Період публікації:

від

до

Категорія:

10 грудня - День прав людини

Опубліковано: П`ятниця, 08 грудня 2017 

min
max

10 грудня - День прав людини

У приміщенні Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки представлено книжково-журнальну виставку:  «Я і мої права» (експонується з 01 грудня до 18 грудня в фойє бібліотеки (2 поверх)).

Довідка

10 грудня Україна разом зі світовим співтовариством відзначає Міжнародний день прав людини. Понад шість десятиліть тому Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини - перший міжнародний документ, в якому чітко сформульовано положення про основні права людини.

Цей універсальний для всього людства акт покладено в основу захисту прав людини та законотворення сучасного демократичного світу. Декларацією фактично започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

Декларацією визначено міжнародні стандарти у сфері прав і свобод людини та громадянина, задекларовано такі принципи, як рівність усіх людей від народження, право на життя, свободу та особисту недоторканність, право на громадянство та вільний вибір місця проживання, право на володіння майном та працю, право на судовий захист тощо.

За роки незалежності права людини закріплені в Конституції і гарантуються законами України, набули реального змісту такі поняття, як свобода думки і слова, свобода світогляду та віросповідання, право на працю, створення і діяльність профспілок, право власності і підприємництва тощо.

Слід зазначити, що реалізація положень Декларації можлива лише шляхом співпраці та діалогу органів державної влади та інститутів громадянського суспільства. І влада, і роботодавці мають забезпечити пряму дію конституційних вимог про те, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, за яку вона відповідає перед людиною, держава забезпечує соціальну спрямованість економіки, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним її обов'язком.

Міжнародний день прав людини - це день, коли усім людям планети потрібно спільними зусиллями формувати та виховувати в майбутніх поколіннях культуру прав людини, зміцненню безпеки та миру в усіх країнах.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4394 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4348 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook