Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам

Опубліковано: Четвер, 22 лютого 2018 

min
max

Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Юлії Рібцун «Організація ігрової діяльності дітей з порушеннями мовленнєвого розвитку» (Рібцун Юлія. Організація ігрової діяльності дітей з порушеннями мовленнєвого розвитку [Текст] / Ю. Рібцун // Дошкільне виховання. – 2018. - № 1. – С. 12 – 16).

Для розвитку ігрової діяльності дітям необхідні певні умови, особливо тим, які мають порушення мовленнєвого розвитку (ПМР). Педагог, який працює з такими дошкільнятами, організовуючи ту чи іншу гру, має враховувати  вікові та індивідуальні психофізичні, мовленнєві особливості та можливості вихованців, щоб успішно розв’язувати коригувально-розвивальні, навчально-виховні та пропедевтичні завдання. У пригоді стануть подані в статті методичні поради.

У логопедичній роботі широко застосовуються  різні види ігор, серед них дві основні групи - ігри з правилами та творчі.

Ігри з правилами. Види ігор з правилами

  • Ігри з предметами;
  • Дидактичні ігри (з іграшками, настільно-друковані, музично-дидактичні, сенсорні, інтелектуальні, комп’ютерні, ігри-подорожі, ігри-передбачення);
  • Рухливі ігри (ігри різної рухливості, ігри-естафети тощо).

Завдання мовленнєвого розвитку в іграх з правилами.

Фонетико-фонематичний рівень

Спрямування уваги дітей на звукоскладову будову слів. Автоматизація правильної звуковимови. Диференціація голосних і приголосних звуків за акустико-артикуляційними ознаками (твердість - м’якість, дзвінкість - глухість, місце, спосіб творення. Закріплення навичок елементарного звукового та складового аналізу.

Лексико-граматичний рівень

Збагачення словникового запасу дітей шляхом уживання контекстуально зумовлених лексичних узагальнень на матеріалі різних частин мови (іменник, прикметників, прикметників).Розширення розуміння та вживання антонімічних, синонімічних, багатозначних значень слів на позначення різних частин мови Уточнення вміння використовувати різні граматичні категорії (роду, числа, відмінка).

Зв’язне мовлення

Будова різних за синтаксичною конструкцією речень (простих, складносурядних, складнопідрядних).  Складання описових зв’язних розповідей за сюжетними картинками (однією або серією). Складання розповідей за ігровою ситуацією, з опорою на запропоновані слова, з власного досвіду. Переказ запропонованого знайомого чи незнайомого тексту з опорою на наочність.

Види творчих ігор

  •  Режисерські ігри;
  • Сюжетно-рольові ігри (сімейні, побутову, суспільні, загальної тематики);
  • Конструкторсько-будівельні ігри;
  • Ігри-драматизації та інсценівки.

Завдання мовленнєвого розвитку в творчих іграх

Удосконалення імітаційної складової мовлення з використанням інтонаційних виражальних засобів (сила, темп, ритм, паузація, логічний наголос). Закріплення навичок чіткого та фонетичного правильного мовлення. Збагачення словникового запасу шляхом засвоєння контекстуально зумовлених лексичних узагальнень іменників, прикметників і дієслів, вживання слів емоційно-експресивного забарвлення. Удосконалення вміння граматично правильно здійснювати словозміну і словотворення Створення того чи іншого образу із залученням емоційно-вольової та рухової сфер, мовленнєвої діяльності. Розв’язування проблемних ситуацій шляхом обміну думками, обговорення.

У статті подаються приклади авторських ігор за правилами та творчі ігри.

Матеріали підготувала Оксана Северин

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4522 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4454 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook