Період публікації:

від

до

Категорія:

Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Опубліковано: Вівторок, 23 жовтня 2018 

min
max

23.10 – 201 рік від дня народження П'єра Ларусса (1817-1875).

Філолог, письменник, педагог, мовознавець, лексикограф та видавець. Заснував власне видавництво, яке з часом перетворилось на один з найбільших видавничих центрів Європи, започаткував видання 17-ти томного Великого універсального словника 19 сторіччя.

П’єр Ларусс народився 23 жовтня 1817 року у французькому містечку Тусі, департамент Йонна, Бургундія Його батько був ковалем. П’єр з дитинства показував чудові результати у навчанні та мав слабкість до довідників і підручників, мріючи при цьому стати вчителем.

У віці 16 років він отримав стипендію на навчання в школі Версаля. Через кілька років, закінчивши навчання, він повернувся в Тусі, де почав викладати в початковій школі. Незабаром, Ларусс розчарувався в системі шкільної освіти та залишив викладання. Відомо, що його по-справжньому тоді вразила мізерність і хаотичність підручників та довідкового матеріалу у шкільній програмі.

У 1840 році він вирушив до Парижу, де продовжував самовдосконалюватися. Він відвідував безкоштовні курси в Сорбонні, а також слухав всі можливі безкоштовні курси і семінари, на які міг пройти.

Він багато часу проводив у бібліотеках, вивчаючи історію, філософію, стародавні мови, лінгвістику, а також астрономію і фізику.

У 1848 році Ларусс влаштувався викладати в приватну школу-інтернат, в якій пропрацював до 1851-го. Втім, і на цей раз існуюча освітня система не надто вразила Ларусса.

У школі П’єр зустрів і свою майбутню дружину, Сюзанн Кубель; втім, їх весілля відбулося лише в 1872 році.

В 1849-му майбутннє подружжя опублікувало курс французької мови для дітей.

У 1851-му Ларусс зустрівся з ще одним «розчарованим вчителем» на ім`я Огюстен Буайе, і разом вони заснували видавничий дім «Librairie Larousse et Boyer», а також книжковий магазин.

Підприємство виявилося дуже успішним, і видавничий будинок дуже скоро став публікувати підручники та шкільні посібники, які користувалися великим попитом.

У 1856 році у видавництві вийшов «Новий словник французької мови». Пізніше словник був перероблений і вийшов у вигляді «Малого Ларусса». Незважаючи на те, що словник був відкинутий духовенством і названий забороненою книгою, Ларусс вже планував нове видання – він задумав видати великий енциклопедичний словник.

Так, перший том «Великого універсального словника ΧΙΧ століття» вийшов 27 грудня 1863 року. Всього словник налічував 17 томів, які виходили до 1876 року. Це склало 22700 сторінок.

«Великий універсальний словник ΧΙΧ століття став головною справою життя П’єра Ларусса, який з ранньої молодості мріяв виправити досить плачевну ситуацію з довідковою та навчальною літературою. До речі, словник Ларусса містив численні приклади вживання тих чи інших термінів. Сам Ларусс говорив: «Словника без прикладів – не більш ніж скелет».

П’єр Ларусс помер у Парижі, 3 січня 1875 року.

Видавничий будинок, заснований Ларуссом, процвітає і донині. До речі, у Франції слово «Ларусс давно стало синонімом слова «словник».

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Понеділок, 06 квітня 2020 06.04 – 537 роки від дня народження Рафаеля Санті (1483-1520).  Італійський живописець, графік, скульптор і архітектор епохи Відродження. Народився Рафаель 6 квітня (за деякими джерелами 28 березня) 1483 в Урбіно, Італія. Перше навчання художній майстерності проводив його батько – Джованні Санті....

Переглядів: 4481 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам

«Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки «Сьогодні Україна та світ відзначають»: інформаційний щоденник Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки Опубліковано: Неділя, 05 квітня 2020 05.04 – 432 роки від дня народження Томаса Гоббса (1588-1679). Англійський філософ. Майбутній мислитель з’явився на світ 5 квітня 1588 року в південно-східному графстві Англії, біля містечка Мальмсбері, в родині сільського священика. Початкову освіту він здобув у парафіяльній школі, яку відвідував...

Переглядів: 4429 Коментарів: 0

Науково-педагогічна бібліотека - освітянам
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook