Період публікації:

від

до

Категорія:

«Хочу, щоб учитель був самодостатній, вмотивований, відповідальний, досвідчений і… молодий!»

Опубліковано: Понеділок, 04 вересня 2017 

min
max

Директор департаменту освіти і науки ЛОДА Любомира Мандзій розповіла, з якими здобутками і недоліками Львівщина підходить до нового навчального року.

Львівщина має найбільшу мережу шкіл серед областей України – загалом у нас 1 363 школи, з них загальноосвітніх – 1 306. Із яким багажем уся ця «шкільна господарка» підходить до нового навчального року? Які реформи впроваджуються в галузі, як вони поєднуються із реформою місцевого самоврядування і створенням об’єднаних територіальних громад? Коли Інтернет дійде у кожну сільську школу, коли зникне ганебне явище – шкільні надвірні вбиральні? Про ці нагальні для учнів, батьків та педагогів питання журналіст «Високого замку» поспілкувалася з директором департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомирою Мандзій.

— Пані Любомиро, ви на прес-конференції заявили, що до нового навчального року на Львівщині призупинять роботу дев’ять шкіл. Це викликало резонанс: мовляв, на Львівщині скорочують школи. Про що йдеться?

— Це дев’ять шкіл області, в яких навчалося менше ніж п’ятеро дітей. Фактично це був один клас, де сиділи всі разом – один першокласник, один п’ятикласник, один семикласник, і всіх вчив один вчитель. Вони тільки за назвою були школами, а реально їх школами назвати було важко. Призупинення їхньої роботи – це рішення місцевих органів влади. Це були початкові школі у Пустомитівському, Турківському, Буському, Городоцькому, Самбірському, Бродівському районах. Обов’язковою умовою процесу призупинення є довезення дітей до найближчих шкіл, де є нормальна кількість дітей. Хочу, щоб за школами зберегли їхні приміщення, і коли ситуація зміниться на краще, щоб ці школи відновили роботу.

— Заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей колись висловив ідею, щоб у селі, де є п’ятеро малих школярів, один вчитель міг би їх вчити у себе вдома. Чи таке можливо в принципі?

— Це недоцільно. Дуже важливо дати дітям не просто освіту, а якісну освіту. Я відвідувала такі малі школи і бачила, як там діти у другому класі читають по складах. Школа має дати дитині шанс. А в таких «домашніх» школах ми не даємо дитині шансу. Безперечно, багато залежить від вчителя. Але діти розвиваються у дитячому середовищі. Якщо їхнє середовище обмежується спілкуванням з одним вчителем та двома однокласниками, розвиток гальмується.

— Наскільки школи Львівщини готові до нового навчального року? Як вирішується проблема із вуличними вбиральнями у сільських школах?

— Практично усі школи готові. Закінчилися ремонтні роботи, у всіх школах оновлено матеріально-технічну базу, усі доведені до ладу і чекають дітей 1 вересня. Вуличні вбиральні – це наша біда. За станом на 1 травня в області було 57 шкільних туалетів на вулиці. Ми дали кошти на переоблаштування 32 таких внутрішніх санвузлів на умовах співфінансування з місцевого бюджету. Це була субвенція в райони – для створення належних санітарно-побутових умов. Передбачалася реконструкція вбиральні або добудова. Цей процес, можливо, ще не доведено до кінця, але наближається до завершення. Тобто за станом на 1 вересня у нас залишилося 25 шкіл, де ще є зовнішні вбиральні. Маємо резерв коштів і можемо їх скерувати в райони на це, але тільки за умови співфінансування з місцевого бюджету. Наразі тримаємо ці 25 шкіл на контролі і будемо говорити з ОТГ і з районами про можливе співфінансування. Найбільше було таких зовнішніх вбиралень у Турківському районі. Зважаючи на те, що це гірський район і там невеликий бюджет, маємо там найбільшу проблему.

— На Львівщині є декілька шкіл-довгобудів…

— Справді, є школи, яких не можуть добудувати роками. До 1 вересня відкриваємо п’ять добудованих шкіл. Перша уже відкрилася 28 серпня – у селі Стороні Дрогобицького району. 30-го – у селі Наварії Пустомитівського району, 31-го відкривається у селі Гамаліївці Пустомитівського району. А 1 вересня відкривається у селі Нижня Яблунька Турківського району. Усі ці чотири школи були довгобудами. Наш курс був на те, щоб їх просто закінчити. Приємно, що у гірському Турківському районі ми створили зовсім інші умови для навчання дітей. Це велике просторе приміщення, триповерхова будівля.

— Коли усі школи області будуть підключені до Інтернету?

— За станом на 1 травня у нас у 115 школах не було Інтернету. Переважно це школи гірського Турківського району, де складно провести Інтернет. У червні розпорядженням голови ЛОДА скеровано субвенцію в усі райони, які мали проблему з інтернетизацією. Одна з найбільших субвенцій на проведення Інтернету пішла саме у Турківський район.

Подібні проблеми були і у Перемишлянському та Жидачівському районах. Вони територіально великі, тож є проблеми. Але, думаю, цього року завершимо процес повної інтернетизації шкіл Львівщини.

— Уже рік, як ви очолюєте освітній департамент області. Який для себе підсумок зробили? Що вдалося здійснити з наміченого, що не вдалося?

— Планую зробити ґрунтовний звіт за рік роботи. Але загальні висновки – маємо чим похвалитися. Наші успіхи – досягнення наших дітей на ЗНО. (Цьогоріч 47 випускників зі Львівщини отримали на ЗНО 200 балів. Наша область – друга після Києва за кількістю найкращих результатів на ЗНО. – Авт.). Також мене тішить, що наші педагоги активно долучалися до розробки концепції Нової української школи і державного стандарту початкової освіти. Бачу, що наші педагоги готові до змін, інновацій. Ми створили постійно діючий семінар директорів опорних шкіл. Зараз проводили Академію директорів шкіл, і я відчула, що це те, що треба – педагоги повинні розвиватися і самовдосконалюватися.

Відвідую школи і бачу, що у вчителів горять очі, що вони впроваджують купу проектів. Утім, ще багато над чим треба працювати. Це створення профільних шкіл – зовсім нових шкіл, де навчання буде тільки у 10-11-12 класах. Є багато питань і викликів щодо системи професійно-технічної освіти. Мусимо модернізувати мережу профтехзакладів, створити там належні умови для підготовки кваліфікованих кадрів. Цього року відкрили додатково 2 тисячі 122 місця у дошкільних закладах. Не тільки за рахунок новобудов – ми створювали додаткові групи в діючих дошкільних закладах, у навчально-виховних комплексах. Маємо найкращий показник по Україні зі створення додаткових місць у дошкільних закладах. Але розуміємо, що це недостатній відсоток, бо лише близько 75 % дітей охоплено дошкільною освітою.

На сьогодні на Львівщині маємо 840 дошкільних закладів, з них 311 – навчально-виховні комплекси, в яких працює дошкілля, і 529 дитячих садочків. Із останніх новобудов – дошкільна навчальна установа у Львові, і ще на початку вересня відкриється навчальна установа у Пустомитівському районі. Планується відкриття дошкільної установи у селі Грабовці Стрийського району. Запровадили електронну чергу для реєстрації у ДНЗ. Десь вона добре сприймається, десь відчуваються «тертя», але будемо над цим працювати.

— Яка ситуація з омолодженням штату викладачів у коледжах, вчителів у школах?

— Нещодавно заступник Міністра освіти оприлюднив такі цифри: зараз у школах України найменше вчителів віком від 30 до 40 років. Розуміємо, що через п’ять років ситуація ще погіршиться, бо до школи прийдуть ті, хто пішов у педагогічні університети з невисоким загальним балом ЗНО. Зараз уряд, держава роблять все для того, щоб мотивувати вчителів через збільшення зарплати. Але вона тривалий час не відповідала їхнім запитам… Мені розходиться на тому, щоб вчитель був самодостатній, організований, вмотивований, відповідальний, відкритий, досвідчений і… молодий! Як поєднати це все? Треба використовувати досвід і знання вчителів старшого віку, поєднувати їх з молодечим ентузіазмом. Ця передача досвіду і знань молодим вчителям має бути плавна, добра і вмотивована.

Джерело: Високий замок online

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Про методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2016/2017 навчальному році Про методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2016/2017 навчальному році Опубліковано: П`ятниця, 12 серпня 2016 Додаток до листа Інституту модернізації змісту освіти від 25.07.2016 № 2.1/10-1828 Методичні рекомендації з питань організації виховної роботи у навчальних закладах у 2016/2017 навчальному році Сучасна школа вимагає докорінного переосмислення усієї системи виховання, оновлення змісту, форм і...

Переглядів: 3005 Коментарів: 0

Виховання

Коментар Міністерства щодо тривалості навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах Коментар Міністерства щодо тривалості навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах Опубліковано: Субота, 02 липня 2016 Протягом червня цього року Міністерство освіти і науки України неодноразово отримувало запити та листи від батьків, вчителів та журналістів щодо начебто продовження навчального року до 1 липня. Важливо зауважити, що Міністерство освіти і науки України жодного рішення щодо продовження або скорочення...

Переглядів: 3044 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook