Період публікації:

від

до

Категорія:

МАЙСТЕР-КЛАС НА СТРИЙСЬКІЙ СТАНЦІЇ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ

Опубліковано: Неділя, 28 жовтня 2018 

min
max

20 жовтня на Станції юних натуралістів проходив майстер-клас по вирощуванню магнолій з насіння, який провела досвідчений садівник-любитель Лідія Шимків. Пані Лідія мешкає у Стебнику, за фахом вчитель музики і працює в музичній школі, а садівництво – її хобі. Ініціатор майстер-класу почесний голова ГО «Молодь Стрийщини», автор акції «Стрий – місто магнолій» Михайло Шмігельський. Майстриня своєї справи не тільки розказала й показала як підготувати насіння до проростання, але й подарувала СЮН саджанець сакури.

Такий майстер-клас пані Лідія проводила і минулого року. Ідея вирощування магнолій з насіння так сподобалась педагогам Станції юних натуралістів, що цьогоріч вирішили запросити всіх бажаючих.

Передпосівний процес підготовки насіння є простий і доступний кожному, однак вимагає тривалого часу. Та й не всі насінини при стратифікації проростають, а відсоток саджанців які приживуться і добре вкоріняться ще нижчий. Проте, милуючись красою цих екзотичних дерев розумієш, що зусилля цього варті.

«У наших кліматичних умовах насіння магнолії не може самостійно прорости, тому потрібно проводити стратифікацію. Для цього насіння необхідно ретельно очистити від червоної оболонки. Пізніше добре перетерти з піском, щоб позбавити насінину залишків оплодня, який може спричинити утворення плісняви. Далі, жменьку насіння змішати з піском і пересипати в півлітрову банку, заповнивши її приблизно на половину. Пісок з насінням зволожити невеликою кількістю води. Саме цей момент є дуже важливим, оскільки надмірне чи недостатнє зволоження не дасть очікуваного результату. Банку закрити кришкою, для того, щоб вологість швидко не випаровувалась і поставити в холодильник. Час від часу потрібно відкривати кришку, струшувати пісок з насінням і слідкувати за вологістю. Такий процес дбайливого догляду за насінням повинен тривати аж до весни, коли з’являться перші проростки які необхідно висадити в грунт. Не всі насінини проростають одночасно, необхідно слідкувати за проростками і вчасно висаджувати їх, бо чим вони більші, тим легше їх пошкодити», – розповіла пані Лідія.

Усі присутні ретельно, крок за кроком виконували рекомендації пані Лідії. До речі, коли очищали насіння від оплодня, то зауважили, що окрім приємного квітково-хвойного аромату воно багате вмістом ефірних олій, які мають яскраво виражену пом’якшувальну дію. Після такого заняття руки м’якенькі і шовковисті. Спробуйте – і про салонні процедури можна забути. Не вірите? Зберіть насіння магнолії, потріть їх у долонях і самі переконаєтесь.

Для пророщення насіння ми зібрали плоди магнолій двох сортів – Суланжа (гібрид отриманий від схрещування магнолій оголеної та лілієцвітої) та Кобус (морозостійка, одна з найбільших серед магнолій). І хоча період від сходів насіння до рясного цвітіння може зайняти кілька років, маємо надію що колись і в нашому парку зацвітуть магнолії!

Станція юних натуралістів запрошує всіх бажаючих долучатись до подібних заходів. А їх ми проводимо чимало: акції, конкурси, майстер-класи, виставки. Ви зможете не тільки почерпнути для себе багато корисного, але і поспілкуватись з цікавими людьми, найти однодумців, весело та пізнавально провести час.

Дякуємо пані Лідії за змістовно проведений майстер-клас, Михайлу Шмігельському – за ідею та організацію, а всім присутнім – за приємне товариство.

                        За матеріалами редакції газети "Фортуна"

Ключові слова:

Немає коментарів

Схожі статті:

Кубок ЛОЦЕНТУМ  «Еко-брейн – 2019» Кубок ЛОЦЕНТУМ «Еко-брейн – 2019» Опубліковано: Понеділок, 23 грудня 2019  21 грудня 2019 року  на базі КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді»  відбувся відкритий Кубок ЛОЦЕНТУМ  з гри брейн-ринг «Еко-брейн – 2019». Організатори турніру: департамент освіти і науки ЛОДА,  КЗ ЛОР «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної...

Переглядів: 865 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування

Всеукраїнська акція “Грак -птах року 2019″ Всеукраїнська акція “Грак -птах року 2019″ Опубліковано: Понеділок, 25 листопада 2019 КЗ ЛОР " ЛОЦЕНТУМ" завершив обласний етап акції "Грак - птах року 2019". Впродовж року школярі і гуртківці проводили дослідження та спостереження за птахом, проводили бесіди, конкурси, лекції, випуск стінгазет, листівок тощо. В рамках акції ЛОЦЕНТУМ провів конкурси: дослідницьких робіт та рефератів,...

Переглядів: 498 Коментарів: 0

Заклади обласного підпорядкування
Анонси
Календар подій
Актуально
Спеціальні новини

 

Для сімей учасників АТО та Героїв Небесної Сотні влаштують благодійне дійство «Україна – це ми!»

24 серпня, з нагоди Дня незалежності України, в Музеї народної архітектури та побуту відбудеться масштабна акція, що організовують спільно Благодійне товариство «Мій тато захищає Україну» та Музей народної архітектури за...


Актуально
Спеціальні новини




Ми у Facebook
Ми у Facebook