Період публікації:

від

до

Категорія:

Паломницька поїздка в село Зарваницю «Доторкнутись до святинь»

Опубліковано: Понеділок, 13 листопада 2017 

min
max

В суботу, 11 листопада 2017 року, 22 учнів  Балицького НВК  Шегинівської ОТГ разом з директором НВК Павелчаком Я.М. , класними керівниками: Реведжук Г.М., Гелетою О.В.,  Дутка М. Я.,  Реведжук О. Р., секретарем Павелчак О. Я., фельдшером села Ревакович О. К. та о. Ігорем Туриком, здійснили екскурсію в с. Зарваницю Теребовлянського району Тернопілької області.  Дана паломницька екскурсія була організована директором НВК Я.М.Павелчаком, з дозволу Поліції м.Львова. Довіз паломників на екскурсію було здійснено шкільним автобусом, водієм І.М.Борецький.

    При вході на територію  нас зустрів отець Тарас, який здійснив екскурсію та розповів про Зарваницьку Богоматір, провів бесіду про дотримання Десять Заповідей Божих та значення Сповіді і Причастя у житті християнина. Після чого усі разом відслужили  у храмі Молебень до Пресвятої Богородиці. Учні-паломники пройшли Хресну дорогу, на якій відмовили Вервицю до Матері Божої, зупиняючись на кожній стації Хресної дороги. Складали вдячні молитви перед чудотворною іконою Богоматері, молитви за мир в Україні, за здоров’я дітей, рідних, ближнього, за спасіння своїх душ. Молились і за померлі родини та за душі погиблих воїнів за Україну. Усі відвідали церковну крамницю, закупивши святої води, сувеніри, образки, релігійні книжечки тощо. Біля святого цілющого джерела загадували бажання, пили святу водицю. Після молитв усі розійшлися по територій,и відвідуючи джерело Св.Анни, Дім Богородиці, Церкву Пресвятої Євхаристії , дерев’яну церкву Різдва Пресвятої Богородиці, дзвіницю, Короновану фігуру Матері Божої з Ісусиком, монастир…

 Впродовж усієї дороги до Зарваниці і назад усі разом молились на  Вервиці, відслужили Акафіс до Зарваницької Матері Божої, проводився релігійний конкурс між хлопцями та дівчатами, виконували церковні та народні пісні, пісні про Україну.  Усі відправи вів отець Ігор Турик, за що усі паломники вдячні ЙОМУ.  Для надання першої медичної допомоги  паломникам був присутній фельдшер с. Баличі О.Ревакович.

     Зарваниця — батьківщина багатьох видатних поетів, художників, музикантів, церковних діячів.    Невелике подільське село в 20 км від Теребовлі, 22-ох – від Бучача та 18-ти – від Підгайців, з трьох боків захищене горбами, що покриті густим лісом. Його підковою огинає річка Стрипа, яка впадає у Дністер. У Зарваниці мешкає 310 жителів. Тут є філіал духовної семінарії, будинки для гостей, магазини, клуб, бібліотека.

     За легендою, сюди, у тихий закут Поділля, в 1240 р. прибився після зруйнування Києва монголами монах, знайшовши пристанище в лісистій місцині під горою на березі Стрипи. Втомлений скитальством, він заснув – і у сні йому з’явився образ Діви Марії з Ісусом на руках. Монах це місце, де зарвав його сон, назвав Зарваницею. Невдовзі спорудив капличку, в якій вмістив ікону Богоматері. Люди, дізнавшись про чудо, почали оселятися тут.
Про славу Зарваниці почув хворий князь теребовлянський Василько і послав своїх слуг за іконою і ченцем, але той відповів, що князь сам повинен прийти до каплички. Його на ношах принесли сюди – і князь зцілився. На знак подяки за одужання він побудував церкву, в яку перенесли чудотворну ікону.

      Марійський духовний центр в Зарваниці внесений до списку п’ятнадцяти найважливіших святинь католицького світу, пов’язаних з явленнями Діви Марії.

    Собор Зарваницької Божої Матері, надбрамна церква Благовіщення, чотириярусна дзвіниця, співоче поле на 50 тисяч місць. На території собору знаходиться цілюще джерело. Все це було побудоване заново і проведена реставрація до 2000-річчя Різдва Христового.

     Біля собору знаходиться чотириярусна дзвіниця заввишки 60-75 метрів. На ній встановлено п’ять дзвонів, виготовлених в Україні та у відомій дзвонарні Фальчинських у Перемишлі (Польща). Ця дзвіниця вражає своєю величчю.

   Зарваниця – це місце, яке користується в нашому народі великою пошаною і любов’ю.  Але всьому світові Зарваниця більш відоме як святе місце, де знаходиться чудотворна ікона Матері Божої. Зберігається образ у місцевій парафіяльній церкві Пресвятої Трійці і належить до найдавніших ікон в Україні. Час створення шедевру – ХІІІ-ХІV століття. У 1867 році папа Пій IX коронував ікону і надав Зарваниці особливого статусу. Відтоді тисячі паломників з усіх куточків світу навідуються до цієї святині.

     Дорога, що веде від Марійського комплексу вгору, приводить до монастиря студитів з церквою Різдва Пресвятої Богородиці. Сама дорога є Хресним шляхом, по її боках встановлені скульптурні композиції, що зображають шлях Христа на Голгофу.

     Зарваниця – це чудове місце, потрапивши сюди, ти забуваєш про все на світі, і живеш лише для одного Бога.

      Серце завмирало, коли ми дивилися на святий образ Зарваницької Богоматері. Він чудовий і незвичайний. Короновані Мати і Немовля на образі органічно, як небо і земля, пов’язані в єдине нерозривне ціле. У лівій руці Небесна Діва тримає маленького Ісуса. Надзвичайно красиве, замріяне обличчя Богородиці випромінює тепло, ніжність і ласку. Гармонія ліній на образі торкає найпотаємніші струни людської душі.

    Розпростертими правицями Мати Божа і малий Ісус з ікон вітають і благословляють прочан. Лагідний погляд Зарваницької Богородиці звернений до нас. Вона, немовби, застерігає і просить кожного з новоприбулих: «Люди, живіть у мирі і злагоді!»  

    На завершення екскурсії о.Ігор подарував Балицькому НВК ікону Зарваницької Матері Божої, яка була присутня разом з нами під час усієї паломницької ходи та подякував усім паломникам за спільні молитви та директору НВК за запрошення на екскурсію. З відчуттям святої благодаті щасливо повернулися в свої домівки. Учні, батьки та вчителі щиро вдячні директору  Балицького НВК Я.Павелчаку за організацію такої змістовної, духовно збагаченої паломницької екскурсії. Дай Вам Боже здоров’я, Божого благословення та опіки Матері Божої.  

   Запрошуємо усіх відвідати це святе місце, місце паломництва багатьох вірних з усього світу.

Реведжук Г.М.,  Дутка М.Я., учителі НВК

Немає коментарів

Схожі статті:

Корисна їжа і здоров’я… Корисна їжа і здоров’я… Опубліковано: Неділя, 13 травня 2018   Організація  харчування учнів у навчальному закладі – одне з важливих завдань у діяльності  НВК.   У шкільній їдальні Балицького НВК Шегинівської сільської ради  організовано безоплатне гаряче харчування для учнів 1-4 класів та дітей учасників АТО. Тут  завжди чисто і охайно, смачно приготовлені...

Переглядів: 654 Коментарів: 0

Відділи освіти

XIII Всеукраїнська акція «Серця до серця» XIII Всеукраїнська акція «Серця до серця» Опубліковано: Неділя, 13 травня 2018 З 2 квітня по 22 квітня 2018року проводилась  у Балицькому НВК Шегинівської сільської ради XIII Всеукраїнська акція «Серця до серця».  Учні  та працівники НВК взяли  активну участь в даній акції. Були зібрані кошти на медичне обладнання  дітям з вадами слуху. Школярі проявили доброту, безкорисність,...

Переглядів: 682 Коментарів: 0

Відділи освіти
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook