Період публікації:

від

до

Категорія:

Україна - Азербайджан під одним небом (Мостиська ОТГ)

Опубліковано: Середа, 28 березня 2018 

min
max

 Україна - Азербайджан під одним небом
Відділ освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівської області в особі очільника освіти Чернеги Валентини Григорівни приймала делегацію із Азербайджану. 
Програма перебування іноземної делегації на українській землі передбачала зустріч з педагогічними працівниками, а саме: міжнародний обмін досвідом роботи вчителів України та Азербайджану. 
Освітяни Мостиської об’єднаної територіальної громади на високому рівні приймали педагогів із Азербайджану. Начальник освіти Валентина Чернега презентувала заклади Мостиської об’єднаної територіальної громади.
Відвідали Мостиський ЗЗСО №3 I-III ступенів, де гості мали можливість ознайомитися із життям шкільної родини. Учні зустріли педагогів Азербайджану урочистим танцем «Полонез», піснею, словом. Директор школи Тетерич Тереза Станіславівна поділилася надбанням педагогічного колективу.
Дорогою до села Пнікут заступник начальника Відділу ОКТМС Мостиської міської ради Надія Мирославівна Гнатовська провела екскурсію містом та селами Крисовичі, Нагірне, Буховичі, Пнікут. Надія розповіла про те, що перша письмова згадка про Мостиська відноситься до 1392 р. У 1404 році місту надали Магдебурзьке право. Це одна з найпоширеніших правових систем міського самоврядування в Центральній Європі у часи Середньовіччя, право організовувати в містах самоврядні громади (війтівства) з автономними судово-адміністративними інституціями. 
Село Нагірне засноване в середині IX століття. До 1945 року село носило назву Пакість. Перша згадка про Пнікут (стара назва — Пнікольт) датується 1359 р. У селі збудовано 5 дитячих будинків сімейного типу «Містечко мрій», де проживають з батьками – вихователями 38 дітей – сиріт, дітей, батьки котрих позбавлені батьківського піклування.
Проїжджаючи селами Крисо́вичі, Нагірне, Буховичі гості насолоджувались чудовими краєвидами Мостищини. Цікавило делегацію густота населення, форма господарювання на території ОТГ, які сільськогосподарські культури вирощуються, яка ситуація із розвитком тваринництва. 
У Пнікутському НВК керівник І.Д.Гоян радо вітав поважних гостей - освітян Республіки Азербайджан .
Учні в національних костюмах України та Польщі щиро привітали дорогих гостей пишним українським короваєм . 
Гості побували на занятті молодшої групи дошкільного закладу освіти. Іван Дмитрович Гоян презентував присутнім роботу навчально- виховного комплексу. 
Побувала делегація Азербайджану на міському стадіоні Мостиська. Відкрили Міжнародний турнір з міні-футболу, присвячений пам'яті Героїв Майдану, серед учнів 2003-2004 р.н.
Привітали учасників змагань Валентина Григорівна Чернега – начальник відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради та секретар Республіканської Ради освіти Азербайджану Боюкага Мікаіллі, який вже вдруге побував на спортивному святі футболу в Мостиській ДЮСШ, описавши першу зустріч, яка справила на нього враження, у книзі “Під одним небом” яку урочисто вручив директору ДЮСШ Євгену Склярову.
Віддали шану полеглим Героям Революції Гідності на площі Героям Небесної Сотні.
Відвідали історико-краєзнавчий музей Мостищини.
У Мостиському ОЗ «Мостиський ЗЗСО №1I-III ступенів» керівництво (Сидорак М.М.) представило на високому рівні креативність педагогічного колективу.
Учителем початкових класів Лесько М.М. у 3-В класі проведено інтегрований урок (НУШ) з читання та трудового навчання “Сторінками Святого Письма”.
Під час уроку школярі вміло відтворили народні традиції, пов’язані з Великодніми святами.
Вчителька майстерно поєднала традиційні та інноваційні форми та методи роботи.
Діти на уроці складали сенкани, ліпили “Пасхальні мозаїки”, наповнювали лепбуки цікавими фактами. На високому рівні презентувала Нову українську школу. 
Прощаючись з присутніми, третьокласники подарували гостям сувеніри та Великодні пасочки. 
Цікавий, захоплюючий інтегрований урок (НУШ) з природознавства та навчання грамоти пройшов у першому 1-Б класі (класний керівник Гусяк О.Б.) в ОЗ «Мостиській ЗЗСО №1 І-ІІІ ступенів» на тему «Який цікавий мій рідний край!»
На уроці вчитель використала різноманітні форми та методи розвитку критичного мислення: «Асоціативний кущ», «Дерево рішень», «Деформовані речення». У формі гри педагог закріпила вивчену букву «щ», використовуючи цікаві мовні завдання, пов’язані з темою уроку.
Працюючи в парах, групах першокласники з цікавістю на основі українських народних казок вивчили народні традиції, звичаї рідного краю.
На базі школи комплексного виховання дітей дошкільного віку «Паросток» Мостиського БДЮТ був проведений захід «Радісно співаємо, весну зустрічаємо»- керівник З.І.Калита.
Ганна Ізидорівна Андраш, методист Відділу ОКТМС, відзначила, що керівник гуртка поглибила знання про українські народні обряди та звичаї; формувала культуру почуттів; розвивала спостережливість, мовленнєві здібності, кмітливість і спритність через ігри, забавлянки, заклички, весняні хороводи, відгадування загадок. 
Окрім відвіданих уроків, друзі з Азербайджану побували у шкільному народознавчому музеї «Світлиця». Хлібом-сіллю зустрів їх директор освітнього закладу Сидорак М.М. з учнями 3-А класу (класний керівник Сокульська В.І.). Гості оглянули музейні експонати, послухали у виконанні учнів «Заповіт» Т.Г.Шевченка, продекламований трьома мовами: українською, англійською та азербайджанською. Приємне враження отримали вони і від виставки дитячих робіт, яку оглянули у вестибюлі школи.
Делегація була приємно вражена розвитком, вміннями, творчими здібностями учнів, гуртківців.
Адже професійний рівень учителів на сучасному етапі високий.
У другій половині дня відбулася Міжнародна науково-практична конференція, у якій брали участь представники України, Польщі (Перемишльський повіт) та Азербайджану у Твіржанському НВК (Мостиської міської ради Львівської області). 
Чернега Валентина Григорівна, начальник відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівської області презентувала розвиток освітнього процесу в громаді «Освіторія Мостиської ОТГ: менеджмент, генерування та реалізація реформ НУШ. 
Очільник освіти зазначила, що на сьогоднішній день заклади загальної середньої освіти зробили значний крок уперед до втілення європейського підходу в процесі навчання, вони зорієнтовані на формування особистості, щоб діти отримали здатність на практиці ці знання реалізовувати. Особливо підкреслила, що всі часи освіти України актуальною і значущою для сучасного вчителя є спадщина корифея української педагогіки, гуманіста, знавця дитячих і учительських сердець, практика, який досконало володів засадничими ідеями ефективної організації освітнього простору В.О. Сухомлинського.
Підкреслила, що сучасний учитель поєднує в собі дві спеціальності: він є фахівцем не лише з предмета, який викладає, а ще й педагогом-вихователем. Навчаючи, він передає учням не тільки знання, а й прищеплює їм гуманні ідеали, пробуджує потребу до суспільно корисної діяльності, виховує активну життєву позицію. 
Учитель поєднує в собі майстерність педагога і вихователя.
Результатом реалізації Національної стратегії розвитку освіти є підготовка та виховання педагогічних кадрів на засадах безальтернативності інноваційних підходів до організації навчання та удосконалення підсистем освіти, дитиноцентризму, власного безперервного професійного та творчого зростання.
Зміст освіти надзвичайно специфічний для кожної країни. Тому, не можна просто взяти як будь-який інший зміст, потрібно випрацювати свій.
Сьогоднішня реальність вимагає від людини неперервного вдосконалення і навчання.
Отож пріоритетом Нової української школи - навчання протягом усього життя та усвідомлення, що навчання не закінчується за шкільними стінами, а триває і в дорослому житті.
Валентина Григорівна наголосила, що такі міжнародні зв’язки – це джерело для поширення педагогічного досвіду між Україною та Азербайджаном. 
Директор НВК Книшик С.І. гостинно та радо вітала поважних дорогих гостей у складі делегації освітян Польщі, Азербайджану . Під час виступу Світлана Іванівна наголосила, що тісна співпраця з Польщею (Перемишльським повітом) триває вже понад десять років, а віднедавна до неї приєднався й Азербайджан. Як зазначила креативний директор, ці три країни в стадії реформування освіти, тому багато спільних точок дотику вже віднайдено. Зокрема, цілями освітнього процесу є орієнтація на європейські цінності, виховання культурно-освіченого, свідомого громадянина - патріота, готового до самореалізації та здатності національно-культурні, духовні надбання свого народу представити на міжнародній арені. Важливим є налагодження діалогу не лише між освітянами різних країн, а й між дітьми, і в перспективі майбутнього повинна бути організація таких зустрічей саме між учнями. А для реалізації такого задуму значну увагу треба приділити вивченню іноземної (англійської ) мови, щоб діти різних національностей могли без проблем розуміти один одного.
Методист Відділу ОКТМС Марія Бішко презентувала педагогічні ідеї відомого українського дидактика В.Сухомлинського та їх втілення у школах Мостиської ОТГ. Адже Україна має своїх педагогів, педагогів-практиків. «Школа стає справжнім осередком культури лише тоді, коли в ній панують чотири культи: культ Батьківщини, культ людини, культ книжки і культ рідного слова», - писав В.О.Сухомлинський. 
Учні Твіржанського НВК під керівництвом учителя української мови та літератури Феник М.М. показали гостям захід, присвячений вшануванню пам’яті Пророка української нації Т.Г.Шевченка, продемонструвавши українську культурну спадщину, духовні цінності, пісенні традиції, якими Україна славиться в цілому світі.
Мартин М.А., методист Відділу ОКТМ, депутат Мостиської міської ради висловила, що реформа освіти України йде у правильному напрямку. Надається самостійність і незалежність учасникам освітнього процесу під час провадження педагогічної діяльності. Кожен має право на якісну і доступну освіту. Даний взаємообмін педагогів потрібен, тому що підвищує професійну компетентність учителів .
Плюта В.М., директор Годинівського ЗЗСО I-II ступенів, поділився досвідом роботи як керівник закладу. Нова українська школа – це наша спільна реформа, і тільки у співпраці ми досягаємо результатів. Саме керівник, насамперед директор школи, веде колектив до змін. 
У рамках роботи конференції відбулася презентація книги «Під одним небом» Боюкага Мікаіллі, в котру автор вмістив матеріали про українську культуру, мистецтво, освіту, архітектуру, національно-духовні цінності, традиції та звичаї українців, які живуть на заході нашої країни. 
Джерелом інформації для написання книги були власні враження автора від подорожей Західною Україною. Дана книга об’єднає народи “під одним небом» і стане фундаментом в освітньому середовищі.
Педагоги із Азербайджану також поділилися своїм досвідом роботи.
На зустрічі панувала атмосфера доброзичливості, взаємоповаги та взаєморозуміння. 
У процесі роботи конференції всі присутні мали можливість висловити свої думки, бачення стосовно освітнього простору. 
Делегацію супроводжувала керівник освітнього порталу Львівщини Ольга Парчевська.
В.О. Сухомлинський писав:"Працю вчителя ні з чим не можна ні порівняти, ні зіставити. Ткач уже через годину бачить плоди своїх турбот. Сталевар через кілька годин радіє з вогненного потоку металу — це вершина його мрії; орач, сіяч, хлібороб через кілька місяців милується колосками і жменею зерна, вирощеного на полі... А вчителеві треба працювати роки і роки, щоб побачити предмет свого творіння; буває минають десятиріччя, і ледве-ледве починає позначатися те, що ти замислив; нікого так часто не відвідує почуття незадоволення, як учителя; ні в якому ділі помилки і невдачі не приведуть до таких тяжких наслідків, як в учительському. Учитель зобов'язаний перед суспільством, перед твоїми батьками працювати тільки добре; кожна крихта твоєї людської краси — це його безсонні ночі, сивина, неповоротні хвилини його особистого щастя — так, учителеві часто буває ніколи подумати про себе, бо він змушений думати про інших, і це для нього не самопожертва, не покірливе підкорення долі, а справжнє щастя особистого життя".
Пам'ятаймо: учитель творить Людину. Ці мудрі й ваговиті слова можна сказати тільки про матір і батька.

Немає коментарів

Схожі статті:

Педагогічні читання (фото) Педагогічні читання (фото) Опубліковано: Четвер, 16 січня 2020 13 січня 2020 року в КЗ ЛОР «Львівська загальноосвітня санаторна школа-інтернат №1 І-ІІІ ст. імені Б.-І. Антонича»  відбулися Педагогічні читання, присвячені 297-річниц від дня народження відомого мислителя, філософа, народного просвітителя Григорія Сковороди на тему: «Світ ловив мене та не впіймав». Кожен...

Переглядів: 998 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

У жовтні педагоги вперше складатимуть незалежне тестування професійних компетенцій, - Лариса Середяк У жовтні педагоги вперше складатимуть незалежне тестування професійних компетенцій, - Лариса Середяк Опубліковано: Вівторок, 01 жовтня 2019 Незалежне тестування професійних компетентностей учителів, які цього року є учасниками експерименту з сертифікації педагогічних працівників, відбудеться 31 жовтня. Про це під час брифінгу розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. «Усього учасникам...

Переглядів: 473 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook