Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка «Вчителям зарубіжної літератури

Опубліковано: П`ятниця, 16 лютого 2018 

min
max

Із матеріалів науково-методичного журналу «Зарубіжна література в школі», № 21-22(С. 2-21) / 2017.

Огляд публікації «Читацька діяльність школярів за умов інтеграції до європейського освітнього простору» (автор публікації – І. М. Ковтун.). 

У пропонованому дослідженні висвітлено рекомендації щодо проведення бібліотечних уроків в контексті організації читацької діяльності школярів. Автор матеріалів нагадує про те, що «один із можливих шляхів залучення учнів до книг» - це власне організація вказаного різновиду уроків. У публікації подано орієнтовну тематику, назви, відомості про цільове призначення та змістове навантаження навчальних заходів бібліотечного тематичного наповнення (усього - десять уроків). Зокрема, рекомендовано провестибібліотечні уроки на таку тематику:

УРОК 1. Оповіді про книгу. Як книга прийшла до людей. Рекомендована назва уроку: «Книги - діти розуму» (Дж. Свіфт). Серед основних завдань навчального заходу - розкрити зі школярами значення книги для розвитку людства.  

УРОК 2. Знайомство з бібліотекою. Фонди бібліотеки. Функції та обов’язки бібліотекаря. Пропонована назва уроку: «На гостину до книжкового дому». Учні матимуть уявлення про бібліотеку та її фонди, про діяльність та функції бібліотекарів, отримають поштовх до формування шанобливого ставлення до бібліотеки.  

УРОКИ 3-4. Навчальні заходи охоплюють бесіду з працівниками бібліотеки «Як вибрати необхідну цікаву книгу?», повідомлення учням про вихідні дані книги, про бібліографію та анотацію до книги, а також заходи, спрямовані на розвиток вміння вибирати необхідну літературу в бібліотеці.  

УРОК 5. Інформація про літературну премію ім. Г. К. Андерсена та її лауреатів, що дозволить також розвивати пізнавальні інтереси та вміння сприймати та оцінювати інформацію.  

УРОК 6. Твоя домашня бібліотека. Навчальний захід спрямований на розвиток естетичного смаку школярів, інформування учнів про умови зберігання книг у домашній бібліотеці.  

УРОК 7. Вікторина «Книжковими морями пригод». Такий урок рекомендовано проводити наприкінці 6-го чи 7-го класу. Навчальна мета цього заходу - перевірка знань школярів, що були отрмані при вивченні художніх зразків пригодницької літератури.  

УРОКИ 8-9. Рекомендована назва уроків: «На гостину до дитячих журналів. Ознайомлення з додатковою літературою. Довідники та спеціалізовані словники». Навчальні заходи покликані розвивати вміння школярів використовувати в період підготовки до уроків літератури матеріали періодики, довідники та літературні словники.

УРОК 10. Робота з каталогом. Різновиди каталогів. Навчальний захід такої тематики спроможний навчити школярів користуватися різними видами каталогів, що супроводжується розвитком вміння орієнтуватися в бібліотеці загалом, а також  прищепленням шанобливого ставлення до книги.

Автор методичних матеріалів рекомендує педагогам спланувати бібліотечні уроки заздалегідь (на початку навчального року, укладаючи календарно-тематичне планування), враховуючи вікові властивості учнів, а також їхні інтереси та рівень пізнання оточуючого світу. 

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4392 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4344 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook