Період публікації:

від

до

Категорія:

Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Понеділок, 22 жовтня 2018 

min
max

22.10 – 207 років від дня народження Франца (Ференца) Ліста (1811-1886).

Угорський композитор, піаніст, педагог, диригент, публіцист, представник музичного романтизму, засновник угорської композиторської школи.

Ференц Ліст з’явився на світ 22 жовтня 1811 року біля угорського містечка Шопрон в сім’ї обіднівшого дворянина. Музичної грамоти навчався у Відні. Його педагогами були Черні (навчав грі на фортепіано), Сальєрі, Рейхи і Паера (навчали композиції).

З 9-ти років став виступати з концертами і прославився як піаніст-віртуоз. У період 1823-1835 років він проживав і виступав в Парижі. Тут почав свою педагогічну і композиторську діяльність. Ференц Ліст познайомився з Шопеном, Сандом і Берліозом. У 1835-1839 роках здійснив подорож по Італії і Швейцарії. Свою майстерність піаніста довів до досконалості. Також він створив принцип програмності – коли музика вигадується для певного способу або сюжету.

До 1848 року вів активну концертну діяльність в Європі, після чого осів в Веймарі. Лист найнявся на посаду придворного капельмейстера і продовжував створювати музичні твори. Ференц Ліст був дуже вразливою особистістю. Через деякий час його стало розчаровувати навколишнє оточення інтриг і заздрощів.

Композитор залишає роботу і знову переїжджає. У 1861 році він проживав в Римі, потім в Будапешті і знову в Веймарі. Композитор в 1865 році приймає абатський сан і присвячує себе педагогічній діяльності. За його ініціативою в 1875 році в Будапешті відкривається Музична академія, в якій Лист став першим професором і президентом.

Помер великий композитор Ференц Ліст в місті Байрейт 31 липня 1886 року.

Ференц Ліст найвідоміші твори – «Роки мандрів», «Після читання Данте», “Фауст-симфонія”, « Симфонія до “Божественної комедії”», «Етюди трансцендентного виконання», симфонічні етюди, рапсодії і фортепіанні концерти.

Він був другом, музичним промоутером і благодійником для багатьох композиторів свого часу, в тому числі Фредеріка Шопена, Ріхарда Вагнера, Гектора Берліоза, Роберта Шумана, Каміля Сен-Санса, Едварда Гріга, Оле Булла, Іоакима Раффа, Михайла Глінки та Олександра Бородіна.

Композитор виділявся аристократичною зовнішністю і користувався у жінок успіхом. У нього були романтичні стосунки з графинею Марі д’Агу, яка на той момент була заміжня. Але бурхливі стосунки закоханих привели до того, що д’Агу пішла від чоловіка і перестала спілкуватися з усіма своїми знайомими. Ференц і Марі вирушили спочатку до Швейцарії, потім до Італії. У них народилося 2 дочки і син. Коли в Угорщині була руйнівна повінь, то композитор вирішив відправитися на Батьківщину, щоб допомогти землякам. Але графиня д’Агу відмовилася їхати з ним. Ференц Ліст в Угорщині познайомився з княгинею Віттенштейн, заміжньою католичкою. Він захотів з нею одружитися, проте російський імператор і Папа Римський не давали дозволу на розлучення княгині. У той період помирає син Ліста і графині д’Агу. Композитор впав в депресію і у нього розвинулися містичні, релігійні почуття.

Він вірив, що мистецтво – це інструмент боротьби зі злом і впливу на людей.

Його називають засновником майстер-класів для музикантів. Удома він проводив безкоштовні майстер-класи для музикантів з інших країн.

Імператор Франц Йосиф в 1859 році звів Ференца Ліста в лицарі. Його повне ім’я відтепер звучало як Франц Ріттер фон Ліст.

Ференц Ліст міг майстерно відтворювати на роялі звучність повного оркестру, а в читанні нот з листа йому не було рівних.

Дочка Ліста Казима була дружиною композитора Вагнера.

 

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4474 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4423 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook