Період публікації:

від

до

Категорія:

Щонайменше на 22 % скоротиться паперова робота для школи – до Дня працівника освіти набула чинності нова Інструкція з діловодства для закладів загальної середньої освіти

Опубліковано: П`ятниця, 05 жовтня 2018 

min
max

Відтепер кожна школа створюватиме власну інструкцію з діловодства на основі типової, зник перелік обов’язкової ділової документації, оскільки за новими правилами його визначатиме педагогічна рада кожного закладу, натомість МОН надало рекомендований перелік документації, у якому на 22 % менше документів, ніж у попередньому обов’язковому. Відповідна нова Інструкція з діловодства для закладів загальної середньої освіти набула чинності сьогодні, 5 жовтня 2018 року, до Дня працівника освіти.

«Ми працювали над цим документом декілька років. Були залучені експерти, працівники МОН та громадські організації. Окремо проводилося опитування вчителів, щоб визначити, від яких саме вимог вони страждають найбільше. На жаль, у процесі погодження документів, зокрема з Державною архівною службою, нам довелося скоротити перелік новацій, але навіть так вийшов документ, що упорядковує систему документообігу та зменшує бюрократичне навантаження на адміністрацію школи та кожного вчителя», - розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Інструкція є типовою, а відтак кожна школа на її основі розроблятиме власну. Це дозволить закладам освіти організувати діловодство з урахуванням своїх особливостей, а також убезпечить від надмірних вимог органів управління освітою.

Необов’язковими стають плани роботи класних керівників, вихователів, бібліотекарів, методичних об'єднань, гуртків, спортивних секцій, поурочні плани, що складались на основі календарно-тематичних. Відтепер ці документи можуть створюватись лише за рішенням педагогічної ради закладу освіти та мати довільну форму й структуру, що має полегшити щоденну роботу вчителя.

Довільну форму передбачено і для календарно-тематичних планів, головною вимогою до яких залишається відповідність навчальній програмі. У цьому випадку має бути забезпечена автономія та академічна свобода кожного вчителя.

Водночас вилучено неактуальні на сьогодні положення щодо створення документів за допомогою табуляторів, машинописного способу зазначення виду документа, фіксації створених документів на магнітних носіях, а також вимогу щодо зберігання усієї ділової документації у спеціально обладнаних шафах.

Винесено в окрему групу документів накази з адміністративно-господарських питань та накази з кадрових питань особового складу тимчасового зберігання, що мають зберігатися усього 5 років. Така норма покликана оптимізувати процес знищення документації, термін зберігання якої сплинув, порівнюючи з іншими групами наказів, що можуть зберігатись постійно або 75 років.

З текстом інструкції, а також з листом-роз’ясненням МОН з примірним переліком документів, що створюються в закладах освіти можна ознайомитись за посиланням.

Немає коментарів

Схожі статті:

«Оформлення первинної документації в готелях»: студентам Львівського кооперативного коледжу провели практичне заняття «Оформлення первинної документації в готелях»: студентам Львівського кооперативного коледжу провели практичне заняття Опубліковано: Четвер, 29 листопада 2018 Для підготовки конкурентоспроможних спеціалістів з готельно-ресторанної справи вкрай важливим є надбання практичних навичок з особливостей роботи діючих закладів готельного господарства, закріплення отриманих під час навчання теоретичних знань та можливість спілкування з представниками готельної галузі....

Переглядів: 382 Коментарів: 0

Профтехосвіта

МОН повторно пропонує для громадського обговорення Проект наказу «Про затвердження Порядку проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти» МОН повторно пропонує для громадського обговорення Проект наказу «Про затвердження Порядку проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти» Опубліковано: Вівторок, 13 листопада 2018 Міністерство освіти та науки України пропонує для громадського обговорення Проект наказу «Про затвердження Порядку проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти». Основною ціллю державного регулювання є визначення механізму проведення інституційного аудиту закладів загальної...

Переглядів: 440 Коментарів: 0

Середня, дошкільна та позашкільна освіта
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook