Період публікації:

від

до

Категорія:

Сьогодні – маленькі дослідники, завтра – відомі науковці !

Опубліковано: П`ятниця, 13 квітня 2018 

min
max

11 квітня ц.р. КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» провів обласний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник».

Сучасне бачення навчання та виховання передбачає переорієнтацію уваги з «інформативного» впливу на виховання та навчання, опираючись на активність самого учня в пізнавальній, зображувальній, мовленнєвій, конструктивній та трудовій діяльності. Особливу увагу необхідно приділити учням молодшого шкільного віку, коли закладається фундамент світогляду дитини, її поведінки, відношення до навколишнього середовища.

Залучення школярів до дослідницько-експериментальної роботи із природознавства має, насамперед, навчальний характер. У процесі такої діяльності поглиблюються знання, розвивається спостережливість, уміння аналізувати, напрацьовується дослідницький підхід до розв’язання екологічних проблем. Діти вчаться працювати в колективі, розділяти відповідальність, аналізувати отримані результати, формуються навички аналітичного сприйняття інформації та здатність до адекватної самооцінки.

Конкурс «Юний дослідник» проводився у два тури (заочний та очний)  з номінацій: “Я і природа”, “Рослини навколо нас”, “Тваринний світ”, “Охорона здоров’я”, “Народознавство та краєзнавство”.

На заочний (відбірковий) тур конкурсу було подано сорок чотири роботи школярів 4-6 класів закладів загальної середньої та позашкільної освіти  із 9 районів області та міст Борислава, Самбора, Червонограда, Львова. Тридцять  дві роботи дослідницького характеру були допущені до захисту на очному (фінальному) етапі.

Найбільш цікавими і змістовними були експериментально-дослідницькі роботи юних дослідників Бродівського, Городоцького, Жовківського, Пустомитівського, Сокальського районів та міста Львова.

Коло питань, що були охоплені юними дослідниками області досить широке: вивчення флори і фауни своєї місцевості, дослідження шляхів поліпшення та збереження власного здоров’я, вивчення історії та традицій українського народу, вирішення проблем зменшення та утилізації побутових відходів тощо. Окрім цього, захищаючи свої роботи, діти проявили себе як талановиті поети, художники, оратори, народні умільці.

Оцінювало дослідницькі проекти учнів компетентне журі, у складі якого були: А.-Т.В.Башта, старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук, голова журі, С.В.Сосновська, молодший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук, методист методичного кабінету відділу освіти Бродівської райдержадміністрації, заступники директора з навчально-виховної та навчально-методичної роботи КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ», методист Червоноградського ЕНЦУМ та вчителі біології.

За висновками журі конкурсу  переможцями стали:

в номінації «Я і природа» - Дячок Вероніка та Лучині Олеся, учениці Вишнянської ЗОШ І-ІІ ступенів Городоцького району (керівник – вчитель початкових класів Цигилик Л.С.) ;
в номінації «Рослини навколо нас» - Кулька Ілона, учениця 6 класу Бродівської СЗОШ №2 (керівник – вчитель географії Ковальчук М.І.) ;
 в номінації «Тваринний світ» - Дутчак Олександр, учень 6 класу Бродівської гімназії ім..І.Труша ((керівники – методисти методичного кабінету відділу освіти Бродівської райдержадміністрації Шушкевич Н.Д., Дутчак І.Й.);
 в номінації «Народознавство та краєзнавство» - Пац Іван, учень 4 класу Любельської ЗОШ І-ІІІ ступеня Жовківського району (керівник – вчитель початкових класів Пац Т.І.);
 в номінації «Охорона здоров’я» - Банах Анастасія та Манюк Юлія, учениці 6 класу Заболотцівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бродівського району (керівник- вчитель хімії Цімарно М.П.).

         Переможці та учасники очного етапу конкурсу нагороджені  дипломами департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації та призами. Керівники дитячих експериментально-дослідницьких проектів за організацію та проведення дослідницько-експериментальної роботи з природознавства, належну підготовку школярів до обласного етапу Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» відзначені подяками департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

         Роботи переможців будуть надіслані до оргкомітету Всеукраїнського  конкурсу  дослідницько-експериментальних  робіт з природознавства «Юний дослідник» для участі у  відбірковому (заочному) етапі.  22-24 травня 2018 року на базі Національного еколого-натуралістичного центру (м.Київ) відбудеться ІІ (фінальний,очний) етап конкурсу.

Сподіваємося, що для школярів області конкурс «Юний дослідник»  є першою сходинкою до справжнього наукового дослідництва в галузі природничих наук та охорони довкілля.

Немає коментарів

Схожі статті:

Метелик - німий шедевр природи Метелик - німий шедевр природи Опубліковано: Понеділок, 16 березня 2020 Відбувся обласний етап ХІІІ Міжнародного екологічного конкурсу. Цьогорічна тема конкурсу «Метелики – німий шедевр природи». Конкурс проходив у восьми номінаціях -«Якби не було метеликів, то поети їх вигадали би» - вірш або пісня; -«Одягнена метеликом» - ручні вироби: прикраси або аксесуари (кулон /сережки...

Переглядів: 2673 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Обласний конкурс «Природа навколо нас» Обласний конкурс «Природа навколо нас» Опубліковано: Четвер, 11 травня 2017        Щорічно КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» відзначає Міжнародний день захисту дітей та Всесвітньій день охорони навколишнього середовища.        З нагоди цих знаменних дат та з метою формування в учнівської молоді екологічної культури, розширення...

Переглядів: 629 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook