Період публікації:

від

до

Категорія:

Засідання науково-методичного лекторію «Музейні установи в системі освіти»

Опубліковано: Понеділок, 05 березня 2018 

min
max

Музейний відділ Львівського обласного Будинку вчителя провів друге засідання науково-методичного лекторію «Музейні установи в системі освіти». На засідання запрошено керівників (організаторів) шкільних музеїв, вчителів історії, народознавства, краєзнавців м.Львова та області.

  Захід відбувся у музеї етнографії та художнього промислу при інституті Народознавства НАН України. Директор музею А.Клімашевський привітав учасників заходу, розповів про заснування музею, роботу науковців та музейних працівників, підкреслив, що музей слугує творчою лабораторією для поглибленого висвітлення культури та побуту народу в наукових розробках.

Провідний зберігач фонду народної вишивки О.Багнюк-Кайда розповіла про структуру музею, фондові збірки, що нараховують близько 90 тисяч експонатів, які умовно можна поділити на дві великі групи: етнографічну та художніх промислів. Постійна експозиція розгорнута в головному корпусі, де показано декоративно-ужиткове мистецтво Європи XVI – поч.ХХ ст., і у відкритих фондах, у яких експонуються європейські та українські меблі, шпалери, мател, порцеляна, фаянс.

Провідний зберігач фонду головних уборів та народних прикрас О.Супонєва ознайомила учасників лекторію з історією будівлі на площі Ринок, 10 яка розташована на території Державного історико-архітектурного заповідника і датується 1695 роком, що належала князю Яну Сапізі. З 1760р. належала Станіславу Любомирському. Музей був утворений у 1951 р. шляхом об’єднання двох великих музейних осередків: Міського промислового музею (заснований 1874р.) і музею НТШ (1895р.). З балкону будівлі на площі Ринок, 10 заступника провідника ОУН Я.Стецько у 1941р. проголосив «Акт відновлення української держави. Експозиція музею побудована за календарно-обрядовим принципом, поєднана духовна і матеріальна обрядовість. Першим експонатом є інтер’єр гуцульської хати, далі різдвяний цикл, ляльковий вертеп; традиційний одяг гуцулів, бойків, лемків; весняний цикл: обжинки. В окремих залах зібрані експонати: різьбярства відомих гуцульських майстрів Юрія Шкрібляка його сина, Василя Девдюка; бондарства, лозоплетіння, гончарства, бджолярства, рибальства. В музеї проводяться майстер-класи з гончарства, писанкарства.

Під час підведення підсумків лекторію фахівці музею надали методичні рекомендації щодо облаштування та збору експонатів для шкільних музеїв. Досвідом роботи поділилася багаторічний керівник шкільного етнографічного музею НВК садок-школа «Софія» - Зеновія Краковецька.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Поїздка до музеїв Львова Поїздка до музеїв Львова Опубліковано: Вівторок, 14 травня 2019 Минулого тижня учні  4-го і 6-го класів Пасіки-Зубрицької ЗОШ І-ІІ ст.. відвідали музеї Івана Франка і Михайла Грушевського. Учні дізналися про будинок, який розташований по вул.. Івана Франка,152.В цьому помешканні жив видатний письменник , учений, політичний діяч І.Я.Франко. Тут він написав свої...

Переглядів: 315 Коментарів: 0

Відділи освіти

Дрогобицькі ліцеїсти відвідали Історико-меморіальний музей Степана Бандери та Музей Небесної Сотні Дрогобицькі ліцеїсти відвідали Історико-меморіальний музей Степана Бандери та Музей Небесної Сотні Опубліковано: Понеділок, 04 лютого 2019 У Дрогобицькому ліцеї діє система національного виховання, яка передбачає ознайомлення учнів з місцями національної слави нашого народу. Тому ліцеїсти часто подорожують до місць, де можна глибше дізнатися про важливі для нашої країни історичні події чи життя та діяльність видатних українців. Одна...

Переглядів: 709 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook