Період публікації:

від

до

Категорія:

Презентація книжки «Ілля та Іванна Кокорудзи – засновники та організатори приватної дівочої гімназії» (фото)

Опубліковано: Четвер, 07 грудня 2017 

min
max

Музейний відділ Львівського обласного Будинку вчителя провів урочисту Академію вшанування 160-річчя від народження науковця, дійсного члена НТШ, просвітянина і педагога Іллі Кокорудзи. На захід запрошено педагогів міста Львова та області, директора, педагогічний колектив, старшокласників Львівської ССЗШ №5 ім.Іллі та Іванни Кокорудзів, науковців, колишніх учнів дівочої приватної гімназії, педагогів-ветеранів.

Зі вступним словом звернулася до присутніх завідувач музейним відділом Будинку вчителя Віра Романчак. Вона розповіла про життя і діяльність Іллі Кокорудза, про якого просвітницький діяч Степан Шах писав: «…останній традиційний галицький патріот ХІХ ст., що ціле життя щадив на це, щоб опісля віддати заощаджений гріш своїй вбогій спільноті» та ознайомила з програмою заходу.

У рамках урочистої академії відбулася презентація книжки Зеновії Білинської -Служинської «Ілля та Іванна Кокорудзи – засновники та фундатори приватної дівочої гімназії». Авторка розповіла про роботу над книгою, що містить 690 сторінок, про збір матеріалів до цього унікального видання, про історію шкільництва в Галичині; дівочу гімназію УПТ «Рідна школа» ім. Іллі та Іванни Кокорудзів; директорів, професорів, учителів гімназії; директорів, учителів СШ №5; репресії та опір учениць СШ №5 та інше.

З великим інтересом та зацікавленістю учасники Академії переглянули відео презентацію про сучасну ССЗШ №5 ім. Іллі та Іванни Кокорудзів та виступ директора Коморної Лариси Мирославівни про пріоритетні напрямки роботи: навчати поважаючи; навчати вирішувати життєві ситуації; навчати орієнтуватися у світі цінностей; забезпечення доступної та якісної освіти відповідно до вимог суспільства, запитів особистості, потреб міста і держави; робота над усвідомленням своєї власної ідентичності та інші. Школа задіяна у реалізації міжнародних проектів, бере участь у реалізації Всеукраїнських та місцевих проектів:

         -«Прощайте сірі стіни» (8 клас);

         -«Облаштування шкільного прес-центру»;

         -«Голуб миру»;

         -«Корок життя»;

         -«Лист другу на Схід»;

         -«Миколай про тебе не забуде»; допомога в АТО, благодійні ярмарки та багато іншого.

 Про значення книги розповів професор Любомир Сеник, згадавши про заборони української мови, часи бездержавності, навчання українців у чужих за духом школах Речі Посполитої та Росії.

На значенні унікальної книги в освіті та національному вихованні зупинився Заслужений вчитель України, вчитель історії СЗОШ №34 ім.М.Шашкевича - Ігор Федик.

Член крайового товариства «Рідна школа» Петро Пітила розповів про Іллю Кокорудзу, як голову педагогічного товариства «Рідна школа». Про переслідування за часів комунізму розказала професор медицини Леся Вацеба.

Учасники Академії з великою увагою слухали виступи колишніх учениць СШ №5, які ділилися своїми спогадами і враженнями від книги про фундаторів своєї школи Іллю та Іванну Кокорудзів.

Немає коментарів

Схожі статті:

Відкритий урок Львівської академічної гімназії Відкритий урок Львівської академічної гімназії Опубліковано: Четвер, 08 листопада 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя стало доброю традицією проводити відкриті уроки з учнями Львівської академічної гімназії. Ось і цієї осені учні 5 (1А) класу, разом із вчителем трудового навчання ЛАГ п.Іриною Вах були гостями обласної виставки-конкурсу серед освітян «Мамина світлиця». На виставці-конкурсі...

Переглядів: 530 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Обласний фестиваль-конкурс «Співоча освітянська родина" Обласний фестиваль-конкурс «Співоча освітянська родина" Опубліковано: Четвер, 08 листопада 2018 У Львівському обласному Будинку вчителя відбувся традиційний обласний фестиваль-конкурс серед освітян «Співоча освітянська родина». Мета конкурсу: виявити талановиті освітянські родини, обдарованих вчителів, працівників дошкільних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, сприяння подальшому...

Переглядів: 1834 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook