Період публікації:

від

до

Категорія:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Четвер, 15 лютого 2018 

min
max

15.02 – 454 роки від дня народження Галілео ді Вінченцо Бонаюті де Галілея (1564-1642).

Італійський мислитель епохи Відродження, засновник класичної механіки, фізик, астроном, математик, поет і літературний критик, один із засновників сучасного експериментально-теоретичного природознавства.

Галілей народився 15 лютого 1564 році в Пізі (місто недалеко від Флоренції) у родині родовитого, але збіднілого дворянина.

Відразу після закінчення монастирської школи, він вступив на медичний факультет Пізанського університету.

У Пізі Галілео Галілей закінчив університет, тут протікали його перші наукові дослідження, і тут же він у віці 25 років зайняв кафедру математики.

Коли Галілей жив в Падуї (1592-1610р.р.), він уклав невінчаний шлюб з венеціанкою Мариною Гамба і став батьком сина і двох дочок. Пізніше, в 1619 році, Галілей офіційно узаконив сина. Обидві доньки закінчили життя в монастирі, куди вони пішли, оскільки через своє незаконне народження не могли розраховувати на вдалий шлюб і гарне придане.

Будучи не в змозі оплатити навчання, повернувся до Флоренції, де незабаром познайомився з маркізом Монте. Саме він сприяв вступу Галілея в Болонський університет на роботу викладача математики. Потім в біографії Галілея проходило викладання в Пізанському, а пізніше в Падуанському університеті. Тут був один із найбільш плідних періодів для вченого. Праця «Механіка» Галілея вийшла в 1593 році. У ньому фізик Галілео Галілей описав свої дослідження падаючих тіл, маятника, висунув нові принципи руху, на противагу динаміці Аристотеля.

Завдяки своєму захопленню астрономією, Галілей довів істинність геліоцентричної моделі будови світу. Потім сам сконструював телескоп. Пристрасть Галілео Галілея до астрономії дозволила йому відкрити багато небесних об’єктів. До вченого приходить слава, визнання. Потім він переїжджає до Флоренції, стає радником при Тосканському дворі. Там коротка біографія Галілея також наповнена дослідженнями.

Філософія Галілея про устрій світу суперечить Святому писанню. Пропагуючи вчення Миколи Коперника, він потрапляє під суд інквізиції, де змушений був виголосити текст зречення. Недовго пробувши у в’язниці, відправляється на батьківщину. Кінематика, опір матеріалів був описаний в останній праці Галілея «Бесіди і математичні докази двох нових наук». Галілей винайшов циркуль, гідростатичні ваги, термометр, мікроскоп, а також багато іншого.

У 1610 році він переїжджає у Флоренцію до тосканського герцога Козімо Медічі II, який дає йому гарну платню як своєму раднику при дворі. Це допомагає Галілею виплатити величезні борги, що накопичилися у нього через видачу заміж двох його рідних сестер.

Останні дев’ять років життя Галілей провів під наглядом інквізиції, яка обмежувала його в наукових контактах і пересуваннях.

Він оселився в Арчетрі поряд з монастирем, в якому знаходилися його дочки, і йому було заборонено відвідувати інші міста. Тим не менш, Галілей все одно займався науковими дослідженнями.

Коли він помер 8 січня 1642 році на руках у своїх учнів Вівіані і Торрічеллі, папа Урбан VIII заборонив урочистий похорон.

Багато років по тому, в 1737 році Галілея все-таки поховали у гробниці Санта Кроче поруч з Мікеланджело, як це і мали намір зробити спочатку.

 

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook