Період публікації:

від

до

Категорія:

Майстер-клас з малювання штампиками

Опубліковано: П`ятниця, 12 січня 2018 

min
max

3 січня в експозиції музею Петра Обаля, що у м. Стрию відбувся захоплюючий майстер-клас з малювання штампиками. Його провела керівник гуртка «Розпис на склі» Центру творчості дітей та юнацтва Марія Маєр для юних художників, які займаються у гуртку та учнів стрийських шкіл. Приймала гостей організатор майстер-класу, науковий працівник музею Ірина Ханик.

Пані Ірина завжди у своєму арсеналі має цікаві історії з життя знаменитого художника. От і цього разу розповіла про неординарного відвідувача музею, який у літку 2017 року завітав до музею – поважного пана 1930 року народження Лева Костіва. Як з’ясувалося, він був учнем самого Петра Обаля. У свій час навчався у Стрийській школі №5 та у гімназії.

А викладачем малювання, креслення та трудового навчання був ніхто інший як художник Обаль. Пан Левко приніс акуратно збережену папку з малюнками та кресленнями деталей, які виконував на уроках педагога-художника. На роботах зберігся підпис вчителя. Петро Обаль навчав своїх учнів акуратності й поваги до праці, тому не дивно, що папку з малюнками п. Левко зберіг в ідеальному стані. Декілька робіт чоловік подарував музею.

Відтак, закипіла робота. Діти малювали пташок за допомогою природніх матеріалів використовуючи половинки картоплини. Такий незвичайний спосіб малювання неабияк сподобався дівчаткам і хлопчикам. Робота з так званими штампиками розвиває творче мислення й уяву у дітей та урізноманітнює заняття образотворчим мистецтвом. Майстер-клас від Марії Маєр вийшов не тільки пізнавальним, а й веселим, різноманітним і більше був схожим на гру з кольорами. Дітвора дізналася і навчилася як наносити фарбу на штампик і прикладати його до паперу. Кінцевим результатом були задоволені всі.

Що таке штамп? Це шматочок основи, на якому вирізається або закріплюється підручними засобами потрібний малюнок. Матеріалами для виготовлення штампів може служити що завгодно: сира картопля; розрізані навпіл маленькі яблука чи лимон; пластилін; елементи конструктора леґо; кришечки від маленьких баночок; сірникові коробки і нитки.

Картопляні штампи – це універсальний і недорогий матеріал для виготовлення відбитків, який знайдеться у всіх. Потрібно вибрати невеликі бульбинки, помити і почистити їх. Далі розрізати навпіл. На отриманій поверхні штампа зобразити той відбиток, який хочемо отримати. Ножем робляться надрізи, що імітують структуру аркуша. Потім занурюється готовий штамп у фарбу і робиться відтиск на заздалегідь підготовленому листку паперу.

Слід пам’ятати, що картопля швидко і добре вбирає фарбу, тому для отримання відбитків різних кольорів, кожен раз потрібно використовувати новий штамп (картоплю).

На майстер-класі також була присутня методист ЦТДЮ Наталя Тиха. Пані Наталя на завершення подякувала музейним працівникам за чудову нагоду продемонструвати один із творчих напрямків, якого навчають дітей у позашкільному закладі та з користю провести час під час канікул юним і допитливим гуртківцям. Вона вручила подяки учасникам і організаторам майстер-класу.

                             За матеріалами редакції газети "Фортуна"

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Чарівна майстерня Чарівна майстерня Опубліковано: Четвер, 19 вересня 2019 Творчість завжди окрилює – стверджують учні НРЦ «Довіра». Оригінальні та несподівані проекти підготували на уроках трудового навчання учні 6-Б класу НРЦ І-ІІ ст. «Довіра», декоруючи скляні баночки в етностилі. Разом з учителем, Г.В. Бущак, добирали текстильні матеріали для оздоблення, вчилися працювати...

Переглядів: 118 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Ганна Соляр – вихованцям НРЦ «Довіра» Ганна Соляр – вихованцям НРЦ «Довіра» Опубліковано: П`ятниця, 24 травня 2019 Гарна ініціатива талановитої людини втілилася! 24 травня 2019 року Ганна Соляр передала виручені за реалізацію книжечки «Писанкова історія» кошти нашому закладу. 7 квітня 2019 року у Домі Франка відбулася презентація книжки-казки Ганни Соляр «Писанкова історія», яка спочатку складалася авторкою для...

Переглядів: 624 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook