Період публікації:

від

до

Категорія:

Лілія Гриневич: Представники національних меншин мають право навчатися рідною мовою та вивчати її, але це не має перешкоджати володінню державною мовою

Опубліковано: Четвер, 26 жовтня 2017 

min
max

«Навколо статті 7 Закону «Про освіту» виникло дуже багато міфів, які були тиражовані та розповсюджені і в Україні, і за кордоном. Вони стосувалися закриття шкіл з мовами національних меншин, неможливості навчатися мовами національних вершин. Усе це – неправда. Україна дотримується своїх міжнародних зобов’язань, і діти з мовами національних меншин зможуть навчатися мовами національних меншин. При цьому ми розширюватимемо вживання української мови». Про це сьогодні, 26 жовтня, під час прес-конференції заявила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

За її словами, під час здобуття повної загальної середньої освіти кожен громадянин повинен мати можливість вільно навчитися розмовляти державною мовою і вживати цю мову. При цьому діти в школах з мовами національних меншин зможуть також навчатися і своєю власною мовою. В початкових класах усі предмети викладатимуться рідною мовою, при цьому українська мова вивчатиметься як предмет. Коли дитина матиме належний рівень знань, можна буде запроваджувати або двомовне навчання, коли предмети викладаються і рідною мовою, і державною. Або частину предметів – державною мовою, частину – рідною. Це передбачено Законом. Деталізація цієї статті закону, яка зараз стосується всієї системи освіти, буде в законі про загальну середню освіту, над яким зараз працює Міністерство.

«Мовна стаття Закону також надана для експертного висновку до Венеційської комісії, тому що ми відкриті до європейської спільноти, до оцінки цієї статті, готові давати аргументації та пояснення», - зазначила Лілія Гриневич.

Упродовж 31 жовтня – 1 листопада в Україні перебуватимуть експерти Венеційської комісії. Вони будуть опитувати зацікавлені сторони з приводу цієї статті, а також досліджуватимуть її з точки зору міжнародних зобов’язань, Конституції України і всіх інших нормативно-правових актів, які стосуються забезпечення прав громадян.

«Усі міжнародні зобов’язання, які стосуються забезпечення прав національних меншин, зокрема в сфері освіти, говорять про те, що представники національних меншин мають право навчатися рідною мовою, вивчати рідну мову, але це не має перешкоджати володінню державною мовою, - наголосила Міністр освіти. - Нас хвилює, що в деяких школах з мовами національних меншин учні-випускники не володіють державною мовою, і це підтвердили дані ЗНО».

Лілія Гриневич підкреслила, що така ситуація не стосується шкіл з навчанням польською мовою, яких в Україні налічується 7. Натомість це притаманно в місцях компактного проживання угорської та румунської громад.

«Надзвичайно тривожно, коли дитина з повною загальною середньою освітою не може скласти екзамен, і, відповідно, немає шансів на продовження освіти в Україні та професійну самореалізацію. Тому українська держава буде створювати такі умови в школах, щоб кожна українська дитина, незалежно від її національного походження, якісно володіла державною мовою», - зазначила Міністр.

Немає коментарів

Схожі статті:

«Щодо закриття шкіл мов нацменшин, щодо неможливості навчатися мовами нацменшин – це неправда» - Лілія Гриневич під час зустрічі із з представниками польських шкіл (фото) «Щодо закриття шкіл мов нацменшин, щодо неможливості навчатися мовами нацменшин – це неправда» - Лілія Гриневич під час зустрічі із з представниками польських шкіл (фото) Опубліковано: Четвер, 26 жовтня 2017 Сьогодні, 26 жовтня, Міністр науки та освіти України Лілія Гриневич у Франковому університеті зустрілась із представниками польських шкіл Львівщини та сусідніх областей. Під час зустрічі Міністр спростовувала міфи щодо так званої «мовної» статті у Законі «Про освіту» та зазначила, що в Україні та за...

Переглядів: 789 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта

У 2018 році частка ВВП на освіту складатиме 6,7 %, а зарплата вчителів зросте на 25 % У 2018 році частка ВВП на освіту складатиме 6,7 %, а зарплата вчителів зросте на 25 % Опубліковано: П`ятниця, 29 грудня 2017 Зведений бюджет освіти в 2018 році становить 221,9 млрд гривень, при цьому за рахунок збільшення зарплат на наступний рік для вчителів на 25 % обсяг освітньої субвенції зріс на 11,2 млрд і склав 61,7 млрд грн. Про це йшлося під час прес-конференції Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич на тему:...

Переглядів: 605 Коментарів: 0

Департамент освіти і науки
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook