Період публікації:

від

до

Категорія:

Студенти Львівського кооперативного коледжу економіки і права відвідали Музей історії пожежної безпеки (фото)

Опубліковано: Понеділок, 11 Червня 2018 

min
max

Викладачами циклової комісії підприємництва та біржової діяльності Львівського кооперативного коледжу економіки і права Лідією Марчишин та Наталією Кутною було організовано та проведено навчально-практичну екскурсію у Музей історії пожежної безпеки у Львові для студентів коледжу.

Мета заходу – допомогти молодим фахівцям закріпити отримані під час навчання знання, усвідомити важливість питань безпеки життєдіяльності, зміцнити і поглибити відчуття особистої відповідальності за своє життя та оточуючих людей.

Студенти коледжу відвідали Управління пожежної безпеки у Львівській області, в якому працює пожежно-технічна виставка. У музеї студенти ознайомилися з технічними засобами пожежогасіння. У виставкових залах побачили чимало цікавої та повчальної інформації. Експозиція пожежно-технічної виставки, розміщена в трьох залах, знайомить з історією пожежної справи, а зразки старовинної та сучасної спеціальної техніки дають змогу прослідкувати за розвитком пожежно-рятувальної служби Львівщини з сивої давнини до сьогодні. Представлено багато чудових макетів пожежних автівок різних часів. Другий зал присвячений безпосередньо бойовим будням працівників МНС, це і світлини, макети подолання вогняної та водної стихій, знешкодження снарядів тощо. Студентам було показано карту області, де позначено зони ризику та наявні пожежні частини. Студентам запам’яталась скульптура покровителя усіх пожежників – святого Флоріана, яка прикрашає споруду пожежної частини. Під час проведення навчальної екскурсії, студенти отримали цікаву інформацію від працівників музею:

«Власне кажучи, вся історія Львова – це історія пожеж. Навіть одна з перших згадок про наше місто у 1256 році пов’язана з пожежею, щоправда у далекому Холмі. Протягом своєї історії Львів двічі повністю вигоряв: у 1381 та 1527 роках, загалом у місті зареєстровано 20 великих пожеж, коли вогонь знищував цілі квартали міської забудови. Ну а число малих, так би мовити, пожеж ніхто і не рахував. Аби успішніше боротись із пожежами, магістрат влаштував спостережний пункт на вежі ратуші – там постійно перебував спостерігач, який мав у своєму розпорядженні помічника. Місто було поділено на 6 зон – кожній зоні відповідало певне число ударів поспіль – таким чином городяни дізнавались, на якій саме дільниці горить. Ну і треба враховувати, що тодішнє місто було зовсім невелике – приблизно 800 кроків на 800.

Однак лише у 1849 році, після бурхливої «Весни народів», магістрат вирішив таки заснувати професійну пожежну охорону. Важлива особливість – тодішні пожежники не мали права одружуватись, оскільки їхня служба прирівнювалась до військової.

Втім досконалих засобів до боротьби з вогнем перші професійні пожежники не мали. Власне, це добре показує експозиція музею, точніше центральний експонат залу історії пожежництва – лінійний хід. Якщо точніше – це була бричка, запряжена парою коней, а її екіпаж становив фірман та один пожежний. На їх «озброєнні» була помпа, пожежники мали спеціальний ріжок, в який сурмили, аби перехожі давали їм дорогу. Одразу за цим екіпажем їхав наступний, в якому була бочка з водою обсягом аж… 200 літрів. Звісно, цього було недостатньо для гасіння більш-менш серйозних пожеж. Однак наші предки таки добре розуміли, що така служба, як пожежна, мусить діяти разом із медичною, тому одночасно з пожежниками було засновано і службу швидкої медичної допомоги – на пожежі вони виїжджали разом. Попри примітивність перших пожежних екіпажів, використовували їх доволі довго – останні коні, яких використовували для таких виїздів, продали аж у 1930 році. У музеї можна побачити портрети керівників структури різних періодів – австрійського, польського, совіцького та українського. Серед цікавих експонатів музею – макети пожежних автомобілів, які використовувались у Львові в різні роки. Один із перших таких автомобілів виробництва німецької фірми Магірус – вона спеціалізується на виробництві пожежної техніки. Найцікавіше, що цей автомобіль був на гусеничному ходу. Справа у тому, що тоді в зону обслуговування львівських пожежників входили приміські села, куди колісна техніка не завжди могла добратись. Музей пожежної техніки цікавий тим, що тут не лише показують історію пожежництва, а й вчать, як цьому запобігти чи порятуватись і як поводитись у критичних ситуаціях».

Студенти залишилися задоволеними навчальною екскурсією т вдячні теплим прийомом працівників музею і цікавими розповідями.

Матеріал підготував Михайло Голубка, прес-секретар з роботи зі ЗМІ та зв’язків із громадськістю Львівського кооперативного коледжу економіки і права

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулося засідання педагогічної ради У Львівському кооперативному коледжі економіки і права відбулося засідання педагогічної ради Опубліковано: П`ятниця, 28 лютого 2020 В роботі педагогічної ради взяли участь адміністрація та викладачі коледжу, голови циклових комісій, голова об’єднаного профкому, методист Ради директорів фахової передвищої освіти Львівської області Тарасюк І.В. На педагогічній раді було розглянуто та обговорено низку важливих питань, зокрема: «Організаційно-педагогічні...

Переглядів: 764 Коментарів: 0

Вища освіта

У Львівському кооперативному коледжі економіки і права вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні У Львівському кооперативному коледжі економіки і права вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні Опубліковано: Середа, 26 лютого 2020 П'ятий рік поспіль Україна 20 лютого вшановує Героїв Революції Гідності – учасників Євромайдану та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні. У Львівському кооперативному коледжі економіки і права було проведено виховний захід, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні, які змінили історію України ціною свого...

Переглядів: 695 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook