Період публікації:

від

до

Категорія:

Методичні рекомендації щодо підготовки та проведення Першого уроку

Опубліковано: Понеділок, 28 серпня 2017 

min
max

Перше вересня –  традиційний день початку нового навчального року і від нас залежить, яким ми його влаштуємо для учнів та батьків: пафосно-нудним за старою радянською традицією чи яскраво-незабутнім, який відчинить двері в радісний світ учіння дітей в цьому   році.  Родзинкою шкільного Першого вересня є Перший урок. Особливість його полягає в тому, що він не стільки покликаний дати дітям певні знання, як пробудити чи розвинути  піднесені почуття з обраної теми.

Цьогорічна тема, яка пропонується для розгляду в навчальних закладах освіти, надзвичайно трепетна і священна для кожного українця  -  «Нам є що захищати» . Вона невіддільно пов'язана з   патріотизмом, який в сучасних умовах набуває для нас особливої актуальності.  На Перший урок  можна запросити батьків, представників громадськості й залучити їх до роботи класу над вибраною темою. Серед них можуть бути учасники Майдану, АТО, волонтери і від того захід набуде особливого звучання, бо всі високі й гарні слова, які будуть вимовлені в його процесі, отримають живе практичне підтвердження.    

Структура Першого уроку відрізняється від звичайного.  Не варто влаштовувати допит учнів, хто що пам’ятає з питань теми. Актуалізацію опорних знань можна провести, використовуючи фронтальні чи групові форми роботи. А от до висловлення власних міркувань щодо змістового наповнення уроку  варто залучити всіх присутніх на ньому.  Вибудовуючи урок, необхідно визначити не тільки те, яка навчальна інформація чи способи дії повинні бути засвоєні, а й на якому рівні вони мають бути засвоєні учнями класу на цьому уроці

 

Рекомендуємо підібрати відповідний до теми лейтмотив уроку для підсилення емоційного сприйняття теми.

Варіанти лейтмотивів уроку:

 "Любов до України – це прекрасний слоган. Можна говорити палкі слова про любов до України: це ні до чого не зобов'язує. А любити треба українців, жителів цієї країни – це є любов до України". (Любомир Гузар)

«В своїй хаті своя й правда, І сила, і воля». (Т. Шевченко)

«Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина, тихі зорі, ясні води — моя Україна». (В.Сосюра)

«Любіть Україну у сні й наяву, вишневу свою Україну, красу її вічно живу і нову і мову її солов'їну» (В. Сосюра )
«Можеш вибирати друзів і дружину, Вибрати не можна тільки Батьківщину» (В.Симоненко )
 «Народе мій, як добре те, Що ти у мене є на світі».  (М. Вінграновський )
«Нема на світі України, Немає другого Дніпра. « (Т. Шевченко )
«Свою Україну любіть. Любіть її... Во врем'я люте. В останню тяжкую минуту За неї Господа моліть» (Т. Шевченко )
«Шматок землі, ти звешся Україною. Ти був до нас. Ти будеш після нас» (Л. Костенко)

«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона.» (Олександр Олесь)

«Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ!» (В. Симоненко) 
«Я єсть народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була.» (П. Тичина )

«Я знаю вас, нащадки запорожців, Я вірю вам і низько б'ю чолом. Дивлюсь на вас і вірою займаюсь, І б'ю поламаним крилом» (Олександр Олесь)

«Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову.» (Л. Костенко)

«Пісня — це коли душа сповідається.» (Г. Тютюнник )
«Українська пісня — це бездонна душа українського народу, це його слава.» (О. Довженко)

«Українська пісня — це геніальна поетична біографія українського народу» (О. Довженко)

«Наша Батьківщина благає допомоги красномовства, бо так багато її преславних подвигів поминається глибокою мовчанкою» (Феофан Прокопович)

тощо.

Пріоритетна мета Першого уроку: поглиблення знань з вітчизняної історії, усвідомлення унікальності нашої держави й народу України, виховання почуття поваги й гордості за свою Батьківщину, подолання поширених стереотипів мислення щодо меншовартості українців.

Завдання Першого уроку:

-                     оновити і поглибити знання основних етапів розвитку української держави;

-         познайомити учнів з найбільшими досягненнями українців у всіх сферах життя та видатними українцями, якими захоплюється  ввесь світ;

-         визначити спільні цінності українського народу: незалежність, державний суверенітет, територіальна цілісність, яку необхідно відновити, демократичні засади державного устрою, мир, який треба відвоювати, дружба й солідарність всіх етносів України;

-         активізувати  пізнавальний інтерес дітей до духовної, історичної та  культурної спадщини України;

-         виховувати почуття любові до України та українства і гордість від того, що я – українець;

-         розвивати різко негативне ставлення до виявів насильства, нехтування законом і моральними  нормами,  дискримінації, соціальної байдужості, подвійних стандартів;

-         розвивати  й зміцнювати відчуття господаря своєї держави, активну громадянську позицію у всіх сферах суспільного життя;

-         виховувати  готовність до доброчесної праці на благо України і всього народу;

-          формувати готовність і  здатність  захищати свою державу і народ.

Підготовка до Уроку передбачає ретельне опрацювання вчителем наукової джерельної бази з. питань українського державотворення. Доречно нагадати його основні етапи в ХХ столітті:  

Перша незалежність України у ХХ столітті була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року, який сповістив про  утворення Української Народної Республіки (УНР).   Сучасна Україна успадкувала від Української революції 1917-1921 років: демократичні засади державного будівництва;    державні символи: герб, гімн, прапор;  українську валюту – гривню;     українську мову як державну мову;  принцип соборності – об’єднання українських земель в єдиній незалежній державі.  

Далі процес державотворення розвивався наступним чином:

1 листопада 1918 року – Листопадовий чин, у Львові розпочалось повстання, яке завершилось проголошенням Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

22 січня 1919 року  на Софійському майдані в Києві відбулось проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР.

15 березня 1039 року відбулось проголошення Карпатської України незалежною державою.

30 червня 1941 року  в окупованому Німеччиною Львові відбулось проголошення відновлення УНР.

16 липня 1990 року – Верховна Рада Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.   

1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності України, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою України, за який тоді проголосували 346 народних депутатів. 90,92 відсотки виборців дали ствердну відповідь на запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

Не було жодного регіону, жодного населеного пункту, де ідея незалежності України не знайшла б підтримки більшості громадян.

Зокрема, в Криму за незалежність проголосували 54,19 відсотка громадян, у Севастополі – 57,07 відсотка, у Донецькій, Луганській, Одеській та Харківській областях волю до власної держави виявили понад 80 відсотків громадян. В Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Волинській, Рівненській, Житомирській, Київській, Хмельницькій, Черкаській, Вінницькій областях «за» проголосували більш як 95 відсотків громадян

Вже наступного дня, 2 грудня 1991-го незалежність України визнали Польща і Канада, 4 грудня – Литва і Латвія. Всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року пройшов в один день з першими виборами президента України, ним став Леонід Кравчук.

Основним правовим документом держави є Конституція, прийнята 28 червня 1996 року на п’ятій сесії Верховної Ради України. Можливо, варто нагадати учням основні права громадян України, задекларовані в ній, звернути увагу на недостатнє знання основного закону і нерозуміння його цінностей, що породжує в суспільстві правовий нігілізм (1; 2). 

Основний зміст Першого уроку доцільно спрямувати на досягнення виховних цілей: розвиток гордості за свою землю і своїх співвітчизників,  радості від приналежності до українського народу, виховання особистої відповідальності за долю своєї держави аж до готовності її захищати від злочинних посягань з боку зовнішнього агресора та внутрішніх ворогів, які породжують і  підтримують корупцію, злочинність, сіють етнічну, релігійну  та соціальну   ворожнечу між нашими громадянами. Для цього доречно згадати борців за волю України, в залежності від віку школярів використовуючи матеріали із серії книг «Життя видатних дітей», біографії персоналій української історії, Героїв Небесної Сотні та АТО.   

Варто подбати про відповідне оформлення приміщення класу, де буде відбуватися урок, прикрасивши його рушниками, квітами, прапором та гербом, плакатами тощо.

 Рекомендуємо відмовитися від лекційного викладу матеріалу, активно використовувати діалогічний стиль  мовлення, вкраплювати в хід уроку елементи дискусій, до яких залучати всіх присутніх на уроці. В процесі висвітлення теми доречно  організувати віртуальні екскурсії, подорожі рідним краєм, Україною, Європою, світом;   конкурсно-ігрові програми, вікторини, турніри знавців, переглянути й обговорити відео, мультфільми, презентації, фрагменти документальних і художніх фільмів;  використати народні пісні, легенди, думи, приказки,  читання фрагментів літературних текстів, публікацій у дитячій періодиці, життєвих ситуацій, що висвітлюються у ЗМІ;  інтелектуальні ігри, квести, брейн-ринги, флешмоби молодших школярів  тощо.      В процесі уроку рекомендується використовувати прийоми інтерактивного навчання  «Мозковий штурм», «Мікрофон», «Ток-шоу» тощо.

. Для підготовки першого уроку у 2017/2018 навчальному році пропонуємо вашій увазі наступні орієнтовні матеріали:

Презентації:

«Україна і Євробачення» //  ukrajina_i_jevrobachennya.pptx

  "Україна на карті"// https://www.youtube.com/watch?v=FD-YZhto4lM

"Моя Батьківщина Україна" // https://www.youtube.com/watch?v=fCB7icKxcrg

"Мій сонячний дім – моя Україна" // https://www.youtube.com/watch?v=vj2MwQMutE8

 «Україна» //  https://www.youtube.com/watch?v=_nZ1diX3_AU

Та інш.

Відео  :

Моя Україно… https://www.youtube.com/watch?v=KkSJ7UGzaV0

Неймовірне відео про красу української землі //  https://www.youtube.com/watch?v=hgkRguImrT4

26 причин любити Україну //

http://24tv.ua/den_nezalezhnosti_ukrayini_26_prichin_lyubiti_ukrayinu_n854337

Документальні фільми:

«Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939 - 1941 рр»  // https://www.youtube.com/watch?v=EfXnxyVngkE
  «СРІБНА ЗЕМЛЯ. ХРОНІКА КАРПАТСЬКОЇ УКРАЇНИ 1919-1939»//  https://www.youtube.com/watch?v=5fN4EyWmlZs
  «ХРОНІКА УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ 1942-1954» частина перша // 1https://www.youtube.com/watch?v=c1bX6em5PRs
  «ХРОНІКА УКРАЇНСЬКОЇ ПОВСТАНСЬКОЇ АРМІЇ 1942-1954» частина друга // 2https://www.youtube.com/watch?v=LxGbJ-RyuTU
  «ЛЕГІОН. ХРОНІКА УКРАЇНСЬКОЇ ГАЛИЦЬКОЇ АРМІЇ 1918-1919»// https://www.youtube.com/watch?v=pzDmF-SEm58 

Фільми мультимедійного проекту «Моя країна. Прекрасна і незалежна» телеканалу «1+1» та «Першої приватної броварні».

Фільми Проекту « Зроблено в Україні», наприклад:

 «Підземне багатство, яким володіє тільки Закарпаття» // https://www.youtube.com/watch?v=NW4L5KsaUFs

«Як українці навчились виготовляти бронебійні набої « //

https://www.youtube.com/watch?v=aK_sOQLlr3M&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

 "Запоріжсталь": радянська гордість, збудована американцями» //  https://www.youtube.com/watch?v=f52LQNpsc68&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=4

«Микола та Марія Дюк: героїчний вчинок» //

https://www.youtube.com/watch?v=hOfqy08MrSc&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=5

«Майкл Дубин – підприємець українського походження» // https://www.youtube.com/watch?v=ewLDwg_wqgk&index=6&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

« Петро Франко – перший авіатор України « //

https://www.youtube.com/watch?v=K3zsxqAsDuo&index=8&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Petcube – стартап, на який давно чекали ваші улюбленці» //  https://www.youtube.com/watch?v=YloA5iEy7Ec&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=7

«Стен Гетц – один із кращих саксофоністів світу» //  https://www.youtube.com/watch?v=eUxXbiUFN-0&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=9

«Українець потрапив у топ-5 кращих психологів усіх часів» //  https://www.youtube.com/watch?v=o7Jt5WWcer0&index=10&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Український бронеавтомобіль для тактичних завдань « //

https://www.youtube.com/watch?v=qESKwaKZXDo&index=11&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Віктор Глушков – засновник української IT-галузі» //  https://www.youtube.com/watch?v=4ZAiEevT_Mg&index=12&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Маїм Бялік – суперзірка з українським корінням» //  https://www.youtube.com/watch?v=8rEN5wFloXs&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=13

«Європейський монарх, що готувався до ролі короля в Україні» //  https://www.youtube.com/watch?v=_Nk8qHlOibY&index=14&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Юрій Гогоці – найвпливовіший науковець сучасної України» //  https://www.youtube.com/watch?v=v4riDV7Idz0&index=15&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Родина, що об'єднала ювелірів, поетів та пластичних хірургів» //  https://www.youtube.com/watch?v=mdP5gqMTv1E&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=16

"Зеніт" – один із кращих ракетоносіїв світу» //  https://www.youtube.com/watch?v=Mm5iNc-Ta2M&index=17&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Тендрівська коса - перлина Чорноморського побережжя» //  https://www.youtube.com/watch?v=-hdjqjr4oEg&index=20&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Люди, які стали найкращою рекламою України» // https://www.youtube.com/watch?v=N9PqSVx8-O4&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=21

«ТОП-5 військових довершень, якими пишається Україна» // https://www.youtube.com/watch?v=DyB2dBB1gNg&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=22

"Діскавері" – всесвітньо-відоме українське підприємство //

https://www.youtube.com/watch?v=z2SaQ7Bzv2M&index=23&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Одесит, що заснував один із світових взуттєвих брендів» //  https://www.youtube.com/watch?v=iG9Zuvi41N4&index=25&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

"Турбоатом" – український конкурент "Siemens"  // https://www.youtube.com/watch?v=TltiX_PjjUY&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=27

«Легендарний завод імені Малишева» //

https://www.youtube.com/watch?v=25XC0hudZq0&index=31&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI

«Український емігрант, який став прем'єр-міністром Франції» //  https://www.youtube.com/watch?v=Zb7HY6MS7Ak&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=33

«Шабо – український виноробний край» //

https://www.youtube.com/watch?v=vrnrQhxb6vc&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=34

«Там, де Дунай зустрічається з морем « //

https://www.youtube.com/watch?v=LJ8LRaP98HI&list=PL9o6bQUWYNvInskWPhv55AP3xO1ChyBxI&index=35

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

6 квітня стартують онлайн-уроки для учнів 5-11 класів на карантині: час та програма занять, де та як приєднатися до навчання 6 квітня стартують онлайн-уроки для учнів 5-11 класів на карантині: час та програма занять, де та як приєднатися до навчання Опубліковано: Середа, 01 квітня 2020 У понеділок, 6 квітня, о 10:00 для учнів 5-11 класів з усієї країни стартує проєкт «Всеукраїнська школа онлайн» – уроки з 11 предметів, які за чітким розкладом транслюватимуть українські телеканали та YouTube-канал Міністерства освіти і науки. Проєкт став можливим завдяки спільним зусиллям Офісу Президента...

Переглядів: 4184 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

Онлайн платформа Be Smart пропонує свої ресурси для навчання учнів під час карантину Онлайн платформа Be Smart пропонує свої ресурси для навчання учнів під час карантину Опубліковано: П`ятниця, 27 березня 2020 Онлайн платформа Be Smart / Будь розумним https://besmart.studv пропонує свої ресурси для навчання учнів під час карантину. Платформа Be Smart – це абсолютно безкоштовний ресурс для тих, хто не має репетиторів, але має Інтернет, хоче покращити свої результати ЗНО, хоче почуватися впевнено та отримати...

Переглядів: 4242 Коментарів: 0

Випускникам шкіл
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook