Період публікації:

від

до

Категорія:

День знань у Дрогобицькому ліцеї (фото)

Опубліковано: Понеділок, 11 вересня 2017 

min
max

Своєрідно розпочинають новий навчальний рік учителі та учні Дрогобицького ліцею. Уже другий рік поспіль вони відмовляються від традиційної урочистої лінійки і вирушають у краєзнавчу мандрівку.

Цього року наш маршрут пролягав до села Підлисся, що на Золочівщині. Саме тут у 1811 році народився видатний український письменник і громадський діяч Маркіян Шашкевич.

П’ятьма автобусами ми щасливо добралися до батьківщини одного з упорядників «Русалки Дністрової». Наша перша зупинка – біля підніжжя Білої (Підлиської) гори, на якій у 1911 році був встановлений пам’ятний хрест на честь сторіччя від дня народження Маркіяна Шашкевича. Пішки ми подолали дорогу на вершину, звідки відкрився чудовий краєвид. Тут спочатку мали короткий перепочинок, а потім урочисту лінійку. Розпочали її виконанням гімнів України та Дрогобицького ліцею. Потім до ліцеїстів звернулася директор ліцею Ольга Заяць. Потім слово надали другокурсникам. Соломія Орищак, Вікторія Николик, Катерина Легка, Олександра Середницька, Богдан Паньків та Орест Гладьо декламували вірші поета.

Наступна наша зупинка була в селі Підлисся, де Маркіян Шашкевич народився, але прожив недовго: він був найстаршим у багатодітній родині священика, тому його рано віддали в науку. Спочатку здобував освіту в гімназії в Бережанах, згодом – в польській гімназії в Золочеві. Після її закінчення переїхав до Львова, де вступив на навчання до Львівської духовної семінарії та паралельно навчався на філософському факультеті Львівського університету. Саме він очолив «Руську трійцю» – літературне угруповання, що розпочало на Західній Україні національно-культурне відродження.

Після закінчення семінарії Шашкевич отримав парафію спочатку в селі Незваничі, а згодом – в Новосілках. Від сухот він передчасно пішов із життя у 32-річному віці.

Музей в Підлиссі відкрили до 150-річного ювілею від дня народження будителя українського духу в Галичині. Шкода, що батьківського будинку письменника не збереглося: у 50-х роках минулого століття односельчани розтягли плебанію по домівках. Очевидцями життя Маркіяна Шашкевича залишились старий дуб та криниця зі смачною водою.

Наступною зупинкою був Олеський замок. Тут ми дізналися надзвичайно багату та цікаву історію цієї твердині, про яку вперше згадано в пам’ятках 132 року.

Бурхлива історія замку не сприяла збереженню багатьох автентичних речей, тому автентику представляють фасади будівлі, замкові портали, геральдичні рельєфи з каменю.

Завершенням нашої поїздки стала екскурсія в Золочівському замку. Ми були вражені красою цієї пам’ятки архітектури XVII століття. В’їзна вежа, Китайський палац, Великий житловий палац творять гармонійний ансамбль, що поєднує колишню військову могутність з аристократичною вишуканістю. Після закінчення екскурсії втомлені і задоволені ліцеїсти повернулися додому.

Від усіх учасників цієї захоплюючої поїздки хочу подякувати дирекції ліцею та організаторам за змістовну та пізнавальну мандрівку.

Ознайомитися з фоторепортажем про мандрівку можна на сторінці ліцею у Faceboоk: https://www.facebook.com/pg/drohobych.lyceum/photos/?tab=album&album_id=1718530631784462.

Матеріал підготував Орест Гладьо, учень групи П-24

Немає коментарів

Схожі статті:

Дрогобицький ліцей підписав угоду про співпрацю з Львівським національним університетом ім. І. Франка Дрогобицький ліцей підписав угоду про співпрацю з Львівським національним університетом ім. І. Франка Опубліковано: Понеділок, 04 листопада 2019 30 жовтня делегація учителів та учнів Дрогобицького ліцею відвідали Львівський національний університет ім. Івана Франка. Тут відбулася зустріч із керівництвом вишу. У ході зустрічі Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник...

Переглядів: 890 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

Переможний поступ Дрогобицьких ліцеїстів Переможний поступ Дрогобицьких ліцеїстів Опубліковано: Вівторок, 22 жовтня 2019 Одне перше і три других місця – такий результат виступу команд Дрогобицького ліцею Дрогобицької міської ради Львівської області на обласних предметних турнірах, які відбулися 19-20 жовтня у Львові. Перше місце в обласному турнірі юних економістів здобула команда ліцеїстів у складі Криванчик Наталії,...

Переглядів: 701 Коментарів: 0

Конкурси, олімпіади
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook