Період публікації:

від

до

Категорія:

Краєзнавча екскурсія учнів ДНЗ «ЛВПХУ» до Старосільського замку

Опубліковано: П`ятниця, 01 Червня 2018 

min
max

Нещодавно учні групи №303 за професією «Флорист, МЕХОР» (кл. керівник Нестерук Л.І.), група №204 за професією «Реставратор виробів з дерева, столяр» (кл. керівник Сокіл Л.С.), група №202 за професією «Флорист, живописець» (кл. керівник Вовк Х.І.) та батьки учнів групи №204 (Кулинська Мар’яна, Кулинський Павло, Прус Оксана, Чудяк Уляна) побували у Старосільському замку.

Відомо з історії, що замок у Страрому Селі Пустомитівського району Львівської області дійсно є однією з найбільших фортифікаційних споруд України.

Метою проведення екскурсії було сприяння популяризації історії рідного краю та стимулювання учнів до пізнаннея рідного краю через пошук інформаційних матеріалів про рідну Львівщину, що сприятиме вихованню в учнів любові до рідної землі, Батьківщини.

На підготовчому етапі з учнями було проведено вступну бесіду, інструктаж, щодо проведення заходу, який складається з пізнавальної бесіди – виховної години та екскурсії до замку, враховано побажання учнів, щодо бесіди та краєзнавчої екскурсії.

Учні підібрали інформаційні матеріали та ілюстрації, відеоролики про Старосільський замок для проведення бесіди та записали їх на електронних носіях.

Розпочинаючи бесіду про Старосільський замок керівник гуртка «Національно-патріотичного виховання» ДНЗ «ЛВПХУ» Сокіл Л.С. наголосила, що у Старосільського замку дуже давня цікава історія. Адже фортеця дотепер вражає нас своїми масштабами та величчю. Ця пам’ятка оборонної архітектури XVI-XVII ст. будувалась для захисту від татар південно-східних шляхів до Львова. Учні групи №204, члени гуртка «Національно-патріотичного виховання» продовжували розповідати про давню історію замку, його падіння під час чергового набігу татар у 1498 р. замок було спалено (стіни були дерев’яними а містечко зруйновано) та відродження уже в камені у 1584 р.

Наступна грунтовна реконструкція замку відбулась у 1642 р. завдяки Владиславу – правнуку князя Констянтина Острозького. Він розширив площу споруди до 2-х гектарів, а фортецю оточили глибоким ровом і валами.

Проте ще недобудовані стіни замку в 1648 р. були зруйновані козацькими військами Богдана Хмельницького під час Визвольної війни, - продовжували розповідати учні. Замок у 1654 р. було відбудовано, і настільки потужно, що він витримав облогу козаків та великої турецької армії в 1672 р. Розповіді учнів супроводжувались ілюстраціями на екрані.

На замковому подвір’ї розташувалася каплиця, палац та господарські приміщення.

На початку XVIII ст. Страсе Село разом із замком стає власністю Адама Миколи Сенявського. У 1731 р. його єдина дочка Марія Софія вийла заміж за князя Августа Олександра Чарториського, до якого перейшов і старосільський замок. З 1809 р. Старосільський замок переходить до родичів Чарторийських-Потоцьких, - розповідав далі учень групи №204, житель Старого Села Кулинський Ростислав. Фортеця мало цікавила власників і поступово занепала. На території замку влаштовують пивоварню, склади для збіжжя. У наступні роки в замку ніхто не жив. І він поступово руйнувався під плином часу та від людських рук (окремі будівлі розбирали на будівельні матеріали). Останнім власником твердині до вересня 1939 р. був граф Альфред Потоцький.

В наступні роки  реконструкція Старосільського замку так і не була проведена. Фортифікаційна споруда до тепер вражає своєю величчю та масштабами незважаючи на занедбаний стан... Прикро, що ми не зуміли зберегти для нащадків Старосільський замок...

Учні впродовж бесіди – виховнрої години дивились наступні відео ролики: «Старе Село (Пустомитівськи район)», «Подорож по Старому Селу», «Старе Село на Львівщині».

Підсумовуючи бесіду Любов Степанівна подякувала учням за змістовні та цікаві виступи, які збагатили їх знання про рідну Львівщину та зауважила, що такі виступи учнів доводять, що молодь має творчий потенціал, який допоможе їм ефективно та якісно опанувати навчальні предмети.

Класний керівник групи №204 Сокіл Л.С. вислова надію на те, що Старосільський замок буде таки реставровано, виведено з аварійного стану та збережено для нащадків. Адже він є однією із небагатьох пам’яток оборонної архітектури Львівщини XVI-XVII ст.

А потім учні разом з батьками та кл. керівниками поїхали на краєзнавчу екскурсію до Старосільськог замку. Їдучи в потязі, що проїжджає повз замок, ми захоплювались його красою. Прикро, але замок стоїть осторонь туристичних маршрутів. І туристи навідуються до замку зрідка.

Старе Село зустріло нас гарною погодою, мальовничими пейзажами, взірцевими дорогами. Старе Село – це одне із сіл Львівщини, де сьогодні буяє життя, лунає дитячий сміх, а враження і відчуття такі, наче ми перебували в елітному передмісті Львова.

Учні ознайомились із фортифікаційною спорудою, яка є найбільшою в Україні та відчули дух її історичного минулого, велич та масштаби, адже площа замку біля 2-х гектарів. Все, що вціліло від замку – це масивні кріпосні стіни завширшки близько 2-х метрів і заввишки близько 15 м., які укріплені контрфорсами, і три вежі (у минулому їх було 6). Дуже прикро, - звернулась до присутніх п. Мар’яна, що у фортеці такий занедбаний стан, але учні пригадували історію її створення... Присутні почули від п. Мар’яни і п. Павла Кулинських, батьків учня групи №204 Ростислава Кулинського (місцевих жителів), цікаві історії та легенди про замок. Зокрема, завдяки чому башти «дожили» до нашого часу розповідає наступна легенда, яку присутнім розповіла п. Мар’яна. При споруджені стін Старосільського замку в будівельний розчин додавали яйця та молоко. Такий собі органічний клей, що скріплював не гірше сучасного цементу. А може і краще, - додав п. Павло. Ще одну легенду про замок нам розповіла сім’я Кулинських. Один із шляхтичів міста за свої провини був засуджений до смертної кари. Але можновладці дали бідоласі ще один шанс: зможе привезти віз яєць для будови так щоб жодне не розбилося – тоді судді подумають чи варто його голову відділяти від тіла. А розіб’є хоч одне яйце – то стратять. Шляхтич привіз всі яйця цілими... Перед тим їх зваривши. Проте люди не оцінили вигадки..., - розповідала п. Мар’яна.

У жовтні 2010 р. було прийнято рішення про передачу Старосільського замку в концесію на 49 років. Місцеві жителі мали надію, що концесіонер виведе замок з аварійного стану та відкриє тут згідно плану пізнавально-мистецький центр з художніми, творчими майстернями та закладами громадського харчування. Але уже у 2013 р. держава ініціювала судовий процес щодо розірвання угоди, оскільки нічого з обіцяного не було навіть розпочато. На жаль, як бачите, - звернулась п. Мар’яна до присутніх, - з кожним роком замок руйнують дощ та вітри. А на внутрішньому дворі фортеці, який заріс травою та пустує паслись коні. Цей двір поступово перетворюється на чудове пасовище для домашньої худоби, - з болем у голосі продовжував п. Кулинський.

Сім’я Кулинських, які і всі місцеві жителі мають надію на те, що Старосільський замок буде таки реставровано та збережено для нащадків... Адже замок є окрасою краю та буде приваблювати туристів з усієї України і туристичні маршрути не будуть проходити осторонь, а сприятимуть економічному розвитку їхньої малої Батьківщини – Старого Села.  

Саме завдяки таким пізнавальним бесідам та краєзнавчим екскурсіям в учнівської молоді формується власне розуміння та відчуття справжньої атмосфери українського села, почуття гордості за нашу рідну землю, таку мальовничу та багату на історичні пам’ятки.

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Тиждень права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва Опубліковано: Понеділок, 16 грудня 2019  9 - 13 грудня  в  рамках  Всеукраїнського тижня права у Львівському ВПУ дизайну та будівництва проведені заходи, спрямовані на формування в учнів активної життєвої позиції щодо реалізації своїх прав. 10-11 грудня відбулися зустрічі учнів із співробітником Головного територіального управління юстиції...

Переглядів: 810 Коментарів: 0

Профтехосвіта

Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Семінар із складання пічок за участю ДНЗ «Ставропігійське ВПУ м. Львова» та Золочівського професійного ліцею Опубліковано: Четвер, 18 жовтня 2018 17 жовтня 2018 року ГС Асоціація будівельників «Будіндустрія» разом із німецькою компанією «Вольфсхойер» організували семінар із складання пічок від Олени Бистрової, за участі німецького спеціаліста Даніела Райцінгера на тему: «Технологія складання хлібопічок з шамотних плит». У семінарі взяли участь...

Переглядів: 642 Коментарів: 0

Профтехосвіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook