Період публікації:

від

до

Категорія:

Привітання Лілії Гриневич з Всесвітнім днем науки заради миру та розвитку

Опубліковано: П`ятниця, 10 листопада 2017 

min
max

Шановні колеги – науковці та всі, хто вболіває за розвиток науки в Україні та світі!

Щиро вітаю Вас з Всесвітнім днем науки заради миру та розвитку! Це дуже важливе свято, воно нагадує нам не лише про важливість науки як такої, а й про те, що її розвиток – це справа не якоїсь однієї держави, а глобальний рух людства до прогресу та процвітання.

Українська наука сьогодні – це близько 60 тис. дослідників та 35 тис. технічних працівників у понад 400 наукових установах та 200 вищих навчальних закладах. Це наукові та конструкторські підрозділи великих державних науково-виробничих підприємств Укроборонпрому, а також приватні підприємства, яких, на жаль, значно менше, але вони все ж існують.

Фінансово складні 2015-й та 2016-й роки стали випробуванням для нашої науки – вона значно втратила державне фінансування, яке й так не відповідало рівню передових країн.

У Європі частка сектору науки у ВВП складає близько 2 %, найпередовіші технологічні країни мають 4-5 %. Україна в 2016 році дала на науку 0,48 % ВВП, з яких державні кошти склали 0,16 % – це історичний мінімум.

В 2017 році ми нарешті почати виходити з цього піке – фінансування зросло до 4,8 млрд гривень. У 2018 році із загального фонду планується виділити майже 6 млрд грн, але цього все рівно замало – лише 0,28 відсотки ВВП.

На тлі глобального розвитку науки в світі ми продовжуємо втрачати наших кращих науковців. Однак навіть за обмежених ресурсів, ми створюємо умови, за яких європейська та світова наука приходить в Україну. Це забезпечує наших науковців цікавою роботою та проектами. Тому одним із основних пріоритетів є інтеграція України до Європейського дослідницького простору. Цьому сприяє двостороння міжнародна співпраця з країнами-членами ЄС, з країнами східного партнерства, участь у Рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» тощо.

Зокрема, починаючи з 2014 року і дотепер, для 117 українських організацій, що стали учасниками програми «Горизонт 2020», передбачено фінансування у 17,232 млн євро для 90 проектів. Загальна вартість проектів, у яких беруть участь українські організації, – 465 млн 851 тис. 011 євро.

Вітчизняні університети та наукові установи беруть активну участь у двосторонньому науково-технічному співробітництві в межах міжурядових угод. Кількість проектів у рамках білатерального співробітництва у 2017 році зросла вдвічі порівняно з 2016 роком. Обсяг фінансування проектів у 2017 році зріс у 3,5 рази порівняно з минулим роком.

Також Україна бере асоційовану участь у Програмі наукових досліджень та навчання «Євратом», Міжнародній європейській інноваційній науково-технічній програмі «EUREKA», програмі НАТО «Наука заради миру» тощо. Українські дослідницькі організації та університети співпрацюють з міжнародними організаціями та фондами, серед яких Європейська організація з ядерних досліджень (CERN), Український науково-технологічний центр (УНТЦ), Науковий комітет з антарктичних досліджень (СКАР) тощо.

Ми розуміємо, що наукова сфера є однією з найбільш глобалізованих, тому українські науковці повинні мати вільний доступ до результатів передових наукових досліджень. У 2017 році Міністерство забезпечило доступ до найпопулярніших у науковому світі ресурсів Web of Science та Scopus, які стали не просто базами наукових видань і публікацій, а й інформаційними платформами з багатьма додатковими корисними аналітичними сервісами. Для цього з державного бюджету було виділено 12,8 млн гривень. Важливо й те, що установи не просто отримали доступ до наукометричних ресурсів. Обидві компанії-видавці Elsevier (Scopus) та Clarivate Analytics (Web of Science), на прохання Міністерства, погодилися проводити в Києві та регіонах семінари і тренінги з питань підвищення публікаційної активності науковців, написання якісних наукових статей, пошуку наукових видань для публікацій, планування наукової кар'єри.

Значним внеском у реформування наукової сфери України стало створення Національної ради з питань розвитку науки і технологій і обрання Наукового комітету Нацради. Вже сьогодні цей комітет працює над запуском Національного фонду досліджень, який створить умови для реального грантового фінансування науки в Україні.

Вірю, що запровадження механізмів грантової підтримки через Національний фонд досліджень разом із наданням базового фінансування для наукової діяльності вишів стануть двома важливими кроками, які приведуть до позитивних змін у цій сфері в Україні.

Наука – це не просто напрямок діяльності людей, який робить наше життя комфортним, це шлях розвитку людства, інструмент, що допомагає глибше розуміти себе та світ навколо. Таким чином наука стосується кожної людини та безпосередньо впливає на повноту і якість нашого життя.

Саме тому вітаю усіх та кожного з Всесвітнім днем науки! Нашим же науковцям бажаю невичерпної творчої наснаги, миру, злагоди і великих звершень! Зараз наша країна переживає складні часи, але разом, спільними зусиллями ми зможемо змінити ситуацію, побудувати нову, інноваційну країну, в якій вільно зможе розвиватися кожен українець!

Дякую за вашу працю!

Зі святом!

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич

Немає коментарів

Схожі статті:

Привітання Любомири Мандзій з 1 вересня Привітання Любомири Мандзій з 1 вересня Опубліковано: Неділя, 01 вересня 2019 Директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації Любомира Мандзій привітала школярів, учнів професійно-технічних навчальних закладів, студентів, батьків, педагогів та викладачів із Днем знань.   Шановна освітянська спільното Львівщини, дорогі учні, студенти і батьки! Щиро...

Переглядів: 533 Коментарів: 0

Департамент освіти і науки

«Я буду дослухатися та чути вас, а також пояснювати кожне своє рішення», - Міністр Ганна Новосад привітала з початком нового навчального року «Я буду дослухатися та чути вас, а також пояснювати кожне своє рішення», - Міністр Ганна Новосад привітала з початком нового навчального року Опубліковано: Неділя, 01 вересня 2019 Міністр освіти і науки України Ганна Новосад записала звернення, в якому привітала всіх з початком нового навчального року, а також розповіла про себе та свої погляди. Відповідне відео оприлюднено на сайті МОН сьогодні, 1 вересня 2019 року. «Мені здається дуже символічним те, що свою роботу я починаю...

Переглядів: 426 Коментарів: 0

Проекти, програми, акції
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook