Період публікації:

від

до

Категорія:

У ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» практикують підготовку кадрів з елементами дуальної форми навчання

Опубліковано: Четвер, 02 серпня 2018 

min
max

План роботи ДНЗ «Львівське вище професійне художнє училище» на 2017-2018 н.р., спрямований на покращення якості професійної підготовки кадрів, підвищення її ефективності та на створення умов для самореалізації і саморозвитку особистості, піднесення її творчого рівня з урахуванням вимог сучасного ринку праці, специфіки регіону.

Виробниче навчання та виробнича практика – це одні із основних елементів, які сприяють вирішенню перелічених завдань.

Нещодавно у ДНЗ «Львівське ВПХУ» відбулася бесіда-обговорення  щодо підведення підсумків і аналізу проходження виробничої практики учнями групи №204 за професією «Реставратор виробів з дерева, столяр», впродовж якої учні ділилися враженнями, обмінювались думками, досвідом, який вони отримали під час  проходження виробничої практики (на екрані демонструвались фото з об’єктів виробничої практики).

Метою проведення виробничої практики на столярному підприємстві було поєднання теорії з практикою. Адже, як перед навчальним закладом, так і підприємством ставиться одне спільне завдання – рівень професійної компетенції і підготовки кваліфікованих робітників не повинен поступатися професійному рівню працівників даного підприємства,  окрім того, професійна орієнтація має враховувати особливості даного виробництва.    

Впродовж чотирьох тижнів майбутні майстри столярної справи  здобували практичні навички та підвищували свої професійні вміння під керівництвом висококваліфікованих, досвідчених спеціалістів – практиків. Учні мали змогу спілкуватися з працівниками столярних підприємств і задавати їм всі питання, які виникали впродовж проходження практики та отримували змістовні відповіді. Елементи дуальної форми навчання впроваджувались під час проходження учнями виробничої практики на підприємствах, тобто відбувалось поєднання теоретичного навчання в училищі та виробничої практики на підприємстві, подолання розриву між теорією і практикою, що сприяє підвищенню якості підготовки кваліфікованих кадрів із урахуванням вимог роботодавців. Підвищенню якості підготовки кваліфікованих фахівців училище приділяє надзвичайно велику увагу, зокрема на базі ДНЗ «Львівське ВПХУ» впродовж жовтня 2017 р. було організовано майстер-класи та семінари-практикуми на тему: «Конструювання і виготовлення двополих дверей, зі всіма необхідними конструктивними кресленнями» (фото додаються) та впродовж березня 2018 р. відбувся майстер-клас на тему: «Роботи зі шпонування та інтарсія. Виготовлення шахової дошки 50×50», які проводив для учнів столярно-реставраційного відділення училища менеджер німецько-українського проекту з підготовки за професією «Реставратор виробів з дерева, столяр» (за сприяння Фонду ім. Ебергарда Шьока) Крістоф Юнґганс. (фото додаються) Такі майстер-класи та семінари-практикуми сприяють професійному зростанню учнів столярно-реставраційного відділення училища. 

Проведення виробничої практики на підприємствах допомагає учням краще засвоїти матеріал отриманий у навчальних кабінетах, сприяє кращій підготовці майбутніх кваліфікованих робітників та появі в учнів більш чіткого уявлення про себе, свої здібності та майбутню професію. Бесіда учнів групи №204 по підведенню підсумків виробничої практики пройшла в дусі жвавої дискусії. Майбутні столярі змістовно висвітлювали умови проходження практики та їх особливості на базових підприємстах, ділились власним досвідом, що є одним із перших кроків у професійній діяльності. Також обговорювались можливості подальшого працевлаштування учнів на тих підприємствах де вони проходили практику. Майстер виробничого навчання Яблонський Ю.О. проаналізував виробничу практику і підвів її підсумки, відзначив результативність співпраці навчального закладу з підприємствами, надав мудрі практичні настанови та побажав учням успіхів, творчого натхнення, нових професійних перемог. Класний керівник Сокіл Л.С. наголосила на важливості виробничої практики у навчальному процесі, побажала учням плідної праці, творчих досягнень та надала життєві поради майбутнім столярам.

 

Впродовж бесіди майстер виробничого навчання та класний керівник групи намагалися разом з учнями групи №204 розширити кругозір знань про майбутню професію та кваліфікаційні вимоги до неї. Таке проходження практики дає можливість роботодавцям знайти майбутніх кваліфікованих столярів, а учням училища – ознайомитись з умовами роботи та вимогами до неї на столярних підприємсвах різних форм власності – продовжувала далі Любов Степанівна. Отже,  учні прийшли до висновку,  що основними елементами в роботі столяра є: відповідальність, дисциплінованість, самоосвіта, затребуваність на ринку праці. Адже відповідальні і дисципліновані фахівці професії «Реставратор виробів з дерева, столяр» завжди без проблем знаходять своє місце у столярній фірмі чи на будівельному підприємстві.

А потім відбулося «Свято останнього дзвоника» з нагоди завершення навчального року. На святі до присутніх з промовою звернулась директор ДНЗ «Львівське ВПХУ» Криворучко К.В. Катерина Володимирівна відзначила належний рівень організації виробничої практики з професії «Реставратор виробів з дерева, столяр» і акцентувала увагу на тому, що виробнича практика є невід’ємною складовою навчального процесу для підготовки кваліфікованих робітників, адже чіткі вимоги до сучасного столяра чи реставратора виробів з дерева формуються впродовж тісної співпраці з потенційними роботодавцями. А заступник директора з навчально-виробничої роботи Осипович Л.Я. в своєму виступі звернула увагу присутніх на сучасні вимоги роботодавців до знань та практичних вмінь, навичок майбутніх столярів. Любов Ярославівна акцентувала увагу на необхідності цілісної співпраці бізнесу і професійно-технічних навчальних закладів, адже лише тісна співпраця училища і роботодавців сприятиме підготовці висококваліфікованих спеціалістів, які сьогодні так затребувані на ринку праці. Це сприятиме і підвищенню престижності професійно-технічної освіти.

Приємною несподіванкою було нагородження керівником підприємства ПП «Ющишин» Ющишиним Р.Я. учнів групи №204 Якиміва Дмитра і Малецького Віктора та учнів групи №304 Музики Юрія та Колодія Назарія грошовими преміями та подарунками за високі досягнення у професійній діяльності та запропоновано можливість  подальшого працевлаштування на даному підприємстві (фото додається).

Подібні бесіди-обговорення сприяють всебічному розвитку майбутніх спеціалістів, адже впродовж проходження виробничої практики учні отримали нові знання щодо своєї майбутньої професії. У кожного з них залишились неповторні враження та розуміння актуальності професії столяра на сучасному ринку праці. Така виробнича практика є дуже корисною для учнів, вони краще сприйматимуть теоретичний матеріал який вивчатимуть в навчальних кабінетах та на практичних заняттях. Ця бесіда - аналіз виробничої практики пройшла в діловій атмосфері, надихнула учнів на подальше навчання і самовдосконалення.

 

Матеріал підготувала викладач Сокіл Л.С.

Немає коментарів

Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook