Період публікації:

від

до

Категорія:

День Конституції України

Опубліковано: Вівторок, 27 Червня 2017 

min
max

у приміщенні Львівського обласного Будинку вчителя відбувся семінар на тему: «Конституційний процес в Україні», присвячений Дню Конституції України для педагогів загальноосвітніх шкіл Львівщини.

         Лекцію читала методист НМЦО Васільєва А.В.

         Актуальність даної теми випливає з суспільно-політичної ситуації в Україні. Історичний процес створення перших конституційних засад було продемонстровано на прикладах державницьких законів України XVIII – XIX ст.

         Особливу увагу було приділено основним законам ХХ-ХХШ ст. Конституція 1996 року була розрахована на посттоталітарну державу й суспільство, але виявилась функціонально недосконалою в умовах першої політичної свободи, економічного ринку та зростаючої активності громадянського суспільства.

         Слід зазначити, що в Україні Основний Закон часто переписувався під чинного Президента, що найяскравіше проявилося в період правління Януковича. Вільне тлумачення основних законів, невиконання положень Конституції призвело до узурпації влади Президента. У цей період було фактично змінено форму правління з парламентсько-президентської на президентсько-парламентську. Рішення Конституційного суду України мали вільне тлумачення і привели до невдоволення великих мас суспільства.

         Після Революції гідності в Україні було повернуто в дію Конституції 2004р.. Адже однією з головних ідей на яку спирається конституціалізм, є ідея про те, що державна влада має діяти лише в межах, визначених і дозволених їй вільними громадянами. Саме тому Конституцію прийнято вважати головним правовим документом не стільки держави, скільки громадянського суспільства, вільної громадськості, як такої.

         Тому на сучасному етапі становлення громадянського суспільства в Україні таку важливу роль відіграє конституційний процес. Адже Конституція України повинна бути правовим ідеалом, джерелом справедливості, втіленням розуму і найкращих сподівань українського народу.

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкриття тематичної виставки, присвяченої Дню Конституції України Відкриття тематичної виставки, присвяченої Дню Конституції України Опубліковано: Середа, 27 Червня 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя відкрито тематичну виставку, присвячену 20-ій річниці прийняття Конституції України. На виставці розміщено матеріал, який в стислій формі показує структуру Конституції України, що складається з Преамбули і 15-ти розділів, та охоплює всі сторони правового життя...

Переглядів: 943 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Семінар на тему: «Конституційний процес в Україні» Семінар на тему: «Конституційний процес в Україні» Опубліковано: Середа, 27 Червня 2018 Днями у приміщенні Львівського обласного Будинку вчителя відбувся семінар на тему: «Конституційний процес в Україні», присвячений Дню Конституції. Актуальність даної теми випливає з суспільно-політичної ситуації в Україні. Історичний процес створення перших конституційних засад продемонстровано на...

Переглядів: 904 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook