Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: П`ятниця, 10 листопада 2017 

min
max

10.11 – 88 років від дня народження Енніо Морріконе (1928).

Італійський композитор, аранжувальник і диригент.

Енніо Морріконе народився 10 листопада 1928 року в Римі, в родині професійного джазового трубача Маріо Морріконе і домогосподарки Лібери Рідольфі. Він був найстаршим з п'яти дітей

У 1938 році він почав займатися в консерваторії святої Цецилії по класу труби, в 1944 році, прослухавши курс гармонії, приступає до вивчення композиції. У жовтні 1946 року Енніо Морріконе отримав диплом сурмача. Незабаром він, продовжуючи навчання в консерваторії, починає писати музичні твори, робить аранжування народних пісень, починає писати музику для радіо, телебачення і театру. 

З середини 1950-х років Морріконе почав писати і аранжувати музику для кіно, в титрах, правда, вказувалися імена відоміших композиторів. Тоді ж він працював для Джанні Моранді, а дещо пізніше займався аранжуванням для Пола Анка.

У 1961 році екрани вийшла кінострічка «Il Federale», яка вважається першим фільмом, в роботі над яким брав участь композитор Енніо Морріконе. Лише за три роки з 1961 по 1964 він написав музику до 24 фільмів.

У 1964 році почалася його співпраця з кінорежисерами Серджо Леоні і Бернардо Бертолуччі. Величезний успіх фільму «За жменю доларів», поставленний його однокласником Леоне, став трампліном і для Енніо Морріконе. Недивно, що незабаром композитора стали запрошувати багато відомих режисерів – за багато років своєї творчості він працював з Джилло Понтекорво, Мауро Болоньіні, Пьєром-Паоло Пазоліні, Майком Ніколсом, Романом Поланським, Брайаном Де Пальма, Педро Альмодоваром.

Всього Енніо Морріконе написав музику майже до 400 фільмів. Серед них можна особливо відзначити такі картини, як «Хороший, поганий, злий», «Одного дня на Дикому Заході», «Одного дня в Америці», «Місія», «Недоторканні», «Птахи великі і малі», «Багсі», «Аллонзафан», «Професіонал», «Новий кінотеатр «Парадізо»», «Вовк», «Спрут». У 1995 році композитор був нагороджений «Золотим левом» Венеціанського фестивалю за видатні творчі досягнення.

Також він написав багато камерної музики. Проте, саме музика для фільмів зробила Морріконе знаменитим. Енніо Морріконе ніколи не отримував «Оскар» , але був дуже близький до цього. Він був представлений у номінації «краща музика до кінофільму» в таких фільмах як «Недоторканні»(1987), «Дні небес» (1978) і «Багсі» (1991). У 2000 році отримав «Золотий глобус» за фільм «Легенда про піаніста», а в 2001 отримав його ще раз за фільм «Малена». В 2001 році він нарешті отримує свого заслуженого «Оскара» за фільм «Малена».

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Четвер, 10 листопада 2016 10.11 – 88 років від дня народження Енніо Морріконе (1928). Італійський композитор, аранжувальник і диригент. Енніо Морріконе народився 10 листопада 1928 року в Римі, в родині професійного джазового трубача Маріо Морріконе і домогосподарки Лібери Рідольфі. Він був найстаршим з п'яти дітей У...

Переглядів: 939 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4393 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook