Період публікації:

від

до

Категорія:

У Львові на міжнародній конференції обговорюють реформу професійної освіти (фото)

Опубліковано: Середа, 25 жовтня 2017 

min
max

Сьогодні, 25 жовтня, у Львові розпочалася дводенна конференція на тему: «Регіональне управління політикою та системою вдосконалення навичок у сфері ПОН в Україні: Роль та обов’язки (нових) регіональних рад з питань ПОН».

Метою заходу є надання інформації для потреб розробки політики для нового Закону про професійну освіту в Україні стосовно ролей та обов’язків регіональних рад з питань ПОН.

Участь у заході беруть понад 60 осіб: представники профільних міністерств, представники роботодавців на національному й регіональному рівнях, профспілок, Державної служби зайнятості, представники з регіонів, які відають питаннями ПОН, установ, що спеціалізуються на поданні ПОН, а також представники міжнародних організацій і держав-членів ЄС, українські та іноземні експерти, представники Представництва ЄС в Україні та інших організацій-донорів.

Із вітальним словом до учасників конференції звернувся заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей. «Прийняття нового Закону «Про освіту» – це успіх, який не тільки дає нові можливості, але й спонукає нас до ще більшої праці, - зазначив Павло Кузьмович. - Закон ввів поняття формальної, неформальної, інформальної освіти. Особливо для професійної освіти нам дуже важливо мати незалежні центри, які зможуть отримані кваліфікації в неформальній чи інформальній освіті переводити в певні документи і узаконювати. І оце питання якості, питання оцінки підготовки – це також надзвичайно важливо».

За словами заступника Міністра, для інструменту регіонального управління буде створена Рада розвитку професійної освіти. Цей орган прийматиме рішення щодо розвитку професійно-технічної освіти в регіоні, відповідності ринків праці, регіонального замовлення, формування відповідної мережі і, звичайно, прийматиме певні кадрові рішення.

«Неможливо розвивати регіон, якщо немає розвитку трудових ресурсів. Професійна освіта є тим інструментом соціально-економічного розвитку, на якому, власне, тримається все виробництво і економіка», - наголосив Павло Хобзей.

У свою чергу, директор департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Любомира Мандзій поінформувала, що цьогоріч Львівщина виконала не весь обсяг регіонального замовлення, хоча на перший курс в заклади професійної освіти було набрано 7,5 тисяч учнів.

«Потреби ринку на Львівщині є набагато більші. У нас є ще одна проблема, яку ми відчуваємо як прикордонна область – це виїзд молодих кваліфікованих робітників за межі області, зокрема за кордон», - зазначила Любомира Степанівна.

Головна освітянка Львівщини висловила подяку Європейському фонду освіти за підтримку реформи професійної освіти: «Безперечно, що проведення зустрічей, конференцій, моніторингів дозволить більш реально оцінити наші проблеми, виклики та загрози, а також прийняти правильні управлінські рішення. Ми справді відчули на Львівщині підтримку бізнесу, після того як залучили бізнес до моніторингу, який проводив Європейський фонд розвитку освіти. Було погоджено створювати освітньо-промислові кластери. Також ми пропонуємо бізнесу більше залучатися до розвитку стратегії професійно-технічних закладів. З цією метою внесли зміни в наказ, яким оголосили конкурс на заміщення посад директорів. Відтак, в обов’язковому порядку кандидати, які претендують на посади директорів училищ, мають спільно з бізнесом напрацювати стратегію розвитку того чи іншого професійно-технічного закладу освіти. Я переконана, що спільними зусиллями Європейського фонду і Міністерства освіти, а також самих освітян, ми зможемо змінити ситуацію в професійній освіті на краще».

Зазначимо, що конференція триватиме два дні – 25-26 жовтня. У рамках заходу передбачаються пленарні та групові обговорення, і він побудований на чотирьох основних складових:

  1. Презентація, обговорення та затвердження остаточної версії «Організаційних та функціональних методичних вказівок щодо регулювання статусу, реалізації повноважень і діяльності регіональних рад з питань ПОН в Україні».
  2. Ознайомлення з досвідом впровадження відповідних європейський і міжнародних практик щодо регіонального управління ПОН, а також ролями й результатами діяльності таких рад, що може посприяти їх ефективному впровадженню в українських умовах.
  3. Презентація методики, взятої за основу, та результатів аналізу потреб у навичках у будівельної галузі Львівської області як інформаційної основи для подальшої роботи над українською політикою у сфері ПОН та підтримки виконання ключових задач регіональними радами з питань ПОН.
  4. Визначення ключових елементів, що можуть бути прописані у Законі про ПОН, для удосконалення остаточного тексту, зокрема, у розділі, де йдеться про регіональні ради, передбачаючи при цьому спроможності, необхідні для професійного здійснення ними своїх повноважень.

Немає коментарів

Схожі статті:

Шляхи розвитку професійно-технічної освіти розглянули на конференції за участі Міністра освіти Шляхи розвитку професійно-технічної освіти розглянули на конференції за участі Міністра освіти Опубліковано: П`ятниця, 25 жовтня 2019 У Львові сьогодні стартувала Міжнародна наукова конференція щодо Туринського процесу, в межах якої обговорять ключові здобутки й рекомендації його імплементації на загальнонаціональному та регіональному рівнях. На важливості залучення ключових інституцій до впровадження процесу наголосила під час...

Переглядів: 960 Коментарів: 0

Департамент освіти і науки

Кабмін передав функції управління професійно-технічними навчальними закладами облдержадміністраціям: Лілія Гриневич під час візиту на Львівщину (фото) Кабмін передав функції управління професійно-технічними навчальними закладами облдержадміністраціям: Лілія Гриневич під час візиту на Львівщину (фото) Опубліковано: Четвер, 26 жовтня 2017 Уряд передав окремі функції з управління державними професійно-технічними навчальними закладами, що підпорядковані МОН, обласним держадміністраціям. Про це сьогодні, 26 жовтня, повідомила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час Міжнародної конференції «Регіональне управління політикою та...

Переглядів: 932 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook