Період публікації:

від

до

Категорія:

Львівська політехніка надбала ще одну «розумну» лабораторію (фото)

Опубліковано: Понеділок, 12 березня 2018 

min
max

Нещодавно в Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Національного університету «Львівська політехніка» відбулось урочисте відкриття нової лабораторії, яка покликана стати предметною навчальною базою при бакалаврській програмі «Інтернет речей». У ній облаштовано 14 місць із найсучаснішим обладнанням. Відтак студенти кафедри комп’ютеризованих систем автоматики вивчатимуть тут такі предмети як «Електроніка і цифрова схемотехніка», «Мікроконтролери» та «Сенсори і виконавчі механізми».

Створення такої інноваційної лабораторії (інакше – лабораторії ІоТ) стало можливим завдяки спонсорській підтримці ІТ-компаній, які є учасниками Львівського ІТ-Кластеру. Йдеться, насамперед, про SoftServe в особі її президента Тараса Кицмея, а також PlVision, Ciklum, Cypress, N-iX, Eleks, Sombra, KindGeek, Vakoms, V.I.Tech, Lohika, GlobalLogic, Intellias, Conscensia, Perfectial, Vector Software.

Як зазначив під час відкриття нової лабораторії завідувач кафедри професор Адріан Наконечний, представникам всіх перелічених компаній на найближчому засіданні Вченої ради ректор Львівської політехніки Юрій Бобало вручить окремі подяки.

Проректор з науково-педагогічної роботи Львівської політехніки професор Дмитро Федасюк, звертаючись до присутніх від імені ректора, наголосив: «Співпраця з ІТ-Кластером у нас розпочалася давно. Адже 10 років тому ми підписали меморандум про співпрацю. Вже тоді компанії, вони ж – майбутні працедавці випускників-політехніків, звернули увагу, що ІТ-фахівці, котрих ми готуємо, недостатньо володіють англійською мовою. Тому початковий проект був спрямований на поліпшення знань з цієї мови. Згодом були відкриті лабораторії програмного забезпечення, лабораторія програмування мобільних платформ. Згодом ІТ-Кластер взявся за ще одну серйозну і важливу річ – створення освітньої програми «Інтернет речей». Адже нині маємо все більше бажаючих навчатися за цією спеціальністю. Минулого ж року на ІТ-спеціальності до нас вступило майже тисячу студентів. Відтак щиро дякую представникам керівникам компаній та ІТ-Кластеру за допомогу. Вірю, що спільно ми отримаємо хороші результати».

За словами Степана Веселовського, СЕО Львівського ІТ-Кластеру, у перспективі в межах програми ІоТ сторони згаданої угоди планують також облаштувати ще одну лабораторію, призначену для продукування розумних пристроїв, починаючи з їхнього проектування і завершуючи готовими прототипами, складеними з деталей, надрукованими за допомогою 3D-принтера. Отож, студенти цієї унікальної програми відтепер матимуть змогу не лише вивчати нові та прогресивні предмети і технології, а й на практиці опановувати основи Інтернет речей. А започаткована лабораторія – справді, вартісне досягнення Кластеру, адже таких практично немає у вітчизняних  університетах. Місцевим ІТ-компаніям також важлива якісна зміна освіти та інвестиції в майбутнє покоління ІТ-професіоналів, тому це точно буде не єдина лабораторія, яка з’явилась тут завдяки спільним зусиллям.

Привітав присутніх і заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко: «ІТ-Кластер робить дуже мудро, інвестуючи в нові технології та інвестуючи в людей. Маємо сильних лідерів, які це просувають. Тому висловлюю велику повагу і пошану колегам із Львівської політехніки та ІТ-Кластеру. Думаю, що через певний час, коли ми будемо ще раз тут зустрічатися, ця та інші кімнати будуть наповнені різними розумними винаходами».

Матеріал підготував Ігор Галущак, прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

Фото – Йосипа Марухняка

Немає коментарів

Схожі статті:

Від Інтернету людини до Інтернету речей (фото) Від Інтернету людини до Інтернету речей (фото) Опубліковано: Середа, 07 березня 2018 Цікавий захід у нинішній канікулярний період для майбутніх абітурієнтів провела в головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» кафедра комп'ютеризованих систем автоматики Інституту комп'ютерних технологій, автоматики та метрології. Тут відбувся День відкритих дверей, присвячений...

Переглядів: 571 Коментарів: 0

Вища освіта

У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno Опубліковано: Середа, 30 жовтня 2019 На базі Львівської політехніки відкрили сучасну технологічну лабораторію Tech LabInno. Лабораторія покликана стати централізованим місцем інновацій для навчання, обміну досвідом у реалізації стартапів, створення умов прототипування та нових винаходів, яке працює у форматі FabLab. Участь у заході взяв...

Переглядів: 628 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook