Період публікації:

від

до

Категорія:

Як у Львівській політехніці студенти і викладачі «ековікендували»

Опубліковано: П`ятниця, 21 вересня 2018 

min
max

Завершення минулого робочого тижня у Національному університеті «Львівська політехніка» було ознаменоване неабиякою подією – Ековікендом. Це свято проводиться вже вдруге і стає доброю традицією. Адже екологічна та природоохоронна тематика з року в рік дедалі нагальніше про себе нагадує. Саме тому в університеті приділяють велику увагу цій чи не найважливішій глобальній проблемі сьогодення і активно долучаються до пошуку шляхів її розв’язання.

Розповідає доцент кафедри систем штучного інтелекту Олена Вовк: «Ековікенд виник рік тому завдяки ініціативі студентів та викладачів Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, а також Інституту економіки та менеджменту. Ми вирішили, що не можна допускати, аби у нас ставалися екологічні лиха, подібні до сумновідомої катастрофи дворічної давності, яка трапилась на львівському сміттєзвалищі й забрала життя чотирьох людей. Тому, організовуючи Ековікенд, мали на меті насамперед поширювати та пропагувати серед широкого загалу актуальну природоохоронну інформацію, зокрема щодо сортування побутових відходів, їх переробки і подальшої утилізації. Варто наголосити, що ми вже маємо певні практичні результати такої діяльності. Так, у всіх навчальних корпусах університету встановлені картонні контейнери для відходів з паперу, скла, пластику, якими охоче користуються наші студенти і викладачі. З'явилися подібні ємкості й у наших гуртожитках».

Доцент кафедри економіки та інвестицій Олена Загорецька додала, що у Львівській політехніці проводиться багато семінарів та інших заходів екологічної спрямованості. За її словами, відсортоване на початку сміття потім не потрапляє у загальну яму. Це питання погоджене на рівні міської влади і окремо збирається пластик, окремо скло та папір і також окремо органічні добрива. Господарська частина університету має угоди з відповідними підприємствами, які утилізують відсортовані відходи за призначенням.

На часі – спорудження на Львівщині потужного сміттєпереробного заводу європейського зразка. Науковці Львівської політехніки мають намір долучатись до впровадження цього високотехнологічного процесу. Йдеться, зокрема, про розробку відповідного програмного забезпечення, а також підготовку висококваліфікованих інженерних кадрів хімічної галузі, котрі здатні забезпечити технологічні процеси на цьому заводі.

Цьогорічний Ековікенд був насичений низкою оригінальних і цікавих заходів. Організатори подбали, аби його учасники взяли найактивнішу участь у різноманітних конкурсах і змаганнях, до їх послуг були виступи колективів художньої самодіяльності Народного дому «Просвіта», спортивні розваги. Так, доцент Роман Радейко прочитав для них цікаву лекцію на тему: «Цифрова гігієна в умовах гібридної війни». Як виявляється, у сучасному кіберпросторі також точиться війна, розв'язана російським агресором, який безцеремонно втручається у наш інформаційний простір і використовує його на свою користь. Лектор розповів, як убезпечити себе від кібератак і не допускати забруднення  інформаційного простору, як дотримуватися своєрідної цифрової гігієни, що є важливою складовою екології загалом.

Студенти залюбки побували і на майстер-класі з йоги, який провела Світлана Славіогло, на презентації-зустрічі «Продуктовий геноцид. Вчимося читати етикетку», де присутнім було продемонстровано, як правильно визначати рівень шкідливості тих чи інших продуктів, а не сліпо довіряти яскравій рекламній етикетці.

Матеріал підготував Йосиф Пазяк, прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»

Світлини Йосипа Марухняка

Немає коментарів

Схожі статті:

У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno У Львові на базі навчального закладу відкрили технологічну лабораторію Tech LabInno Опубліковано: Середа, 30 жовтня 2019 На базі Львівської політехніки відкрили сучасну технологічну лабораторію Tech LabInno. Лабораторія покликана стати централізованим місцем інновацій для навчання, обміну досвідом у реалізації стартапів, створення умов прототипування та нових винаходів, яке працює у форматі FabLab. Участь у заході взяв...

Переглядів: 627 Коментарів: 0

Вища освіта

Першокурсниками Національного університету «Львівська політехніка» стали понад 5 тисяч абітурієнтів Першокурсниками Національного університету «Львівська політехніка» стали понад 5 тисяч абітурієнтів Опубліковано: Понеділок, 02 вересня 2019 Сьогодні, 2 вересня, у День знань, відбулась урочиста посвята першокурсників у студенти Національного університету «Львівська політехніка». Зазначимо, що цьогоріч на перший курс в університет вступили понад 5 тисяч абітурієнтів. Участь в урочистостях взяв перший заступник голови Львівської обласної...

Переглядів: 604 Коментарів: 0

Вища освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook