Період публікації:

від

до

Категорія:

Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам

Опубліковано: Понеділок, 08 жовтня 2018 

min
max

Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Коченгіної Маріанни«Педагогіка Реджіо Емілія» (Коченгіна Маріанна. Педагогіка Реджіо Емілія / М. Коченгіна // Дошкільне виховання. – 2018. - № 9. - С. 22 - 24).

Одним із шляхів реформування освіти - інтеграція кращих світових практик розвитку дітей в освітній процес вітчизняних закладів. сьогодні пропонуємо ознайомитись  із визнаною в світі італійською педагогічною системою, яка вирізняється специфічними підходами  до створення розвивального освітнього простору для дошкільнят і організації їхньої життєдіяльності.

Історія створення Реджіо-педагогіки. Назва її походить від міста Реджонель-_Емілія на півночі Італії. Після Другої світової війни  перше, що почала відновлювати  міська громада - навчальні заклади для дітей. Якось на одне таке повоєнне будівництво приїхав молодий учитель початкових класів, що вирішив допомогти містянам, і залишився в Реджонель-Емілія назавжди. Звали вчителя Лоріс Малагуцці. Саме йому виник новий підхід у педагогіці, який сьогодні називають педагогікою Реджіо Емілія.

Філософія дитинства. Лоріс Малагуцці створив нову філософію освіти дитини дошкільного віку. Одне з його педагогічних відкриттів - метод провокацій, який передбачає створення умов, необхідних для самовираження кожної дитини. А дитина може виражатися різними способами.

Провідні ідеї Лоріса Малагуцці: діти  - активні суб’єкти освітнього процесу; діти самовиражаються  за допомогою безлічі способів, тому в них має бути багато засобів і шляхів заявити про себе (драматизація, музика, танці, конструювання, бесіда, дискусія тощо); діти навчаються одне в одного запитувати, висувати гіпотези, обговорювати проблеми; дитина вчиться в самої себе, в інших дітей та дорослих, але не безпосередньо, а опосередковано, спираючись на свої враження й почуття в контексті власної діяльності; діти будують взаємини з іншими дітьми у просторі, який можна дослідити. Довкілля - третій педагог (після вихователів/учителів і батьків); діти навчаються, доторкаючись до предметів, досліджуючи їх, маніпулюючи з ними, рухаючись у просторі, прислухаючись, приглядаючись до довкілля.

У цій публікації також стисло висвітлюються деякі ключові моменти педагогіки Реджіо Емілія:

- особливості роботи дитсадків;

- дизайн та архітектура;

- освітній простір;

- співпраця з батьками.

Отже, нас ця педагогічна система приваблює тим, що дає змогу реалізувати актуальні для нашої країни інноваційні тенденції - створити можливості для вільного спілкування дітей, прояву дитячої ініціативності й творчості, розгортання самодіяльної гри, практичного пізнання малятами світу. Організувати освітній простір відповідно до ідей педагогіки Реджіо Емілія можна без особливих матеріальних затрат. Серед відповідних умов перенесення цієї успішної освітньої моделі має бути і кількість дітей у групі, і педагогічна освіченість батьків, і професійна підготовка педагогів, які працюватимуть у садочку за педагогікою Реджіо Емілія.

Підготувала Оксана Северин 

Немає коментарів

Схожі статті:

Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю математики» Інформаційна сторінка «На допомогу вчителю математики» Опубліковано: П`ятниця, 13 липня 2018 Із матеріалів науково-методичного журналу для вчителів математики «Математика в шк. України»  (№16-18, 2018  р.) Пропонуємо ознайомитись із статтею заслуженого учителя України, кандидата педагогічних наук О. П. Зеленяк «Розв’язування планіметричних задач: координатний метод» / О. П. Зеленяк //Математика...

Переглядів: 935 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

Інформаційна сторінка  - педагогам-дошкільникам Інформаційна сторінка - педагогам-дошкільникам Опубліковано: Четвер, 14 Червня 2018 Пропонуємо ознайомитись з оглядом статті Юлії Буракової «Бізіборд - розвивальна дошка для дітей» (Буракова Ю. Бізіборд - розвивальна дошка для дітей» [Текст] / Юлія Буракова // Дошкільне виховання. – 2018. - № 5. - С. 24 - 26). «Дітей вчить те, що їх оточує» - це правило, виведене видатною вченою,...

Переглядів: 452 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook