Період публікації:

від

до

Категорія:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму

Опубліковано: Вівторок, 02 жовтня 2018 

min
max

В рамках низки науково-освітніх проектів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати у жовтні 2018 року наступні заходи:

  • 27.08.18 – 07.10.18Петро Сметана. Живопис. Виставка представить доробок молодого, але вже знаного львівського художника Петра Сметани. Це його 12-й персональний вернісаж. Випускник Львівської національної академії мистецтв, учень Остапа Патика, П. Сметана творчо формувався під впливом власного захоплення малярством корифея ХХ ст. Володимира Патика. Поступово знайшов власний почерк. Художник дебютував перед львівською мистецькою аудиторією 2010 року й вже тоді звернув на себе увагу поціновувачів і знавців сучасного малярства, позаяк є яскравим виразником Львова, його інтелектуальної аури та мистецьких запитів. У творчості домінує урбаністична тематика, також працює у жанрах натюрморта, абстрактної композиції.
  • 22.08.18 – 21.10.18Роман Сельський. Живопис. Графіка (зі збірок Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького). Р. Сельський (1903-1990) – видатний український живописець, графік, педагог, організатор та учасник мистецького життя Львова середини – другої половини ХХ століття. Ретроспективна виставка малярства і графіки Р. Сельського, влаштована з нагоди 115-ї річниці від дня народження художника, представляє твори з фондових зібрань НМЛ ім. Андрея Шептицького. Її експозиція, яку сформовано з понад півсотні робіт, покликана стати причинком для вшанування цієї постаті та її значення для сучасної української культури, загалом і творення обличчя львівської малярської школи 1930-х–1970-х рр. Малярство Романа Сельського увібрало в собі прогресивні набутки мистецьких шкіл Європи (Париж, Краків), інтерпретовані на фундаменті духовної спадщини української художньої культури з її скарбницею давнього іконопису та народного мистецтва. Зустрічі з представниками французької творчої еліти та знаними українськими митцями вплинули на формування виразно індивідуального стилю у творчості. У час тоталітарної асиміляції будь-якої національної природи у мистецтві, нищення традицій чи хай якого вільнодумства, художник навчав своїх студентів малярській грамоті на пленерах, спонукав експериментувати з формою, прищеплював любов до своєї культури. Це результувало появою яскравої плеяди львівських митців, нескутих ідеологічними приписами соцреалізму. Українське культурне відродження в Західній Україні у 1960–1970-х роках, головно зосереджене на продовженні ідей львівського авангарду (1910–1930-х), великою мірою завдячує творчій та педагогічній праці Р. Сельського. Неперевершений колорист, майстер композиції і рисунка, він творив мистецтво, здатне представити українську національну школу малярства в контексті світової культури.
  • 28.08.18 – 10.10.18«Ікони «Риботицької роботи» (1670–1750-ті рр.) зі збірки Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького та приватних колекцій». Експозиція виставки представить ікони, що належать авторству майстрів великого осередку церковного мистецтва, який знаходився у містечку Риботичі, що на південь від Перемишля, на етнографічній території Надсяння (тепер – у складі Підкарпатського воєводства, Республіка Польща). Ці майстри працювали у 1670–1750-х рр., а осередок був знаним далеко за межами Риботич. Твори, які виявляють почерк риботицьких майстрів, походять із церков західної Бойківщини, Лемківщини, Надсяння, частково – Любачівщини та Опілля, що належали Перемиській та Мукачівській єпархіям української  церкви. У НМЛ ім. Андрея Шептицького налічується понад сто ікон риботицьких майстрів. На виставці буде представлено більшість творів. Хоча ікони риботицьких майстрів відомі серед фахівців, виставку їхніх творів влаштовується вперше. Її мета – показати розвиток цього осередку та представити географію походження пам´яток зі збірки музею. Експозицію доповнять твори з приватних колекцій.
  • 19.10.2018 – 15.11.2018Виставка творів живопису Ольги Петрової «Інші береги». Ця виставка– це не тільки живописна ода красі та різноманіттю світу, але перш за все – маніфест Cвободи. Ольга Петрова – відомий український художник (живопис, графіка), кандидат мистецтвознавства, доктор філософських наук, член НСХУ, заслужений діяч мистецтв України. Учасниця виставкого процесу в Україні та за кордоном. Куратор арт-виставок, автор чотирьох монографій та 550 статей з історії та теорії образотворчого мистецтва. Належить до покоління, яке під тиском радянщини не боялось жити і думати самостійно і як могло боролось за власне «Я». Розпочала свій творчий шлях, коли здіймалась друга хвиля авангарду 1960-х. Товаришувала з С. Параджановим, Г. Кочуром, М. Лукашем. Коли на початку 1990-х з’явилась можливість мандрувати світом, О. Петрова була однією з тих українських художників, які почали опановувати країну за країною. Це переживання Вільного Світу з пензлем в руках стало особливим для тих, хто жив за залізною завісою. За роки Незалежності здобула визнання як мисткиня та інтелектуалка у широкому світі. Її роботи зберігаються у державних та приватних музеях України, Великої Британії, Японії, Індії, Норвегії, у колекціях поціновувачів мистецтва по всьому світу. Свої подорожі Європою, Азією, Близьким Сходом мисткиня втілила у потужних та ліричних образах, що є художнім одкровенням. Ці твори увійдуть до експозиції виставки під промовистим гаслом «Інші береги».
  • 05.10.2018 – 30.10.2018Підсумкова виставка учасників Х Міжнародного пленеру іконописців «Новиця-2018» під гаслом: «Час життя – час смерті». Виставка представить вислід творчих розмірковувань над євангельськими та біблійними екзистенційними темами грона відомих і менш знаних іконописців, що цьогоріч традиційно зустрілись у польському містечку Новиця на щорічному ювілейному пленері. Ініціатори та ідейні натхненники заходу – Братство греко-католицької молоді «Сарепта», кафедра сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв та Товариство друзів Новиці. У цьогорічних майстер-класах з ікономалярства взяли участь художники з України, Польщі, Німеччини та Сербії.
  • 06.10.2018 – 30.10.2018Борис Рудий. Скульптура. Виставка присвячена пам’яті знаного українського художника, скульптора Бориса Івановича Рудого (1948-2017). Б.І. Рудий народився у с. Кривовілька Теофіпольського р-ну Хмельницької обл. Закінчив Вижницьке художнє училище декоративно-прикладного мистецтва. З 1972 року замешкав у м. Тернополі. Створив низку портретів видатних діячів культури: «Володимир Висоцький», «Художник», «Архітектор» (Іван Осадчук). У 1985 році у співавторстві з І. Осадчуком створив меморіальний комплекс «Молотківська трагедія» (с. Молотків Лановецького району). Автор пам’ятника Данилові Галицькому (2002, м. Тернопіль, архітектор Олександр Міщук), погруддя братів Михайла й Тимофія Бойчуків (с. Романівка Теребовлянського району), Хреста скорботи на г. Лисоня біля Бережан. Різьбив іконостаси та розписав понад 20 церков. Роботи скульптора експонувались у Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, Дніпрі, Києві, Москві. Член творчого гурту «Хоругва», у складі якого став лауреатом обласної мистецької премії ім. Михайла Бойчука. Виставка в НМЛ ім. Андрея Шептицького познайомить львів’ян та гостей міста із знаковими пластичними роботами у творчому доробку скульптора.

Немає коментарів

Схожі статті:

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: Четвер, 19 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 13 грудня – 23 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя від дня народження). В рамках науково-освітніх програм...

Переглядів: 956 Коментарів: 0

Виховання

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького запрошує на мистецьку програму Опубліковано: П`ятниця, 06 грудня 2019 В рамках низки науково-освітніх проєктів Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького пропонує відвідати наступні заходи: 8 листопада – 8 грудня – виставка Романа Романишина. Перехрестя. 13 грудня – 20 лютого – «Корнило Устиянович: художник українського відродження в Галичині» (до 180-річчя...

Переглядів: 1101 Коментарів: 0

Виховання
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook