традицій серед учнів училища. Вихователі  гуртожитку – Ольга Досужа та Надія Лось залучають учнів, що проживають  у гуртожитку у позаурочний час до різноманітних методів рукоділля:  в’язання спицями та квілінгу (паперопластика).

Учасники семінару відкрили для себе багато цікавих фактів про історію стрийської кави та кухні. Дегустували цей запашний напій, узвар, пампушки, сирні кільця, які приготували голова учнівської профспілки Ірина Радюк та заступник директора з директора з навчальної роботи Ірина Заблоцька.

Про тісну співпрацю музею «Народна світлиця» із музеями Стрийщини та Львівським історичним музеєм розповіли завідувач науково-методичного відділу музейного будівництва Львівського історичного музею Люся Перейма та директор музеїв Стрия Галина Верес.

Учасники семінару оглянули експозиції музею, їх розміщення, а керівник музею Наталія Тимчишин  більш детально ознайомила з формами та методами роботи, збором експонатів, цікавими фактами історії нашого регіону. Під керівництвом заступника з навчально-виховної роботи Ніни Масендич та художнього керівника Івана Телечкуна по-особливому зазвучала насамкінець музична композиція «Українці» у виконанні випускниці училища Марти Андрусик  та лірична мелодія «Гуцулка Ксеня» у виконанні випускника училища – скрипаля Андрія Кукляка.

Заключним акордом семінару стала подорож-екскурсія до Кам’янецького водоспаду Національного природного парку «Сколівські бескиди», проведена в тандемі випускниці – екскурсовода Марії Паруни, викладача спецдисциплін  Ольги Біганич та майстра виробничого навчання Любові Худик, які озайомили всіх учасників із історією, визначними місцями чарівного Карпатського краю. Цей день залишив в пам’яті всіх незабутні, приємні спогади.

Будуть змінюватися часи,  освіта вирішуватиме нові завдання, проте актуальною є і буде одна проблема – виховання громадянина України, який знає і пам’ятає свій рід, материнську мову, цінує минуле і буде гідно творити майбутнє.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Опубліковано: Понеділок, 16 грудня 2019  9 - 13 грудня  в  рамках  Всеукраїнського тижня права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва проведені заходи, спрямовані на формування в учнів активної життєвої позиції щодо реалізації своїх прав. 10-11 грудня відбулися зустрічі учнів із співробітником Головного територіального управління юстиції...

Переглядів: 799 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Опубліковано: Четвер, 18 жовтня 2018 17 жовтня 2018 року ГС Асоціація будівельників «Будіндустрія» разом із німецькою компанією «Вольфсхойер» організували семінар із складання пічок від Олени Бистрової, за участі німецького спеціаліста Даніела Райцінгера на тему: «Технологія складання хлібопічок з шамотних плит». У семінарі взяли участь...

Переглядів: 635 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook