Період публікації:

від

до

Категорія:

23 вересня - Міжнародний день жестових мов

Опубліковано: Неділя, 23 вересня 2018 

min
max

23 вересня - Міжнародний день жестових мов. Це надзвичайно важливий день для людей з порушенням слуху.

За даними Всесвітньої федерації глухих  в усьому світі налічується близько 72 мільйонів глухих, єдиною чи основною мовою спілкування яких є жестова мова. Понад 80% з них живуть в країнах, що розвиваються. Загалом вони використовують понад 300 різних жестових мов.

Жестові мови - це повноцінні природні мови, що відрізняються від словесних мов. Існує також Міжнародний жест (International Sign, IS), який використовується глухими людьми на міжнародних зустрічах, а також під час подорожей і особистого спілкування. Він вважається основною формою жестової мови, яка не така складна, як природні жестові мови, і має обмежений лексикон.

Конвенція про права осіб з інвалідністю визнає і заохочує використання жестових мов.

Генеральна Асамблея ООН проголосила 23 вересня Міжнародним днем ​​жестових мов з тим, щоб підвищити обізнаність про значення жестових мов при повній реалізації прав глухих людей. Перший Міжнародний день жестових мов відзначатиметься в 2018 році в рамках Міжнародного тижня глухих під гаслом «Із жестовою мовою залучені всі!» (Резолюція, яка проголошує день, підтверджує, що ранній доступ до жестової мови і послуг жестовою мовою, зокрема якісної освіти жестовою мовою, має життєво важливе значення для росту і розвитку глухої людини і має вирішальне значення для досягнення мети).

Українська жестова мова - рідна мова дитини з порушенням слуху. Цією мовою дітей навчають сурдоледагоги, спеціальні заклади для навчання і  виховання дитини з порушенням слуху мають давню заслужену історію. Після закінчення навчання в спеціальній школі глухі учні продовжують здобувати освіту у вишах, коледжах, ліцеях.

Глуха громада Львова і Львівської області стурбована тим, що люди, недотичні до проблем нечуючих, розпоряджаються їхніми долями. І все це відбувається під гаслом "Інклюзія".

Немає коментарів

Схожі статті:

Вчителі школи Марії Покрови відвідали з привітаннями обласну владу (фото) Вчителі школи Марії Покрови відвідали з привітаннями обласну владу (фото) Опубліковано: Субота, 25 січня 2020 Вчителі школи Марії Покрови завітали у святковий день, 14 січня, зі щедрівками та привітаннями до обласної влади і побажали їм зустріти з посмішкою і щастям у душі цей рік, йти за покликом серця і досягати всіх цілей, щиро любити та радіти життю!  

Переглядів: 905 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Учні школи Марії Покрови вміють любити природу Учні школи Марії Покрови вміють любити природу Опубліковано: Неділя, 24 листопада 2019 Учні школи Марії Покрови вміють любити природу. Вони відвідують домівку врятованих тварин у парку Знесіння, догдядають за домашніми улюбленцями, а в неділю дружньо годували качок на озері Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького.

Переглядів: 570 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook