Період публікації:

від

до

Категорія:

Проведення лекторію «Мова і суспільство»

Опубліковано: П`ятниця, 27 жовтня 2017 

min
max

26 жовтня 2017р. у Львівському обласному Будинку вчителя відбулося засідання лекторію «Мова і суспільство» на тему: «Феномен мови Богдана-Ігоря Антонича: гармонія локального та загальноукраїнського».

         У засіданні лекторію взяли участь наукові співробітники Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України кандидати філологічних наук Войтів Г.В. та Ільницький Д.Я., вчителі української мови і літератури м.Львова та області.

         Зі вступним словом виступила Ганна Войтів. Вона звернула увагу на те, що українська літературна мова навіть на початковому етапі своєї історії не становила прямого наслідування тих місцевих говорів, що лягли в її основу(з самого початку у ній вироблялися норми на основі загальнонародних і найбільш перспективних діалектних явищ) і наголосила на ролі західноукраїнських письменників у формуванні та розвитку української літературної мови.

         Основний доповідач Данило Ільницький розпочав виступ із характеристики творчості українських поетів у Галичині в 30-ті роки ХХ ст. на тлі суспільних подій національного самоусвідомлення галичан як частини українського народу. У розповіді про життєвий та творчий шлях Б.-І. Антонича доповідач наголосив на лемківському походженні поета, дитинство проведене за межами України – у Відні в Чехословаччині, навчанні у Сяноцькій гімназії і на гуманітарному факультеті Львівського університету. Паралельно із загальними філологічними студіями і поетичною творчістю Антонич багато уваги приділяв оволодінню українською літературною мовою. У своїх творах поет зумів передати лемківський колорит без вживання діалектизмів. Він зумів так опанувати літературну мову, що читачі вбачали в ньому представника Наддніпрянської України і щиро дивувалися, довідавшись про походження поета.

         Доповідач підтверджував свою розповідь численними цитатами із віршів    Б.-І.Антонича і висловами про творчість поета українських літературознавців та мовознавців. Важливе місце у доповіді займає інформація про вплив поетичної мови Б.-І.Антонича на творчість поетів шістдесятників та постмодерністів кінця ХХст. поч ХІХст. Під час лекції презентовано світлини, раритетні видання творів поета. Данило Ільницький відповів на численні запитання учасників лекторію.

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкритий урок Львівської академічної гімназії Відкритий урок Львівської академічної гімназії Опубліковано: Четвер, 08 листопада 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя стало доброю традицією проводити відкриті уроки з учнями Львівської академічної гімназії. Ось і цієї осені учні 5 (1А) класу, разом із вчителем трудового навчання ЛАГ п.Іриною Вах були гостями обласної виставки-конкурсу серед освітян «Мамина світлиця». На виставці-конкурсі...

Переглядів: 531 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Обласний фестиваль-конкурс «Співоча освітянська родина" Обласний фестиваль-конкурс «Співоча освітянська родина" Опубліковано: Четвер, 08 листопада 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя відбувся традиційний обласний фестиваль-конкурс серед освітян «Співоча освітянська родина». Мета конкурсу: виявити талановиті освітянські родини, обдарованих вчителів, працівників дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, сприяння подальшому...

Переглядів: 1834 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook